Witam Panowie po raz pierwszy.
Problem dotyczy samochodu znajomego. Jest to e46 w sedanie po lifcie. Tak jak w temacie nie gasi się podświetlanie włącznika świateł odkąd kupione zostało auto, co rozładowuje aku po paru dniach postoju. Problem z aku występował od zakupu, szybko zdiagnozowaliśmy że coś było mieszane przy radio-nawigacji. Czytając fora doszedłem do wniosku, że ktoś mieszał z podłączeniem radia tak, żeby włączało się bez kluczyka (były rozcięte te 3 kable które trzeba zamienić w tym celu) Choinkę z tyłu radia zlikwidowaliśmy i pobór się zmniejszył ale cały czas świeci się to o czym piszę.
I teraz pytanie.
Czy jest jakaś typowa usterka która na to wpływa ? Czy mógł paść np. czujnik światła? Mam własną hipotezę na ten temat. Z tego co czytałem to ludzie próbują się brać za przerabianie tych podłączeń żeby radio startowało bez kluczyka. Czytałem też że modyfikacją podlega podświetlanie, które zapala się po przekręceniu wł. świateł a więc moim zdaniem ktoś próbował to zmienić. Pytanie tylko teraz gdzie mógł coś namieszać, gdzie mógł się najłatwiej wpinać i wkładać swoje nieudolne łapki? Za radiem już wszystko poprawiłem i idzie kabelek do kabelka. Nie ma żadnych skosów, crossów i taśmy izolacyjnej. Jedak włącznik się świeci non-stop.
Sam posiadam e36 i wiem z doświadczenia że jak trzeba się wpiąć z czymś "na lewo" to najlepiej ściągnąć tą obudowę co jest pod kierownicą a nad kolanami. Czy tam mógł ktoś coś ruszać, czy w e46 też wiszą tam wszystkie kable ? Wiadomo, najlepiej odkręcić i sprawdzić ale będę przy tym aucie dopiero w weekend i zbieram informacje. Wiem, że powodów może być 1000, że należy wszystko zbadać ale mamy 1. - trop czyli to że ktoś mieszał z przepięciem radia i podświetlenia 2. moje przypuszczenia i 3, często występują podobne problemy i operacje więc może ktoś bardziej doświadczony niż ja coś o tym wie.
Próbowałem też wyciągnąć przełącznik ale wychodzi mi tylko jego wierzchnia część na tasiemce i za bardzo nie doszedłem jeszcze do tego jak wyciągnąć resztę. Pytanie tylko czy tam coś ktoś mógł mieszać czy są bardziej dogodne do tego miejsca...
Z góry dzięki Panowie za pomoc i pozdrawiam !