BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 lipca 2025, 19:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Sprzeglo? Kolo?
PostNapisane: 23 lipca 2009, 20:47 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Panowie, mam takie pytanko. Posiadam bmw e46, 328i , sedan rok 98. Ostatnio walnelo mi sprzeglo tak po prostu podczas jazdy. Oddalem samochod do mechanika, przywiozlem mu sprzeglo, dzisiaj do mnie dzwoni i mowi ze zla czesc. Ze sprzeglo musi byc specjalne pod kolo dwumasowe? Przywiozlem mu sprzeglo LUKA, nie widze na allegro zadnego innego :| Powiedzial ze musze mu przywiezc kolo dwumasowe i sprzeglo :niepewny: Wiec Panowie, powiedzcie jak to jest? Czy trzeba kupic to i to? Czy po prostu kolo dwumasowe + tarcza + docisk ? Czy kompletne sprzeglo i oddzielnie kolo dwumasowe? Jak to jest w 328i?

I jeszcze jedno pytanie Panowie - czy mozliwe aby w jednej chwili padlo sprzeglo i kolo dwumasowe?

sorry ze bez polskich znakow, ale pisze z laptopa.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 23 lipca 2009, 22:39 przez xtrextreme99, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 21:40 
Forumowicz

Tak szczerze Tobie powiem ze chyba jeszcze zbyt mało żyje na tym świecie ale nie słyszałem jeszcze by ktos wymienial kolo dwumasowe. Po prostu kup nowe sprzeglo i docisk do swojego silnika ale pod kolo dwumasowe. nie kupuj przez allegro bo przysla ci nie to i bedziesz musial ciagle odsylac. Weź stare na wzor i jedz do jakiejs hurtownmi czesci. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:13 
Zacna persona forum

to krotko zyjesz kolego -czasami trzeba tez kolo wymienic- a jak auto jest 98 to ma juz troche najechane - poza tym mysle ze jak dobry mechanik to wie co mowi -na kole po zdjeciu sprzegla zapewne sa juz mocne luzy - podjedz do warsztatu i sprawdz moze jeszcze da sie troche spokojnie pojezdzic ale to potem dodatkowa robota bowiem sprzeglo nie leci po 30000 km -pogadaj z nech - pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:39 
Forumowicz

Jak mechanik mówi że do wymiany to wymieniaj :] u mnie też już słychać dwumas.
Bambu no rzeczywiście mało żyjesz :) ile ja się tego na zmieniałem w hoplach korambulll !!! :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:40 
Forumowicz

Teraz wiem ze nie jedna osoba miała z tym problem :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 00:10 
Pierwsze kroki

dwumas to zmora większości kierowców z większym przebiegiem. Zresztą nie trzeba dużo robić. Częste strzelanie ze sprzęgła potrafi go szybko wykończyć. A jest to najdroższa część sprzęgła. :(

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 00:17 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
moze podlacze sie do tematu... jakis czas temu zaraz po kupnie jezdzilem troche na spalonym sprzegle a ze bylo do wymiany to go nie oszczedzalem, przez to (podobno) przegrzalem tez dwumas powstaly na tej gladkiej czesci takie jakby naciecia/wyzlobienia i oczywiscie material stal sie kolorowy... czy to prawda ze nie dalo sie juz z tym nic zrobic, nie wiem jakos przetoczyc spilowac jak to sie robi w przypadku tarcz hamulcowych ? :zawstydzony:

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 13:20 
Forumowicz

To się teraz porządnie załamałem. W inter carsie krzyczą za to 1700zł ze zniżką :| można pobawić się w używki?

Nie wiem o co chodzi... Mam sprzęgło luka o nr kat: 624 2333 00 , mechanik mówi że złe. Piszę do jakiegoś tam sklepu aby podali sprzęgło pod dwumasowe i on podaje ten sam numer kat. Wymiękam ;/

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 10:38 
Forumowicz

Obrazek

Panowie może ktoś rzucić okiem na te sprzęgła? Po lewej nowe sprzęgło luka do 2,8 po prawej moje stare sprzęgło luka. Według numeru vin te po lewej na 100% powinno pasować, potwierdził to stones i dużo innych sklepów, po przyłożeniu obu sprzęgieł do siebie zauważyłem że się różnią. Więc zacząłem się obawiać że może mam zmieniony silnik? Ze może to jest 2,5 - 142kw? Czy ktoś może rzucić okiem na te sprzęgła? Może ktoś potrafi stwierdzić na przykładzie starego sprzęgła - z jakiego jest silnika?

Druga strona w obu sprzęgłach jest bardzo podobna.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 12:08 
Forumowicz

To jest to samo tylko musisz zdjąc zabezpieczenie w środku :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 13:03 
Forumowicz

I wtedy będzie wyglądało tak samo? Jesteś pewny na 100%? Może mechanik jest nieco debilem...

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 14:14 
Forumowicz

Jest to zabezpieczenie przed uszkodzeniem.Wkładasz klucz imbusowy dociskasz i krecisz w prawą strone. P.S uważaj na zęby :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 16:22 
Forumowicz

Wielkie dzięki Bambu ! A już się przestraszyłem, w takim razie mechanik ma zerowe pojęcie. Wkleję wam jeszcze zdjęcie koła dwumasowego, może będziecie mogli stwierdzić czy na pewno jest do wymiany? Bo mu już w ogóle nie wierze.

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 16:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Tak ze zdjęcia to ciężko określic uszkodzenie niezły filmik obrazujący jak można sprawdzic http://www.youtube.com/watch?v=wxULu3xabag .

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 16:29 
Forumowicz

Ta powierzchnia troche dziwna jest... Jak pomoglem klikaj punkcik :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 21:08 
Forumowicz

Tak na marginesie ja mam taki dwumas ale od m44 1.8 IS

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 12:45 
Forumowicz

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=694029758

Panowie, jak myślicie, czy warto bawić się w używki? Na razie jestem tak maksymalnie spłukany że nie mam kasy na nowe. Jak stan tego?

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 12:54 
Forumowicz

Wiesz niby na fotce nie wyglada na złą ale gdy nie zobaczysz na wlasne oczy ciezko ocenic. polecam Ci zebys jechal gdziesz na szrot z osoba co sie na tym ZNA

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 18:48 
Forumowicz

No to znowu pięknie :D Ci wszyscy ciecie z allegro (no nie wszyscy) ale duża większość tak robią ludzi w konia że szok :/ Po pierwsze koło nie do mojego silnika - różni się, po drugie - popalona tarcza. Mechanik powiedział że tarcza ma być jednolitej powierzchni bo inaczej wywali sprzęgło.

Panowie powiedzcie od jakich modeli pasuje jeszcze koło dwumasowe do mojego 2,8 e46?

Może ma ktoś namiary na konkretnych ludzi od części?

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 19:39 
Forumowicz

Panowie pomoże ktoś? Tamte koło niestety musiałem odesłać. Napisał do mnie jeden z użytkowników strony o nicku "bmw-czesci.pl" , ma do sprzedaży również używane koło dwumasowe, proszę oceńcie ze zdjęcia w miarę jego stan. Wiadomość od niego:

"Załączam zdjęcie koła. widać że ma ono delikatne czarne ślady, ale nie ma żadnych luzów i możemy zagwarantować sprawność tego koła. Klienci kupują od nas takie koła i żadne się nie zwróciło."

powiedzcie czy te czarne kropki, czyli jakieś lekkie przepalenia mogą poskutkować rozwaleniem tarczy sprzęgła? Tak twierdzi mój mechanik... że tarcza zacznie się dopasowywać do tych wygłębień które są podobno w miejscach czarnych kropek i wtedy tak wyrobiona w końcu się zapiecze i rozwali sprzęgło...

Powiedzcie mi jak to jest... Będę bardzo wdzięczny za pomoc...

Fotka koła:

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1