BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 22:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Xenon- przeróbka- jak ustawić samopoziomowanie?
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 12:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Cześć! Użyłem opcji "szukaj" ale nie znalazłem przecyzyjnej odpowiedzi na mój problem dlatego zakładam nowy post o xenonach (pls o wyrozumiałość i odp).

W mojej e46, 2002r po lifice zmieniłem zwykłe światła na xenony. Do tej pory wymieniłem:
1. reflektory (całość ori)
2. dodałem spryskiwacze (działa super)
3. mechanizm samopoziomowania znajdujący się na wahaczu (i to właśnie nie działa).

Wszystko świeci ok bardzo fajnie ale niestey światła nie samopoziomują się w czasie jazdy (biją troszkę po oczach innych kolegów na drodze :( ). Najprawdopodobniej musze jeszcze wymienić cały moduł przełącznika świateł żeby działało to ustrojstwo co jest do wahacza przyczepione. Został mi tam kabel do podłączenia ale nie wiem teraz czy wystarczy tylko zmienić moduł przełącznika i znajdzie się tam wtyczka na ten kabelek od mechanizmu na wahaczu czy jeszcze cos mnie czeka???

Jak wiecie co robić dalej z tym to już nie bede oślepiał nikogo ;) i z góry dzięki za odp :padam:

przełącznik: http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/318i-N42/LHD/N/2002/march/browse/vehicle_electrical_system/switch_unit_light/
przełącznik:http://moto.allegro.pl/item658535212_przelacznik_swiatel_xenon_bmw_e46.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 19:06 
Pierwsze kroki

Układ samopoziomowania składa się z dwóch czujników obciążenia auta: jeden na przednim prawym wahaczu, drugi na tylnym prawym wahaczu; modułu który przetwarza sygnał z czujników na impuls wykonawczy dla silników reflektorów. Moduł zazwyczaj jest po prawej stronie za tapicerką pod deską rozdzielczą.
Zanim wszystko rozkumasz to bądź gość i ustaw światła trochę niżej żeby nie oślepiać.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 19:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Dokładnie tak jak wyżej.
Dla uświadomienia pewniej niewiedzy którą da się zrozumieć z przeczytanego tekstu to:
Jeżeli uda Ci się wszystko złożyć i będzie wszystko działać to i tak musisz ustawić światła na stacji diagnostycznej. Kiedy auto stoi równo to system nie wie czy teraz światła świecą za wysoko, równo czy też za nisko.
Więc teraz jak samopoziomowanie nie działa musisz ustawić światła...

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 09:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Światła ustawiali mi na stacji ale mam wrażenie że jednak świeca troszkę za wysoko (nawet z niedociążonym tyłem).
Czyli wychodzi na to że nie muszę zmieniać tego modułu z przełącznikami świateł tylko odnaleźć ten o którym mówi Menelaus. Tylko jak sie do tego zabrać teraz? jakieś wskazowki?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1