BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 czerwca 2025, 12:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Mix M52B28 i M54B30 - spadek mocy
PostNapisane: 14 marca 2015, 20:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328ci
Witam, zmagam sie z problem utraty mocy. Objawow praktycznie brak. Jedynie falowanie obrotow przy delikatnym dodaniu gazu(wskazowka obrotow nie wraca do swojego pierwotnego polozenia lecz ciut za nisko a pozniej do wczesniejszego polozenia). Komputer nie pokazuje zadnych bledow. Ostatnio zostal zrobiony vanos bo tak radzil mechanik. Silnik zaczal szybciej wkreca sie na obroty i uspokoil sie podczas rozgrzewania. Niestety wciaz brakuje mocy(przyspieszenie od 100do200 w 24sek). Jesli vanosa mozna juz wykluczyc to zostalo cos jeszcze. Silnik to m54b30, jednak osprzt pozostal od m52b28. Komputer rowniez pochodzi od wersji m52, ale tutaj pewnosci nie mam( jak to sprawdzic?). Inny z mechanikow stwierdzil ze uklad dolotowy z m52b28 ogranicza ten silnik i jego wymiana na ten z m54b30 + zmiana sterownika silnika rozwiaze problem.
Czy mimo wszystko auto nie powinno rozwijac mocy m52b28? Krew mnie zalewa jak pomysl ile kasy wjebalem w ten samochod a mimo to wciaz nie jezdzi na 100%. Pytam na forum bo juz mam dosyc tych mechanikow,,,,

Tytuł: Re: [E46] Mix M52B28 i M54B30 - spadek mocy
PostNapisane: 15 marca 2015, 08:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
osprzęt jest od silnika m52b28 czy od m52tub28? myślę że od tego drugiego ;)

kolektor ssący faktycznie może ograniczać moc, popularnym zabiegiem tuningującym m52tu jest montaż kolektora od m54.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Mix M52B28 i M54B30 - spadek mocy
PostNapisane: 15 marca 2015, 10:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328ci
Masz racje. Osprzet jest od silnika m52b28tu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1