BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 lipca 2025, 15:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Kilka pytań, elektryka
PostNapisane: 12 maja 2009, 12:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam.

Wybaczcie że tyle/takie pytania na niektóre z nich odpowiedzi pewnie są ale proszę o wyrozumiałość z BMW mam akurat mało do czynienia. A więc do rzeczy:

Koleżanka z pracy ma BMW 520i, dzisiaj mówiła że ostatnio jej mąż wymieniając żarówkę nad tablicą w klapie bagażnika upuścił ją i owa żarówka wpadła do środka(do klapy). Później próbując ją wyjąć zrobił podobno jakieś zwarcie. Mówiła że miała choinkę na desce rozdzielczej... Został wyjęty jakiś bezpiecznik od oświetlenia. Jutro sprawdzę dokładnie jaki bezp jest wyjęty. To co mnie zaniepokoiło to napięcie na aku wynosiło niecałe 10V dokładniej 9 z kawałkiem. Ładowanie wynosi 14 czyli wg mnie ok. Co proponujecie ? Doładować czy padła cela i kupić nowy ? Oczywiście będzie trzeba zdjąć maskownicę bagażnika i zobaczyć co się tam dzieje. Tam są jakieś śrubki ? Torx ? I czy da się jakoś wyrzucić ewentualne błędy z ecu ?

Ostatnio edytowano 12 maja 2009, 12:54 przez doom, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:11 
Forumowicz

Najpierw spróbuj naładować aku,jak będzie trzymal to dobrze,a jak nie to kup nowe aku bo innaczej trzeba bedzie go co pare dni ładować a to chyba nie ma sensu.a propo jesli napięcie wynosi 9-10 volt to komputer wtedy wariuje.ale spróbuj odpiąć aku może blędy same znikną, czasami to pomaga.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 14:32 
Forumowicz

Zacznij od akumulatora, bo z takim niskim napięciem to nawet pod komputer nie podłączysz.
Zwarcie z oświetlenia nie koniecznie spowoduje powstanie błędu w którymś sterowniku.
Jak założysz nowy akumulator i nic Ci się nie będzie świecić na licznikach niż to co powinno to nie ma się czym przejmować.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 20:05 
Poszukaj zanim zapytasz

A duży problem jest z rozebraniem klapy bagażnika ? Z tego co się przyglądałem to widziałem że maskownica ma tam 2 zaślepki i pewnie śruby... Reszta na zatrzaskach/spinkach ?

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 10:51 
Uzależniony od forum :)

doom napisał(a):
A duży problem jest z rozebraniem klapy bagażnika ? Z tego co się przyglądałem to widziałem że maskownica ma tam 2 zaślepki i pewnie śruby... Reszta na zatrzaskach/spinkach ?

Pamietaj,ze tam gdzie jest takie wglebienie na reke do zamykania,jest tam wkret pod taka zaslepka

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 14:51 
Poszukaj zanim zapytasz

Ok udało się :) Co prawda parę kabelków trzeba było wymienić bo masa do + od podświetlenia tablicy stykała ale już jest ok.

Teraz pytanie bo aku nie trzyma prądu w ogóle... Po 1 będzie trzeba kupić nowy. Co polecacie ? Raczej nie może to być bezobsługowy bo tam ciężko sprawdzić poziom elektrolitu i problem może być z doładowaniami, czy może problemu z doładowaniami niema ? Kierowniczka tego BMW dojeżdża nim tylko do pracy 3km w jedna stronę więc pewnie raz na 3-6 miesięcy dobrze będzie aku doładować i ile AH powinien posiadać ? (auto to benzyna z instalacją gazową, tak BTW nie chce ktoś instalacji kupić ? Bo właścicielka nie chce na niej jeździć, samochód nawet się nie rozgrzewa więc się jej niema nawet kiedy przełączyć)

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 16:12 
Forumowicz

Cytuj:
Co polecacie ? Raczej nie może to być bezobsługowy bo tam ciężko sprawdzić poziom elektrolitu i problem może być z doładowaniami, czy może problemu z doładowaniami niema ?

Ja jednak polecam akumulator bezobsługowy, nie musimy nic dolewać, nic nam się nie wyleje. Po prostu wokół niego będzie czysto. Co do modelu to polecam na Centre Futurę 72 Ah. Jest to jeden z nielicznych akumulatorów które mają 3-letnią gwarancję. A to o czymś śwaidczy.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 06:16 
Poszukaj zanim zapytasz

chodzi mi głównie o to czy bezobsługowe można doładowywać, codzienne trasy 3km na pewno nie doładują aku o pełna...

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 07:57 
Forumowicz

Każdy można doładowywać. Bezobsługowy tzn., że nie musisz mu dolewać wody destylowanej, nie musisz zaglądać do środka. Wystarczy 5 - 10 min pracy auta i akumulator naładowany.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1