BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 14:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] piasta z łożyskiem
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 13:55 
Forumowicz

mam do wymiany piastę przód e39 530d,chce zamontowac skf-a- i tu pytanie czy są orginalne piasty (łożyska) do montazu,słyszałem ,że skf wkłada do pudełek inne piasty (łożyska) ,np.fag .jak to się ma jakościowo i wogóle. w końcu zamawiam skf i tego oczekuję a tu zonk.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 14:24 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Oryginalnie to chyba Febi tam jest montowane, zresztą co to za różnica
Febi, Meyle, SKF cena i jakość podobna.
BMW: 31221093427
FEBI: 12179
MEYLE: 300 312 2101

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 14:28 
Forumowicz

owszem może i febi tylko że jak chcesz kupić febi to w pudełku jest fag ,acena febi org. i fag to są rózne pewnie ? ico za karton mam płacić

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 14:31 
Forumowicz

zresztą zerknij sobie na aukcje części bmw allegro -agata,jurek- jest pudło febi a łożysko fag

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 14:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
ja zmieniałem na meyla ... spora roznica była miedzy skf-em a meylem ... a moim zdaniem podobne sa jakościowo ... kilkadziesiat tysiecy przejechane zadnych problemow :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 14:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Ja polecam FAG-a z tego co slyszalem, byly na pierwszy montaz. ja u siebie takie zalozylem i jest super!

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 15:06 
Forumowicz

ja robię prywatnie !! rocznie 80-100 tys km, więc zawsze mam coś do wymiany a auto musi być non stop top1

Tytuł: Re: [E39] piasta z łożyskiem
PostNapisane: 15 września 2012, 10:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Kupiłem piastę do przodu do e39 FAG'a i po wyjęciu z opakowania, jak obracam to czuć w pewnym momencie delikatny opór jak by coś w środku się działo. Powiedzcie mi czy jest słuszne oddać na wymianę, czy się tym nie przejmować?

PostNapisane: 15 września 2012, 13:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Ja bym to oddał jeżeli czuc opór.Założysz i niech Ci się rozsypie po jakimś czasie?

PostNapisane: 16 września 2012, 09:27 
Zacna persona forum

Tak też myślę, ale jestem daleki aby z byle pierdoły robić problem. Z drugiej strony jest tam styk bieżni z kulką i nie ma innej możliwości, żeby coś nie pasowało, także będzie reklamacja. Dzięki za odpowiedź.

PostNapisane: 25 września 2012, 18:45 
Zacna persona forum

Reklamację wysłałem i zamówiłem u kogoś innego drugą piastę też FAG'a i jakie było moje zdziwienie, jak po otwarciu pudełka znalazłem piastę z nakrętką z tyłu i napisem KOYO. Tyle razy kupowałem na allegro i było w porządku, ale teraz mam czarną serię :/. Dzwoniłem do faceta ma mi wysłać właściwą. Uważajcie na takie części.

PostNapisane: 25 września 2012, 19:17 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20
koyo to nie jest złe łożysko. Choć Fag wydaje się być pewniejszy.

PostNapisane: 26 września 2012, 09:44 
Zacna persona forum

Nie wiem jakiej jakości jest KOYO, zamawiałem FAG'a, za niego płaciłem to i taki towar mam zamiar zamontować. Koleś stwierdził, że brał od hurtownika i były okazyjne ceny, dlatego wziął, ale czy mówi prawdę. Dla mnie ważne jest, aby mi wysłał właściwą.

PostNapisane: 26 września 2012, 09:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
No przeciez nie mozliwe, zeby na allegro oszukiwali :mur:

Wkladanie do pudelek towarow innych firm to nie jest nowa praktyka producentow. Jak bierzesz z zaufanego miejsca, to spoko, jak z allegro to jest szansa ze ktos robi Cie w balona... No ale jak czesci do auta na aukcjach kupujesz, to nie wiem czego sie spodziewasz :zabawa: Kup u macka, w sielesi, intercarsie itp to bedziesz mial calkiem duza pewnosc, ze nikt Cie nie oszukal. Ja zawsze montowalem lozyska Maxgear i puki co z zadnym nie mialem problemow. Najstarsze ma juz 40 tys i choc nie jest to imponujacy przebieg, to nie wykazuje zuzycia. Moze warto pojsc w ta strone.

PostNapisane: 26 września 2012, 11:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: m57 193ps+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116850
BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Mercedes W124 2.5 D - jest w moim posiadaniu
Mercedes W210 2.2 CDI - w posiadaniu ojca
jurand38 napisał(a):
w końcu zamawiam skf i tego oczekuję a tu zonk.

MARKETING, MARKETING, MARKETING !!!!!!!!
Przed miesiącem wymieniałem łożyska w swojej buni oczywiście chciałem jak najlepsze. Kupiłem 2 X SKF i co????? W jednym pudełku SKF a w drugim FAG. Po zweryfikowaniu zakupionych towarów (dzwoniliśmy nawet do przedstawicieli z WArszawy) dowiedzieliśmy się że tak może się stać.
A więc wygląda to tak : Obydwa są jakościowo jak oryginał czy będzie to FAG czy SKF. Teraz już wiem, że nawet FAG jest ponoć wytrzymalszy od SKF. Ja zamówiłem SKF bo były droższe i uznałem , że lepsze jednakże szlak mnie trafił, bo mogłem kupić tańsze SKF i cieszyć się tą samą jakością a nawet lepszą. Zapłaciłem więcej za SKF a dostałem jednego lepszego tańszego FAGA z dwojga złego. Mądry człowiek po szkodzie.
Zrobiłem całe zawieszenie na LEMFORDERZE (kupa kasy) a kolega kupił TRW i w folii miał dwa wahacze LEMFORDERA. Nigdy nie wiesz co dostaniesz. Wybierając daną firmę masz ich gwarancję, że dostaniesz coś dobrego. Jak byś kupił FAG to dostałbyś jakieś dziwne KOYO jak piszą koledzy powyżej. LEMFORDER włoży FAG bo jest bardzo dobra piasta ale nigdy nie włożą jakieś KOYO. Tylko, że jak będziesz reklamował łożysko SKF (mimo , że był to FAG) to nie będziesz miał żadnego problemu. A jak będziesz reklamował to samo łożysko ale w firmie FAG to już gorzej. Tak samo może być ze mną i z moim kolegą. Moją reklamację LEMFORDER uzna i od razu przyśle kolejny towar bo LEMFOREDER tak działa i za to się płaci a kolega mimo że ma ten sam wahacz ale kupił w folii TRW i zapłacił mniej będzie musiał się namęczyć aby uznali mu reklamacje.
TAK WYGLĄDA WOLNY RYNEK !!!!! Kupujesz gwarancję a do końca nie wiesz jaki to będzie towar.

PostNapisane: 26 września 2012, 20:04 
Forumowicz

Moje BMW: 523ia e39
Kod silnika: m52
[cenzura] orginalne najlepsze czego wy szukacie.FAGa sa naprawde dobre, nie wiem co chcecie od nich. a pamietajcie ze nie które firmy sa juz przereklamowane

PostNapisane: 26 września 2012, 22:05 
Zacna persona forum

ded napisał(a):
No przeciez nie mozliwe, zeby na allegro oszukiwali :mur:

Wkladanie do pudelek towarow innych firm to nie jest nowa praktyka producentow. Jak bierzesz z zaufanego miejsca, to spoko, jak z allegro to jest szansa ze ktos robi Cie w balona... No ale jak czesci do auta na aukcjach kupujesz, to nie wiem czego sie spodziewasz :zabawa: Kup u macka, w sielesi, intercarsie itp to bedziesz mial calkiem duza pewnosc, ze nikt Cie nie oszukal. Ja zawsze montowalem lozyska Maxgear i puki co z zadnym nie mialem problemow. Najstarsze ma juz 40 tys i choc nie jest to imponujacy przebieg, to nie wykazuje zuzycia. Moze warto pojsc w ta strone.

Do tej pory nie miałem nigdy problemów z zakupami na allegro, dlatego jestem przyzwyczajony do zakupów tam, jest to wygodne klikam i mam. Kupowałem w silesii już niejednokrotnie, wiem, że są solidni, ale dlaczego tego nie zrobiłem tym razem to nawet nie potrafię sam sobie odpowiedzieć :). Czasem trzeba się po prostu sparzyć.

PostNapisane: 26 września 2012, 22:14 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: M50B25
pamiętajcie że w starszych modelach FAG to pierwszy montaż BMW przecież nie produkuje łożysk

PostNapisane: 27 września 2012, 12:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
pryjom, z takimi malymi sprzedawcami na alledrogo jest jeszcze inny problem. Potem mozesz sie nie doprosic gwarancji (przy lozysku w sumie to i tak ciezki temat, bo przy demontazu np tylne pewnie sie rozleci). Ponoc tez zdarza sie ze ktos sprzedaje kupiony hurtem drugi gatunek np tarcz hamulcowych a potem jest duzo problemow. Ja wiem ze Maciek mnie nie oleje, i nawet jak ma 5% drozej (wiekszej roznicy nigdy mi sie nie udalo zaobserwowac) to nie mam watpliwosci.

PostNapisane: 27 września 2012, 18:35 
Zacna persona forum

Ja nie neguje, że masz rację, ale czasem przyzwyczajenia są silniejsze. Tak jak napisałem potrzeba się czasem sparzyć, by się przekonać na co zwrócić uwagę. Drugi raz błędu nie popełnię.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1