BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 22:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Pisk przy turbinie !
PostNapisane: 28 maja 2008, 23:17 
Forumowicz

Witam. Mój problem polega na tym iz.....turbina w moim e46 320D z 99r załancza sie przy około 2tys.obrotów....torszke za późno....Ale nie oto chodzi.... Gdy przegazuje silnik tak np to 3.5 tys i odpuszczę gaz to słyszę dość głośny pisk, świstanie.....nie wiem co jest.....Turbo ładuje bo jest odczuwalne w trakcjie jazdy. Sprawdzałem wszystkie doloty do turbiny i jest szczelnie. Wymieniłem zawór sterujący podciśnieniem turbiny i też nic to nie pomogło. . . . . . . Wydaje mi sie że turbina łapie jakieś powietrze przy uchwyci który steruje turbina...tzn to które jest połonczone z cięgnem zawóru podciśninia. Czy ktos miał juz taki problem???Czy czeka mnie regeneracja-wymiana całej turbiny czy ewentulna naprawa tego starownika??? Zna ktoś jakiś dobry warsztat w mazowieckim co zajmuje sie turbinami???? Czekam na info

Cytuj:
[model???] POMOCY!!! Pisk przy turbinie E46 320D.....

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 6 czerwca 2008, 22:38 przez Mariusz_E46, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 23:22 
Mariusz_E46 napisał(a):
turbina w moim e46 320D z 99r załancza sie przy około 2tys.obrotów

nie ma czegoś takiego jak "załączanie się" turbiny, bo ona się kręci cały czas od odpalenia auta, tylko na wolnych obrotach nie świszczy...

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 07:42 
Forumowicz

kolego czy to jest taki dzwiek jak w rajdówkach po odpuszczeniu ?????
:cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 08:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
bAjktomi napisał(a):
kolego czy to jest taki dzwiek jak w rajdówkach po odpuszczeniu ?????
:cwaniak:
sugerujesz blow off'a w dieslu?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 09:36 
Forumowicz

Tak wiem że ona kręci się cały czas tylko przy większych obrotach zaczyna ładować, co jest odczuwalne..... Dźwięk jest taki dziwny.....Byłem dziś na komputerze u mechanika o diesli i powiedział mi że jedne turbiny są ciche inne głośne....a u mnie jest ta głośna. Robiliśmy jadę próbną z komputerem i ładowanie turbiny jest idealne....tylko przepływka jest do wymiany. Ponieważ powinno być 1000 jednostek a daje jakieś 600-650. Więc wymienię jeszcze tą przepływkę i zobaczymy (wiem nie pomoże ona w świstaniu)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 09:39 
Forumowicz

Acha, ten dzwięk jest podobny do tego w rajdówkach jak odpuszczają pedał gazu.....taki świst....nie wiem może komuś się to podoba....ale mi nie .... :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 11:43 
Pierwsze kroki

sprawdź jeszcze układ wydechowy czy nie gdzieś przedmuchu.
Ja miałem tak jakby słychać było sygnał karetki i okazało się że to plecionka za katalizatorem straciła szczelność

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 15:09 
Forumowicz

Nie kolego ten pisk nie jest z wybechu tylko gdzieś koło turbiny. Dzwoniłem też dziś do jednego speca od turbo i mówił że może być gdzieś tłumi przypchany.....i turbina przy odpuszczeniu gazu nie jest wstanie tego przepchnąć.....ale nie wiem.....dziś to sprawdzę....

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 18:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 535d+
Kod silnika: M57TU TOP
Mam dokładnie taki sam problem. Objawy tak jak opisałeś - dziwny dźwięk przy odpuszczaniu gazu. Podejrzewałem właśnie zawór blow-off ale doczytałem że ten silnik go nie ma :wstyd: Udało ci się znaleźć przyczynę?

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 15:46 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Panowie nie będę się specjalnie rozpisywał .......... turbawki jedne świszczą inne nie. Świstanie nie jest oznaką niesprawności!
Od zawsze śmigam dieslami i jeszcze nie miałem auta bez świstania....
Uważam nawet że tak ma być.
W aucie którym jeżdżę swista gdy jest zimne, pięknie słychać pracę turbinki ,gdy ciepły mniej ale nadal.
I powiem Wam że zaczął bym się martwić , gdybym któregoś dnia nie usłyszał świstu.

Pozdrawiam Krzysiek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1