BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 07:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] [320d] wersja po lifcie , drżenie !! biegi !
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 16:44 
Forumowicz

Witam
E46 320d wersja po lifcie ( commonrail 150 km )185 000 przebieg

Tak tu sobie wymyślam przy aucie różne żeczy , a to m pakiet a to xenony ...................ale pomyślałem że wróce do mojego starego problemu czyli drgania silnika trzesienie budą i drgania tłumika .......
auto trzyma obroty równo ale budą trzęsie i niestety jest dość głośny klekot , jak otworze drzwi to buczy w aucie basem od tych rezonansów, wydech ( końcowy ) mocno drży jak postawie na nim stope to trzęsie mocno całą nogą , dodatkowo biego chodzą jakoś dziwnie tak troche jak by to nazwać tępo szorstko wchodzą jakieś takie rozklekotane ...... czasem jak wrzuce 5 beg i potem go wyrzuce to drążek pozostaje po stronie 5 biegu tzn jest przechylony na prawą stronę .........

jak kupiłem auto to ze względu na to że to mój pierwszy diesel pomyślałem że tak ma być ale po czasie pojeździłem po mechanikach i wymieniłem jedną poduszkę ( chyba lewą jak dobrze pamiętam, troche pomogło auto przy gaszeniu już tak mocno nie latało ale idalnie nie jest ...........

dziś przejechałem się inną e46 ( identyczny model z troche mniejszym przebiegiem jak moja ) i co zauważyłem :

w porównaniu z moją w środku siedzi sie jak w benzynce .............. silnikiem trząsa przy gaszeniu jak u mnie ........... a biegi wchodzą jak trzeba idealnie i wydają mi się jak by miały krutsze przełożenie , generalnie biego w porównaniu z moją to bajka

i teraz Panowie pomocy !!?? co to może być ? wymienić drugą poduszkę pod silnikiem ?
to jest ta przyczyna ??
a co ze skrzynią ?
może to też wina poduszki pod skrzynią ?
czy coś gorszego ?
ogólnie skrzynia działą ale to wszystko jakieś takie szajsowate jak by sie miało rozleciec choć jest tak juz rok i nic sie nie dzieje ..............
i co z tym tłumikiem ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 22:16 
Pierwsze kroki

pare z tych twoich problemow przerabialem a niektore przerabiam u siebie nadal tyle ze w 330d.gaszenie to powiem ci ze jest to kolo dwumasowe lub kolo pasowe(inaczej-tlumik drgan).Roznie ludzie mowia sam sie przekonam pewnie jak dopiero wymienie.Jednak jesli to bedzie kolo dwmuasowe to trzeba tez wymienic komplet (najlepiej) sprzegla.no i od tego telepania silnikiem do wymiany pewnie obie poduczki pod silnikiem a na nich nie ma co oszczedzac bo zamienniki sa salbej jakosci.a co do skrzyni biegow to trzeba ja dobrze oblukac ogulnie ale znajac zycie jest juz poprostu zuzyta,nie ma sie co oszukiwac wkoncu to nie nowka a tym bardziej bmw gdzie az korci zeby przykatowac ten tylni naped :)
jak ci wydech lata to obejrzyj zawieszenie wydechu moze ci gumy juz puscily lub poprostu z jakiegos powodu spadly a moze ktos zle zalozyl.

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2009, 12:58 
Forumowicz

Witam , byłem u mechanika
mówi że opcji jest wiele ale stawiał by na poduszkę , jednak najpierw kazał mi dolać 200 ml mixolu na 20 litrów ON bo może to wtryski a że to najtańsze to zrobić jako pierwsze ........
nie jestem zwolennikiem dolewania takich żeczy ale no nic zaryzykowałem , dolałem te 200 ml na 20 litrów ON , wyjeżdże te 20 litrów w baku i zobaczymy , jak nie będzi epoprawy to wymienie tą drugą poduche .............

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2009, 07:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Elerro, to faktycznie może być poduszka, ale i dwumasowe koło pasowe pasków osprzętu, końcówki wtrysków, pompa wtryskowa. Jednak najczęściej jest to wina właśnie poduszek.
Jeśli nie jesteś pewien czy to przypadkiem nie jest 'dwumasa' spróbuj:
włączyć wszystko co masz w samochodzie, żeby było jak największe obciążenie silnika, łącznie z klimą. Pojeździj ostro (nie oszczędzaj silnika ;) ), a następnie ostro wyhamuj i postój przez jakiś czas na luzie, jak całe auto zacznie telepać, gałka zmiany biegów latać na wszystkie strony to wtedy wiadomo że to niestety 'dwumasa'. Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2009, 10:43 
Pierwsze kroki

jacek.kupracz powiem ci ze ten sposob na sprawdzenie dwumasa to nie jest do konca pewny.ja tak robilem i nic.a okazalo sie ze jest totalnie rozklekotany.jesli przy gaszeniu ci telepie silnikiem i cala buda to do waymiany masz kolo pasowe,ono inaczej sie nazywa tlumikiem drgan chyba lub amortyzatorem drgan no i od tego trzesienia to poduszki obie na 99% naderwane jesli juz nie wyrwane a wiec tez do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 16:29 
Forumowicz

wymieniłem poduszki silnika ale całkowicie problem rozwiązała wymiana ( wspawanie ) nowego tłumika drgań zaraz za katalizatorem , wydech nie lata ,auto nie drży i jest idealnie :)

Polecam

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 22:30 
Pierwsze kroki

panowie dokładnie ten sam problem!Jak pisał kolega w pierwszym poscie!:(tylo,ze w 130 PS Dieslu i po wymianie poduszek tydzien tem 2000r 185tys.Przejechanenie wiem co z nia dalej robic

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, 08:13 
Forumowicz

jedź sprawdź ten tłumik drgań

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, 20:25 
Pierwsze kroki

Maja mechanicy na to sposoby?Dokładnie tak tez mymysłe!

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 19:45 
Forumowicz

pewnie mają :) ja swój poprostu uderzyłem pare razy od dołu i wyszło szydło z worka :)

zadzwonił więc szukaliśmy gdzie dzwoni i doszliśmy do tłumika drgań , generalnie zerknij czy masz oryginalny jeśl tak to możesz podejrzewać że już ma dość :)

zaryzykuj koszt takiej operacji to 100 zl więc warto ......................

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 20:19 
Pierwsze kroki

No napewno to sprawdze w sobote.Ale to chyba raczej załatwi sprawe tłumika!A co z silnikiem?Tz musze cos z tym zrobic.duzo słyszałem i poczytałem,ze to raczej dwumasowekolo.A to sie jakos sprawdza?Ale dzieki za tamto,to raczej proste sprawdze to sam.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 07:57 
Forumowicz

koło ja tez bede chyba wymieniał , niestety tanie nie jest , jednym ze sposobów sprawdzenia koła to pozdejmowanie wszystkich pasków , jak drgania itp znikną to juz wiesz gdzie szujkać przyczyny ............

ps: sam tego nie zrobisz:) nie polecam :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1