BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 18:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46][M54B30] Panel klimatyzacji-ogrzewanie a obroty silnika
PostNapisane: 22 marca 2013, 11:17 
Forumowicz

Moje BMW: e92
Kod silnika: N54B30
Garaż: Byłe:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112994
Cześć,

Jestem świeżo po wymianie DIS'y oraz odmy olejowej [cały komplet z rurkami], regulator napięcia był wymieniany rok temu na org- zaznaczam od razu, komp nie wykazuje błędów. Zauważyłem pewien mankament, którego wcześniej wydaje mi się, że nie było. Po odpaleniu po całonocnym postoju obroty są na poziomie 1000-1100 przez kilka chwil [ssanie] później schodzą do 800-900 i tak się utrzymują- ogrzewanie jest włączone na 21-23*. Powietrze łapie temperaturę bardzo szybko, po przejechaniu 8-10 km temperatura na słupku ma 90* ale obroty dalej utrzymują się na poziomie 800-900, gdy wyłączę wogóle cały panel to obroty spadają na 600-650 i tak się utrzymują- włączę rosną do 800-900. Po przejechaniu dłuższej trasy np. 20 km bez wyłączania ogrzewania obroty spadają na 600-650 bez jakiejkolwiek ingerencji przeze mnie, ale to na dobrze rozgrzanym silniku. Grzebałem na forum ale znalazłem jedynie podobne sytuacje z 'podgrzewaczem wody' w silnikach diesla- nie wiem czy w benzynowych jest też takie urządzenie? Akumulator jest w dobrym stanie, kręci bez problemu.

Czy w/w wymiany miały jakiś wpływ na takie zachowanie obrotów? Wcześniej wydaje mi się, że trwało to krócej...
Mrozy nie są duże, utrzymują się na poziomie -5, auto jest garażowane. Jak jest u Was- proszę o opinie i sugestie.

Z góry dzięki za odpowiedzi !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46-M54B30] Panel klimatyzacji-ogrzewanie a obroty silnika
PostNapisane: 22 marca 2013, 11:52 
Forumowicz

Moje BMW: F10 535i
Kod silnika: N55
Pamietaj że "pion" w tych silnikach już jest przy około 70stopniach a temp. otwarcia termostatu to ~96stopni.
U mnie jest podobnie - dopiero jak sie porzadnie nagrzeje to obroty są na poziomie 650-700
Nie jestem pewien ale sądze, ze komp podnosi obroty zeby jak najszybciej nagrzac silnik do temp. roboczej.
Np. wczesniej w mojej poprzedniej buni 323iA komp przy mrozach pozniej przerzucał z jedynki na 2 bieg - też ponoć w celu szybszego dogrzania.
Co do podnoszenia obrotów po włączeniu klimatronika - włącz w ukrytych funkcjach OBD napiecie alternatora - może cos z nim nie teges, bo u mnie włączenie powoduje, ale raczej tylko wahniecie obrotów

PostNapisane: 22 marca 2013, 12:41 
Forumowicz

Zastanawiam się czy nie sprawdzić tego alternatora ale był w dobrym stanie, szczotki ok, łożysko itp. a regulator nówka fumka, nie śmigana :hyhy: Wyłączę ogrzewanie i zarzucę podgrzewanie szyby, wycieraczki, światła, halogeny i zobaczę czy obroty nie skoczą. Sprawdzę akumulator raz jeszcze ale nie miałem z nim problemów przez całą zimę :zdziwko: Podchodzi mi pod zwiększony pobór prądu i obroty się zwiększają ale to trwa tak jak mówiłem do dobrego rozgrzania silnika- może to wina akumulatora, nie trzyma odpowiednio a podładuje się na dłuższym odcinku na większych obrotach?

Nie jest to uciążliwe ale mam odczucie, że jest troszkę inaczej niż było, co nie znaczy, że jakoś źle :cwaniak: ale wolę zapytać jak jest w przypadku Waszych aut...

PostNapisane: 22 marca 2013, 12:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Tez tak mam, raczej jest to normalne zjawisko...po szybszej jezdzie i po porzadnym zagrzaniu spadaja do 600-650 obrotow...

PostNapisane: 22 marca 2013, 17:55 
Forumowicz

Przed chwilą przetestowałem jeszcze jedną rzecz- po przejechaniu z pracy do domu- 8km broty standardowo 800-900, zmniejszyłem temperaturę na panelu do 16* i..... obroty zeszły na 600-650. Po zwiększeniu na 20-23* pozostają na swoim miejscu, nie zwiększają się :zdegustowany: . Teraz totalnie jestem w kropce, coś z klimatronikiem? Wiem, że podobny objaw był opisywany przy uszkodzonym 'podgrzewaczu wody' ale w silnikach diesla :mur:

PostNapisane: 22 marca 2013, 18:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Nie masz co sie stresowac,mam dokladnie tak samo...w poprzedniej e46 to mialem...tak wiec w 99% normalna rzecz.Wg.mnie nic sie nie dzieje...

PostNapisane: 22 marca 2013, 19:12 
Forumowicz

Może coś mi się uroiło rzeczywiście... :) Problemu nie ma jako takiego, panel działa, grzeje tylko dłużej pracuje na wyższuch obrotach.

Czekam jeszcze na termometr zewnętrzny bo uszkodziłem poprzedni- najechałem na krawężnik i jak cofałem to się uszkodził- pokazuje teraz, że jest -50 :hyhy: , jutro powinienem mieć używkę- może to też ma jakieś powiązanie z sytuacją... Dam znać po podłączeniu :cool:

Dzięki za odpowiedzi, jestem spokojniejszy ! Duże :piwo: dla Was!

Tytuł: Re: [e46][M54B30] Panel klimatyzacji-ogrzewanie a obroty silnika
PostNapisane: 6 kwietnia 2013, 15:51 
Forumowicz

Cześć,

Temat do zamknięcia. Po zamontowaniu termometru wszystko wróciło do normy :) Nie wiem jak to jest powiązane ale cieszę się jak małe dziecko, że to taka błachostka a nie coś poważnego :rotfl:

Dzięki za pomoc, pozdrawiam !! :super:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1