BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316 2000r Klima manualna. Przerwy w działaniu klimy.
PostNapisane: 7 lipca 2009, 11:10 
Pierwsze kroki

Witam nie spotkałem na forum takiej sytuacji jak w moim temacie.

Włączam silnik, włączam nadmuch naciskam ukochana gwiazdkę i klima działa, niestety po jakims czasie przestaje lecieć sklimatyzowane powietrze, lampka dalej świeci, wieje sobie zimne powietrze ale nie chłodzi mi klimą.
Później czasami po pół godziny jazdy klima sama sią załącza (gwiazdka świeci cały czas), innym razem uda mi się ją wzbudzić włączając wyłączając ową magiczną gwiazdkę.

Dodam jeszcze że jak już klima chodzi to wieje doskonale zimnym powietrzem,
Jakieś pomysły panowie eksperci co to może być? Sytuacja się raptownie pogarsza. W niedziele jechalem 4 godziny - 3 godziny była klima 0,5 godziny nie. Wczoraj było wszystko ok - krótkie trasy. A dzisiaj wyłączyła mi się po 10 minutach.

z góry dzięki,
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 11:19 
Przyjaciel forum

Zajedź na przegląd klimatyzacji, może po prostu brakuje płynu i sprężarka się wyłącza.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 11:27 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Na początek należałoby podjechać do warsztatu/punktu gdzie napełniają układy klimatyzacji, żeby podłączyli sprzęt i odczytali czy ciśnienia panujące w układzie są prawidłowe, oraz czy jest wogóle czynnik.
Jeżeli czynnik jest, ciśnienia w porządku, wentylator chłodnicy działa, to pozostaje sprawdzić czujnik ciśnienia na osuszaczu, lub temperatury gazu na chłodnicy.

Możesz podłączyć auto pod komputer. Może sterownik AC zapisał jakiś błąd.
Ta zielona kontrolka nad gwiazdką oznacza że załączyłeś układ AC, jednak nie oznacza to że sprężarka będzie cały czas pompować gaz. Jej załączenie jest uwarunkowane od odczytów z różnych czujników, a przede wszystkim, z czujnika ciśnienia gazu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1