BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 23:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] sprzęgło w automacie
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 08:55 
Pierwsze kroki

zlapalem sie wczoraj na swiatlach z audi a6,troche przeciagnalem swoje e46 2,5 automat,po chwili zatrzymalem sie na parkingu i czuc bylo sprzeglo przypalone,czy to normalne??czym sie rozni sprzeglo w automacie od manuala???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 08:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Sprzeglo w automacie?? :szok: :szok: :wstyd: :wstyd: , albo ja czegos nie wiem :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 09:03 
Pierwsze kroki

smierdzialo jak przypalone sprzeglo,chyba jakies musi byc???

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 09:04 
Zacna persona forum

Kisiel24 napisał(a):
Sprzeglo w automacie?? , albo ja czegos nie wiem
no nie wiesz chyba :P to chyba logiczne ze jest sprzegło a jak myslisz jak skrzynia odłacza biegi i zalancza nowe? ''wyrywa''? :P dodam ze to ejst uzpelnie inne sprzeglo tzw. konwerter... sprzeglo hydrokinetyczne (inaczej przemiennik momentu obrotowego) itd itp

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 09:08 
Zacna persona forum

a nie ruszales przypadkiem podnoszac obroty trzymajac hamulec+gaz? :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 09:12 
Pierwsze kroki

nie,nie,nic z tych rzeczy,

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 09:16 
Zacna persona forum

wiesz automat to takie cacko fajne i w ogole ale do takiej jazdy sie nie nadaje bo jak u depczesz to zbyt dlugo trzyma na przerwie miedzy biekami od wyrzucenia do wskoku przerwy jest dluga przerwa w porownaniu do manuala wiec sprzeglo sie szlifuje i smierdzi :P to chyba normalny objaw w automacie bo w manualu to by bylo juz mniej normalne

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 14:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
variant, Edytuj swoje posty, zamiast dodawac jeden pod drugim!

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 16:05 
Forumowicz

variant napisał(a):
wiesz automat to takie cacko fajne i w ogole ale do takiej jazdy sie nie nadaje bo jak u depczesz to zbyt dlugo trzyma na przerwie miedzy biekami od wyrzucenia do wskoku przerwy jest dluga przerwa w porownaniu do manuala wiec sprzeglo sie szlifuje i smierdzi :P to chyba normalny objaw w automacie bo w manualu to by bylo juz mniej normalne

Gratuluję wiedzy !!! Automat działa na zasadach które powodują że nie ma przerwy między biegami. Tego typu skrzynia /mówiąc ogólnie/ potrzebuje sprzegła jedynie do ruszenia z miejsca a potem biegi zmienia już pod pełnym obciążeniem. Nic tam się nie szlifuje i nie ma co śmierdzieć.

Dla zainteresowanych: skrzynia automatyczna zmieniając "bieg" ma włączony dotychczasowy i ten który ma zostać włączony. Stopniowo rozłączając rodzaj sprzegła tarczowego /ale nie tego między silnikiem a skrzynią tylko własne, indywidualne dla każdego biegu/ jednocześnie stopniowo łączy bieg kolejny. To oczywiście duże uproszczenie /bo n.p. w skrzyni automatycznej poniekąd wszystkie biegi są ciągle załączone/ ale na takiej to odbywa się zasadzie. Tę zasadę zmiany biegów ostatnio zastosowano w skrzyniach manualnych DSG gdzie istnieje możliwość preselekcji biegów. W dużym uproszczeniu: - jedziesz dwójką która mechanicznie jest zesprzęglona jednym sprzęgłem z silnikiem, przygotowujesz sobie trójkę która jest włączona ale wysprzęglona drugim sprzęgłem. W momencie zmiany biegów dwójkę się wysprzęgla jednocześnie zesprzęglając trójkę bez straty ciągłości napędu.

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 18:00 
Przyjaciel forum

lizardking napisał(a):
Dla zainteresowanych: skrzynia automatyczna zmieniając "bieg" ma włączony dotychczasowy i ten który ma zostać włączony.

:szok: :szok: :szok:
Pokaz mi, ktora skrzynia automatyczna ma taki mechanizm. To o czym piszesz to nowoczesne dwusprzeglowe skrzynie. W "starych" skrzyniach biegi przelaczane sa przez sprzeglo hydrokinetyczne oraz hydraulike sterujaca zmiana poszczegolnych trybow/zebatek.

Radze poczytac troche o skrzyniach automatycznych.

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 18:12 
Forumowicz

mongooes napisał(a):
W "starych" skrzyniach biegi przelaczane sa przez sprzeglo hydrokinetyczne oraz hydraulike sterujaca zmiana poszczegolnych trybow/zebatek.

Radze poczytac troche o skrzyniach automatycznych.

Głupota niektórych tutejszych forumowiczów mnie powala, niech mnie mod zablokuje znowu bo nie mogę się powstrzymać żeby czegoś nie sprostować a potem żałuję.

W skrzyni starego typu rzędy planetarne są załączane hydrauliką skrzyni poprzez sprzęgiełka płytkowe. Wie o tym każdy, średnio zainteresowany tematem, przedszkolak.

Uroń mi wspaniały kolego rąbka swej ogromnej wiedzy i wyjaśnij na jakiej zasadzie "W "starych" skrzyniach biegi przelaczane sa przez sprzeglo hydrokinetyczne" ??? Co ma piernik do wiatraka ??? Jaki związek ma hydrokinetyczne sprzegło tradycyjnej automatycznej skrzyni biegów ze zmianą biegów ??? Jaki w tym bierze udział ??? Niech i ja się czegoś dowiem bo za mało czytałem widocznie.

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 18:25 
Przyjaciel forum

Za szybko pisalem i zagmatwalem. Chodzilo mi o to ze jest sprzeglo hydrokinetyczne oraz hydraulika przelaczajaca poszczegolne tryby.

lizardking napisał(a):
skrzynia automatyczna zmieniając "bieg" ma włączony dotychczasowy i ten który ma zostać włączony.

Mozesz rozwinac?

Skrzynia jedzie na 3 biegu i ma gotowy 4 bieg? a co z redukcja?

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 18:38 
Forumowicz

Działa to w ten sposób. Za silnikiem jest sprzęgło hydrokinetyczne, które od momentu osiągnięcia przez silnik określonych obrotów powoli zaczyna przekazywać napęd na skrzynię biegów. To całe jego zadanie.

Skrzynia to nic innego jak tylko kilka przekładni planetarnych realizujących poszególne przełożenia /czasami osbono każdy rząd - każdy bieg, czasami poprzez odbieranie z koła zewnętrznego lub koszyka wewnętrznego napędu/ grunt że istnieje kilka "biegów" na stałe zazębionych. Dodatkowo każde przełożenie ma swoje sprzęgiełko płytkowe które zesprzęglając dany układ daje dane przełożenie. /mamy wiec niby coś w rodzaju DSG wielosprzęgłowego/

Sterowanie skrzyni zależnie od obrotów silnika i obrotów wałka zdawczego spina dane przełożenie jednocześnie odpinając inne. Sprzegło hydrokinetyczne nie bierze w tym udziału. Teoretycznie taka skrzynia mogłaby działać BEZ SPRZĘGŁA !!!

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 10:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 528iA '97 TOURING
Kod silnika: M52B28
Sysio napisał(a):
smierdzialo jak przypalone sprzeglo,chyba jakies musi byc???

Kolego smród o którym mówisz, to prawdopodobnie przygrzane klocki hamulcowe przy gwałtownym hamowaniu. Niektóre tak mają, że jak ostro hamujesz to potem czuć specyficzny zapach jak ze sprzęgła.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 21:00 
Pierwsze kroki

witam podepnę sie pod temat dzisiaj zapaliła mi sie kontrolka(kółko zębate z wykrzyknikiem) na desce rozdzielczej tam gdzie w automacie wyświetla sie literka D nie wiem co to znaczy na pewno coś złego :kwasny:

może mi ktoś napisać o czym ona informuje bo szukajka nic nie znalazła albo ja słabo szukałem :wstyd:

autko to e46 330xd rok 2004 kombi

wydaje mi sie że głośniej biegi sie zmieniają :wstyd:

bardzo był bym wdzięczny za odpowiedz i może nie wyszydzicie nowego na tym forum :hyhy: ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 21:01 
Pierwsze kroki

juto mam wyjazd pilny i nie chciał bym by sie coś przytrafiło ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 21:13 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57
Mam do ciebie złą informację. Kółko zębate z wykrzyknikiem w środku oznacza, że na skutek usterki automatyczna skrzynia biegów działa według programu awaryjnego. Należy więc się udać do ASO. Nie puszczałbym się w trasę z takim komunikatem. Sprawdziłem to w instrukcji obsługi więc to pewne.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 21:22 
Pierwsze kroki

dzięki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1