BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 20:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d elektr. szyby - podłączone odwrotnie
PostNapisane: 26 maja 2009, 20:59 
Pierwsze kroki

Witam. Mam następujący problem. Kupiłem auto, które zostało przerobione z angielskiego.

W aucie tym prawdopodobnie podczas przeróbki ktoś odwrotnie zamontował kontrolki do elektrycznych szyb tylnych. Przednia konsola działa prawidłowo: Prawe kontrolki otwierają prawe drzwi a lewe lewe. Natomiast z tyłu jest odwrotnie tzn. kontrolka w prawych tylnych drzwiach steruje lewą szybą i na odwrót.

Zgaduje że musi to być odwrotne podłączenie szyb w jakimś centralnym miejscu. Pytałem się w ASO i powiedzieli że nie wiedzą gdzie może być to przełączone i że mogę zostawić samochód do elektromechanika (bierze 320zl/h) i on wybada dopiero :zdziwko: .

Stąd moje pytanie: Czy ktoś wie lub przypuszcza gdzie może to być odwrotnie przełączone i ewentualnie jak się tam dostać? Proszę o wszelkie wskazówki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, 22:46 
Częsty bywalec

Wyjmij przełącznik tych szyb (obok lewarka biegów) i odepnij kable od przełącznika.Jeśli pójdzie zobacz czy wtyczki są takie same.Jeśli są,,przemień je i po sprawie

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, 01:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Hmmm .Najlepiej podjedz do tego kto robil Ci przekladke i napewno bedzie wiedzial o co chodzi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, 21:26 
Pierwsze kroki

maniek6600 napisał(a):
Wyjmij przełącznik tych szyb (obok lewarka biegów) i odepnij kable od przełącznika.Jeśli pójdzie zobacz czy wtyczki są takie same.Jeśli są,,przemień je i po sprawie

Tak jak pisałem, kontrolki z przodu działają bez zarzutu. Myślisz że jest tam też połączenie dla kabli tylnych?

kamillo_19 napisał(a):
Hmmm .Najlepiej podjedz do tego kto robil Ci przekladke i napewno bedzie wiedzial o co chodzi

Niestety nie mogę. Jestem już trzecim właścicielem po przekładce, która była rok temu. Poprzedni właściciel nie ma kontaktu z tym co robił przekładkę.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 00:26 
Pierwsze kroki

Rozbierałem autko w sobotę aby przełączyć te szyby. Zgodnie z schematem instalacji należało przepiąć 6 kabelków w gniazdku A1. Powinno się ono znajdować za schowkiem. Zdjąłem schowek a tam nic nie było tylko gruba wiązka kabli lecąca na drugą stronę pojazdu.

Wygląda na to że przekaźniki pozostały na oryginalnym miejscu (angielskim).

Orientuje się ktoś jak kłopotliwe może być dostanie się tam? Mam w tym miejscu teraz kierownicę. :(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1