BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] piszczace hamulce
PostNapisane: 25 lipca 2008, 15:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
3 miesiace temu wytmieniane byly klocki hamulcowe. od dwoch tygodni podczas hamowania slychac pisk, skrzypienie. i dodastkowo jak nacisne pedasl gazu slychac jakby jakas przekladnie albo luz gdzies miedzy pedalem i linka.... o co kaman... :|

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2008, 21:30 
Pierwsze kroki

Witam.
Co do piszczących hamulców to albo założyłeś jakieś tanie podróbki albo sprobuj przesmarować klocki na styku z zaciskiem i podpora zacisku smarem miedzianym .
Powinno pomóc. :)

( i dodatkowo jak nacisne pedasl gazu slychac jakby jakas przekladnie albo luz gdzies miedzy pedalem i linka.) - moze troche jasniej :zdziwko:

BÂĄDZ SOBÂĄ :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2008, 21:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
ja mam podobny problem z piszczącymi klockami...kupiłem dość drogie klocki zapłaciłem za komplet ponad 200 zł..wieć w czym tkwi przyczyna? :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2008, 00:13 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91736
Nawet drogie okładziny mogą piszczeć. Zależy jeszcze jakie macie tarcze. Nie wszystkie zestawienia tarczy i okładzin dają dobre rezultaty (niestety) dlatego najlepiej kupować komplety dedykowane do danego modelu samochodu. Poza tym źle dotarte na początku klocki mogą zacząć piszczeć i to myślę tłumaczy problem GRZ998.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2008, 07:30 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
zle dotarte ...co masz na myśli ?????

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2008, 10:15 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Są różne preparaty które eliminują piszczące klocki. Widziałem nawet coś takiego WURTH`a więc raczej nie jest to lipa...

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2008, 11:57 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91736
Cytuj:
zle dotarte ...co masz na myśli ?????

poczytaj sobie -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... ht=hamulce

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 14:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
Magelan007 napisał(a):
sprobuj przesmarować klocki na styku z zaciskiem i podpora zacisku smarem miedzianym .

odgrzewam kotleta. piszę tu bo taka sama sprawa. piszczą mi hamulce przednie jak hamuje i już toczę się powoli. klocki mam ferodo i pisku w zimę chyba nie było. chciałbym się dowiedzieć w którym dokładnie miejscu należy przesmarować, aby przestało piszczeć. chodzi mi o wypowiedź kolegi, którego zacytowałem.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 15:33 
Zacna persona forum

jak masz klocek to po jego metalowej plaskiej czesci nie po powierzchni sciernej tylko od tylu po metalowej :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:42 
Zacna persona forum

Panowie!!! hamulcow a wlasciwie klockow sie nie smaruje i zadne smary tu proponowane na nic sie zdadza -juz tu kiedys pisalem o problemie piszczacych hamulcow - ale zrobie to jeszcze raz -od poczatku -mysle ze klocki ich cena nie ma az tak wielkiego znaczenia ale zacznijmy od srednich jakosciowo -i teraz jesli zakladamy tylko klocki -to proponuje zwrocic uwage na tarcze hamulcowa - ma u gory i dolu na obwodzie kant wynikajacy z jej zuzycia - jesli tak jest nalezy nowe klocki podpilowac -na gornej krzywiznie i dolnej- czesc robocza pod ukosem lekko zeszlifujemy -oczywiscie uchwyt klockow i metalowe czesci klockow po uprzednim wyczyszczeniu smarujemy specjalnym smarem tzw .miedzianym -zakladamy i gwarantuje pisku nie bedzie - przed montazem mozna na rownej powierzchni polozyc papier scierny o nr 80 i raz czy dwa przesunac po nim powierzchnia robocza klocka - pozdrawiam serdecznie i esli komus cos pomoglem prosze kliknac pomogl - na ew pytania tez odpowiem

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 23:01 
Zacna persona forum

harnas621 napisał(a):
Panowie!!! hamulcow a wlasciwie klockow sie nie smaruje i zadne smary tu proponowane na nic sie zdadza -juz tu kiedys pisalem o problemie piszczacych hamulcow - ale zrobie to jeszcze raz -od poczatku -mysle ze klocki ich cena nie ma az tak wielkiego znaczenia ale zacznijmy od srednich jakosciowo -i teraz jesli zakladamy tylko klocki -to proponuje zwrocic uwage na tarcze hamulcowa - ma u gory i dolu na obwodzie kant wynikajacy z jej zuzycia - jesli tak jest nalezy nowe klocki podpilowac -na gornej krzywiznie i dolnej- czesc robocza pod ukosem lekko zeszlifujemy -oczywiscie uchwyt klockow i metalowe czesci klockow po uprzednim wyczyszczeniu smarujemy specjalnym smarem tzw .miedzianym -zakladamy i gwarantuje pisku nie bedzie - przed montazem mozna na rownej powierzchni polozyc papier scierny o nr 80 i raz czy dwa przesunac po nim powierzchnia robocza klocka - pozdrawiam serdecznie i esli komus cos pomoglem prosze kliknac pomogl - na ew pytania tez odpowiem

twoj patent ma minus poniewaz skutecznosc hamulcy maleje nie duzo ale jak sie czepnac to sie czepnac :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 23:28 
Zacna persona forum

Drogi Mario !!!- jak cos chcesz konkretnego zapodac to z glowa- powiedz mi czy ty zawsze wymieniasz tarcze hamulcowe po zuzyciu sie klockow np z przodu ktore z reguly najszybciej sie zuzywaja - z reguly wymienia sie pare razy klocki i potem tarcze i klocki -jesli tarcze przekrocza graniczny wymiar -kazda uzywana juz jakis czas tarcza ma wspomniany przeze mnie poprzednio kant - zakladasz nie przeszlifowane klocki i moze ale nie musi na owych kantach piszczec - bo piszczy na kantach a nie caly klocek- jesli natomiast zakladasz nowe tarcze i nowe klocki i powstaje piszczenie to owszem stawiam na klocki - ale to prawie sie nie zdarza - chyba ze ktos je przepali i ich powierzchnia zrobi sie bardzo twarda - mozna je wtedy przeszlifowac na plaszczyznie jak opisalem- co do procentow hamowania - wiesz ze sa tolerancje- bo chyba byles- mniemam- na przegladzie tech swego auta i sa tam w trakcie sprawdzania skutecznosci hamowania tolerancje sily hamowania -podawne w procentach jesli sie nie myle- i rzadko lub wcale sie nie zdarza by oba przednie kola hamowaly np . z jednakowa sila - ale po to przeciez sa te wspomniane tolerancje bys mogl uzyskac przeglad - prawda ? powiedz mi-to tak na marginesie - jak ustawisz wymiar w lozyskach stozkowych np. z tylu w golfie - fabryka zapodaje np. 0,10 mm luzu - by ich szlag nie trafil -powiedz jak to,zmierzyc - powierzchnie sa zamkniete - serdecznie cie i was koledzy pozdrawiam i oczekuje odpowiedzi -od Mario albo kogos kto-to wie - jesli komus cos podpowiedzialem prosze klik pomogl - na pytanie tez odpowiem

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 04:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
klocki wymieniałem akurat wtedy razem z tarczami. na tarczy bardzo delikatny prawie nie wyczuwalny rancik jest, a klocki są w bdb stanie. więc to ma być przez ten mały rant?

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 07:42 
Zacna persona forum

przyjrzyj sie klockom jak je zdemontujesz - bo przeciez chcesz usunac przyczyne piszczenia i jesli na swych lukach sa swiecace - blyszczace zeszlifuj wlasnie te luki-zwroc uwage czy klocki od zewnatrz nie sa popekane itp. jesli tak wymien na te same tarcze gdybys zakladal nowe ciut na lukach zeszlifuj-pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1