BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 06:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e-32 zgasł w czasie jazdy i nie można uruchomić silnika
PostNapisane: 4 lipca 2011, 17:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 730
Kod silnika: M30B30
Witajcie.
Nie uporałem się jeszcze z ogrzewaniem, a tu nowy pasztet. Otóż dzisiaj rano uruchomiłem go jak zwykle bez najmniejszego problemu. Ujechałem może ze 200 m i kiedy stałem na skrzyżowaniu silnik zgasł bez jakichkolwiek wcześniejszych objawów jakby mu zapłon odcięto. Po dłuższej chwili kręcenia załapał i pracował prawidłowo.... Tzn. przez najbliższe 100 m do kolejnej krzyżówki. Tam zgasł ponownie w podobny sposób i ponownie po chwili kręcenia wszystko wróciło do normy.Ruszyłem dalej zwalając wszystko na obrzydliwą aurę, pomyślawszy sobie, że pewnie coś zamokło i trzeba silnik nagrzać aby odparowała woda. Moje rozmyślania przerwał jednak fakt, że po przejechaniu kolejnych 100 m silnik definitywnie zgasł (jak poprzednio bez jakichkolwiek oznak poprzedzających) tym razem jednak podczas jazdy i to był koniec. Pomimo solidnego "kręcenia"- zero oznak życia. Nie prychał, nie kichał, nic, nawet nie "zakasłał"- po prostu zimny trup, tyle, że rozrusznik nim kręcił. Po odstaniu ok godziny ( w międzyczasie podejmowałem kilkukrotne próby uruchomienia- bezskuteczne) silnik zaskoczył od pierwszego obrotu wału i zaczął równo pracować. tyle, że przez ok 10 sekund i znowu zgasł. Takie coś powtórzyło się jeszcze raz. Potem dałem sobie już siana. Po kilku godzinach zjawiłem się na miejscu aby go zabrać na hol. Spróbowałem jednak uruchomienia i znowu jak za dotknięciem różdżki zapalił od razu. Po przejechaniu ze 300 m znowu zgasł i pozostałą część drogi pokonałem na lince. Jak myślicie, czy może to być czujnik położenia wału korbowego? Bo taka rzecz przychodzi mi do głowy. Aha, nadmienię jeszcze, że podczas dzisiejszego kręcenia wariował obrotomierz tzn. wskazówka skakała jak dzika od zera do mniej więcej połowy skali, a kiedy jechałem w piątek miałem wrażenie, że ze 2-3 razy na ułamek sekundy silnik jakby zgasł, a zaraz po uruchomieniu delikatnie strzelił w wydech. Po powrocie z tej trasy nie uruchamiałem go do dzisiejszego ranka. Co Wy na to? Macie jakieś pomysły?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e-32 zgasł w czasie jazdy i nie można uruchomić silnika
PostNapisane: 4 lipca 2011, 17:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: M43TUB19
Gdyby nie ostatnie objawy to powiedzialbym ze moze pompa paliwa?

PostNapisane: 4 lipca 2011, 18:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E32 E39
Kod silnika: M30B30 M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=100
Zobacz czujnik położenia wału, masz alarm? zobacz,może być tak że dwudziestwo letnia instalacja szwankuje.

5er Automatyczna Bieda

PostNapisane: 4 lipca 2011, 20:09 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
sprawdz kolego czujnik połozenia wału,ten skaczacy obrotomierz moze byc wskazowka......jak masz jakikolwiek alarm lub immobilizer to rowniez moze byc przyczyna kłopotow,a swoja droga panujaca od kilku dni wszechobecna wilgoc rowniez mogła sie przyczynic do jakies bzdurnej awarii,zasniedziałe styki,złaczki itp....sprawdz dla pewnosci czy pracuje pompa paliwa ,bo jezeli jest oki to przyczyn tylko szukac w zapłonie : czujnik wału,złacza ,bezpieczniki....jak uporasz sie z problemem daj znac co i jak...powodzenia..

PostNapisane: 5 lipca 2011, 08:05 
Forumowicz

Moje BMW: E32
Kod silnika: M30B35
Sprawdź iskrę w momencie występowania usterki.
Następnie sprawdź czy załącza pompę paliwa w tym czasie.
Jak nie ma ani jednego a ni drugiego to czujnik położenia wału lub jakieś odcięcie lub brak zasilania sterownika albo jeszcze coś innego.
Pompa paliwa jak by się kończyła to silnik by się dławił i odzywał czasami.

PostNapisane: 5 lipca 2011, 18:34 
Pierwsze kroki

Hej, dzięki za podpowiedzi. Jutro zaczynam działania operacyjne w tym zakresie ( o ile aura pozwoli ). Problem z paliwem raczej wykluczam- chociaż też dla pewności sprawdzę- bo faktycznie gdyby dostawał za mało paliwa to by się dławił, krztusił, itp. ale jakoś by żył, a tu po prostu pracuje i nagle zonk. Z resztą do wczoraj nie było różnicy czy pracował na benzynie czy na gazie, więc tym bardziej wykluczam problem paliwowy. No ale nic- jutro posprawdzam i zobaczymy co dalej.

PostNapisane: 6 lipca 2011, 15:02 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: M43TUB19
Cytuj:
Pompa paliwa jak by się kończyła to silnik by się dławił i odzywał czasami.
Mi pompa padla nagle

PostNapisane: 7 lipca 2011, 10:47 
Pierwsze kroki

Witajcie.
Najprawdopodobniej przyczyną była zamoknięta instalacja. Zauważyłem, że pod tą skrzynką, w której są komputery od silnika (po prawej stronie komory silnikowej) zatkał się odpływ i zebrało się tyle wody, że wiązki elektryczne były zalane. Odetkałem odpływ, osuszyłem przewody i silnik ożył i pracuje normalnie. Dla pewności jednak podjadę na komputer i zobaczymy jakie błędy pokaże.

PostNapisane: 7 lipca 2011, 10:59 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
niestety woda i wilgoc sa najwiekszymi wrogami naszych bawarek....dobrze ze auto ozyło podejrzewam ze na kompie nic szczegolnego nie wyjdzie.....pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1