BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 16:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 528 Poważny problem z elektryką, wszystko fiksuje
PostNapisane: 26 października 2010, 19:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 528i
Witam.
Pojawił się problem w mojej E39 528 (M52) dokładnie sprawa dotyczy elektryki. Wydaje mi się, że dość poważny. Otóż coraz częściej gdy odpale nie działa klakson, nie działa radio, oświetlenie w środku zapala sie i gasnie bez przerwy, tylne swiatła stopu albo palą się bez przerwy albo migają bez powodu, oraz wycieraczki szyb przycinają się razem w rytm mrugających świateł. Jedynym sposobem zlikwidowanie tego jest zgaszenie auta i parokrotne przekręcenie stacyjki, wtedy gdy zadziała wszystko jest sprawne przez jakiś czas. Czy to jakiś problem ze stacyjką? Ma ktoś jakiś pomysł? Proszę o pomoc w tej sprawie albo jakieś wskazówki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 528 Poważny problem z elektryką, wszystko fiksuje
PostNapisane: 26 października 2010, 20:00 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 540i
Garaż: Volvo S40 II 2.0d
Auto nie jest po powodzi ??

PostNapisane: 26 października 2010, 21:29 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
Moze to byc problem z masa (ale temat rzeka do zlokalizowania). Nie masz tam może ksenonow typu HID rodem z allegro, przetwornice made in china potrafia czynic cuda z autem (i to nie za fajne cuda), widzialem ostatnio u kumpla w warsztacie e46 330 xi z USA w ktorej automat wariowal wlasnie przez to gowno.

PostNapisane: 26 października 2010, 21:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52 + LPG
Miale bardzo podobny problem działo sie to samo, a winna była klema pirotechniczna przy akumulatorze, gdzieś coś prz niej nie łączyło i elektryka fiksowała. Moim zdaniem Zacznij do tego.

PostNapisane: 27 października 2010, 17:30 
Pierwsze kroki

Auto użytkuje od roku, sprowadzone z niemiec z pełną dokumentacją. Nic przez ten czas się nie działo. Nie jest po powodzi, nie wymieniałem żadnych lamp, wszystkie części są orginalne. Najważniejsze jest to żeby znaleść jakiś punkt zaczepienia od czego mógłbym zacząć. Sprawdze z tymi klemami na początek. Jak by ktoś miał inny pomysł to piszcie. Pozdr

PostNapisane: 27 października 2010, 21:24 
Forumowicz

jak kolega wyzej napisal sprawdz kleme pirotechniczna i podlaczenie do moasy to jest podstawa

PostNapisane: 28 października 2010, 17:21 
Pierwsze kroki

A czy możecie dać mi jakąś wskazówke jak sprawdzić tą kleme pirotechniczną i podłączenie masy? Będe wdzięczny i w weekend bym zajął się tą sprawą.

PostNapisane: 2 grudnia 2010, 21:19 
Pierwsze kroki

Problem rozwiązany, fiksowała stacyjka, a dokładniej kostka w stacyjce.

PostNapisane: 25 maja 2013, 16:57 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M57n
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136134
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=133072
Były sedan
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123225
Pierwsze 328i
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91224
Witam Panowie, odświeżę temat ponieważ jest najbardziej pokrewny z moim problemem. Ostatnio znajomemu robiłem swap m52b20 na m52b25, silnik pochodził z e36, więc przełożyłem mu wiązkę z e39, sondy, cewki, czujniki stuku i temp zostały. Komputer z nowego silnika miał zdjęte immo przez braci J z Łodzi i w e36 latało dwa lata. Po przekładce auto odpaliło od strzała co mnie trochę zdziwiło bo kable na module EWS od prądu nie były na krótko i teoretycznie nie powinien zakręcić chyba ? Później okazało się że po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka przez ok minutę żarzy się kontrolka leju i ładowania po czym gasną. Zdarzyło się też że zapalały się światła mijania po przekręceniu stacyjki w pozycję przed zapłonem. Dziś po około miesiącu od swapa zadzwonił znajomy że auto nie pali, że nie można wyłączyć zapłonu tylko klemy musi ściągać, wariują wycieraczki, kierunki, światła ogólnie choinka niesamowita. Na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę ?? Auto miało gaz CNG wcześniej i usuwałem ją z wiązki ale wszystko było na wszczepki także tylko poizolowałem przewody. Nie wiem czy miał jakieś problemy wcześniej ale teraz już się nie dowiem bo idzie w zaparte że nie (chociaż wiem że kierunki cały czas mrugały mu jakby ich nie miał, szybko). jak się do tego zabrać :zalamany: Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Było: e30 320i, e36 325tds, e36 coupe 320i, swap 328i e36, e39 m57d30, e30 m50b25nv, e36 sedan m52b28, e30 s50b30US
Jest: e32 740iL

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1