Witam. Od paru dni borykam się z dziwną dolegliwością mojego 2.5 TDS'a.. Mianowicie jakby muliło go na starcie, czasem przy sprzęgleniu cały samochód zacznie drgac nim wejdzie na obroty rzędu 1300+. Dziś kiedy ruszylem na wstecznym pod górke zamuliło autko i zaczał bardzo dziwnie pracować, jakby pracował na części cylindrach, cały się trząsł, dodanie gazu nic nie dawało. Musialem wylaczyc zapłon i ponownie go zapalić.
Dodam, że nie dawno ogladalem z znajomym mechanikiem turbo, które ma iść do regeneracji i przeczyściłem wtedy cześć węży i zaworów do turbo. EGR nie czyściłem bo tym zajmę się dopiero po regeneracji. Przeczyściłem też filtr powietrza. Mam wrażenie jakby na 2 i 3 biegu był odczuwalny minimalnie lepiej moment obrotowy, tak jakby przy 2200 obr aż zrywało samochodem (kiedy gaz trzymam conajmniej 2/3).
Kolejna istotna myśle sprawa to cykanie znad silnika, wg. mnie i opisów z forum, a takze opinii mechanika to wtrysk/wtryski. Silnik na jałowym biegu nie pracuje równo - nastawnik pompy wtryskowej - również idzie do regeneracji.
Pytania:
Co się mogło stać?
Co może być przyczyną tego duszenia się silnika przy ruszaniu?
Czy owe cykanie to wg. Was również wtrysk/wtryski czy raczej może to być coś innego?
Czy samo przeczyszczenie węży i zaworów do turba mogło mieć minimalny wplyw na jego prace?
Czy w/w dziwna praca silnika po zduszeniu, jakby na części cylindrów mogło go w jakikolwiek sposób uszkodzić?
I tak z innej beczki.. Samochód mam od roku, gdy sprawdzany był jego stan po zakupie, po pierwszym serwisie (zaraz po zakupieniu), i jakiś czas później silnik z wlewu oleju nie dymił kompletnie. Teraz pojawia się dymienie. Leje tam 10w40 Total Quartz. Mechanik twierdzi, że może być to przyczyna złej klasy oleju, tzn. wlać np. Castrol Edge również 10w40 i może to pomóc. Jest to prawda czy raczej nie możliwe? Dodam że od nowości zrobiłem troszke ponad 20 tys km.
Sliczne dzięki z góry za odpowiedzi
A i informacje:
e39 99'
2.5 TDS
222 tys. przebiegu (rzekomo orginał, mam książke, po samochodzie raczej też widać ze prawda)
W moich rękach od 198 tys. Dwa serwisy (filtr oleju, paliwa, powietrza, przeciwpyłkowe + olej Total Quartz 10w40)
Styl jazdy - mieszany, czasem spokojny na wolnych obrotach, czasem agresywny.