BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 02:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 328Ci Olej Castrol VS Valvoline
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 18:47 
Od pewnego czasu waham się, czy przy następnej wymianie oleju przerzucić się z Castrola 10W-40 Magnatec, na Valvoline MaxLife 10W-40. Przebieg w moim aucie to około 185 tys. km. Straciłem zaufanie do Castrola, ponieważ zdarzyło się, że po dużym rozgrzaniu silnika coś zaczęło w nim klepać a ustało dopiero po chwilowym ostygnięciu. Słyszałem bardzo dobre opinie o olejach Valvoline, jednak z drugiej strony trochę szkoda mi rezygnować z technologii Magnatec, którą oferuje Castrol. A co wy zrobili byście na moim miejscu? A może polecili byście mi jeszcze inny olej?

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 18:58 
Forumowicz

Rezygnować z technologii magnatec ??? Ta technologia to tylko chwyt marketingowy na który zadziwiająco łatwo dają się łapać laicy. Ta technologia polega na nadrabianiu braków kiepskiej bazy olejowej "cudownymi" dodatkami mającymi te braki zrekompensować a jak wiadomo nie rekompensują. Jakkolwiek oleje "Edge" to przereklamowane przeciętniaki o tyle "Magnatec" to badziewie najniższych lotów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 19:01 
lizardking napisał(a):
Rezygnować z technologii magnatec ??? Ta technologia to tylko chwyt marketingowy na który zadziwiająco łatwo dają się łapać laicy. Ta technologia polega na nadrabianiu braków kiepskiej bazy olejowej "cudownymi" dodatkami mającymi te braki zrekompensować a jak wiadomo nie rekompensują. Jakkolwiek oleje "Edge" to przereklamowane przeciętniaki o tyle "Magnatec" to badziewie najniższych lotów.

Więc co polecasz? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 19:11 
Zacna persona forum

ja bym porównywal Valvoline uv Liquy Moily(jak zle to poprawcie) uv Motul uv Castrol

1....
2...
3...
4 Castrol :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 19:31 
Forumowicz

Zakov napisał(a):
lizardking napisał(a):

Więc co polecasz? ;)

Co polecam ??? Oleje komponowane z baz IV i V grupy. Na marginesie - ostatnio czytałem że film olejowy oleju estrowego jest nierozerwalny dla sił działających wewnątrz silnika.

Jakie to oleje ? Wiem że napewno Mobil 1 i Motul syntetyczny. Być może inne też ale Shell i Castrol Magnatec i Edge nie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1