BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 lipca 2025, 21:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Drgania silnika, spadek mocy w ASO nic nie wykryli
PostNapisane: 29 lipca 2009, 20:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
Witam
Mam do Was pytanie, co może być przyczyną drgań silnika występujących przy zapalaniu jego głownie przy zimnym silniku aczkolwiek również przy rozgrzanym są widoczne, ale już nie tak. Widać to również przy ruszaniu z miejsca na małych obrotach jak by deska drżała. Drgania przenoszą się na całą karoserię, kierownicę, siedzenia a lewarek od zmiany biegów jak by miał odpaść tak lata na wszystkie strony.
Dodam również, że samochód moim zdaniem straciła na mocy, wolno zbiera obroty. Sprawia wrażenie jak by miał 100 a nie 140 koni.
Pytam Was o powyższe problemy, ponieważ byłem dziś autem w ASO BMW powiedzieli mi, że nic nie znaleźli, poduszki w porządku, cewki w porządku a komputer nic nie wykazał.
Sprawdzenie = wyrzucenie 350 zł w błoto.

Problem drgającego lewarka jest po stronie wyrobionej tulejki(koszt z wymianą 80 zł) a co z drganiami silnika?
Zasugerowali mi, że należy przeprogramować sterownik koszt następnych 300 zł podobno pomoże, ale nie musi.
W poniedziałek byłem w tym ASO i ich mistrz z serwisu przejechał się autem zajrzał pod maskę i wstępnie powiedział, że łapa z silnika opiera się, ale już na całą poduszkę, co do drugiej poduszki nic nie może powiedzieć, ponieważ jej nie widzi, należałoby odkręcić obudowy.

Opisuję tą sytuację, ponieważ jak zadzwonił dziś do mnie gostek z ASO powiedzieć mi, że poduszki i elektronika jest w porządku. Przeprogramowanie kompa może jedynie wszystko naprawić, w co tak naprawdę wątpię. Powiedział mu o poniedziałkowej sugestii ich mistrza o uszkodzonej poduszce.
Zaproponował mi wstrzymanie się z odbiorem auta do jutra, gdyż ściągną jeszcze obudowy i sprawdzą poduszki. Tylko nie rozumiem, za co ja płacę, za to ze przyjadę a oni obejrzą i powiedzą, że wszystko jest w porzadku, bo tak prościej?

Co wy sądzicie o tej sytuacji, nie sądzicie, że robią sobie jaja.

Chodzi tu o samochód BMW e46 z 2003 roku o przebiegu 60 tyś km.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 09:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
kedzior001 napisał(a):
Mam do Was pytanie, co może być przyczyną drgań silnika występujących przy zapalaniu jego głownie przy zimnym silniku aczkolwiek również przy rozgrzanym są widoczne, ale już nie tak.

Poduszki silnika moze cale .. sprawdzic luzy ( chociac stawiam ze to 99% poduszka albo nie zdjeli pokrywy i dokladnie ich nie sprawdzili ...czasem tak robia ..jeden usiadzie na silnik pogiba sie i jak nie wali to sobie odpuszczaja bo nie chce im sie pokryw sciagac ), sprawdzic mocowanie silnika.

Co do drgani skrzyni to tzw. poduszka skrzyni .. tuleja ... koszt nie wiekszy niz 100 zl
(odrazy sprawdz czy skrzynia sie nie poci .. od drgan mogly dostac w pupe simeringi)

Radze to szybko zrobic :D

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 09:55 
Zacna persona forum

poduszki pod skrzynią sa dobre ponieważ wymienilem je tydzień temu, co prawda nawet stare byly nie naruszone, wymian byla nie uzaadniona, ale jak już kupiłem to wymienilem, dodatkowo wymieniłe olej w skrzyni i dyfrze oczywiście oryginał zakupiony w ASO BMW,

Co do poduszek pod silnikiem powiedzieli mi wczoraj w ASO że są w porządku ale trzeba wymienić tuleje czy cos takiego plastikowego to nie bedzie drgał tak drążek zmiany biegów(koszt 80 zł) i jeszcze przeprogramować sterownik.

Prawdę mowiąc njie sprawdzali poduszek, gdyż wspomniałem że kilka dni temu jak u nich bylem do ich mistrz powiedzial ze łapa silnika opiera się na cala podzuszką a nie tylko w wyznaczonym miejscu, prawdopodobnie jest do wymiany.

Wówczas gość powiedział mi że dzisiaj sciągną osłony i sprawdzą te poduszki i powie mi co jest, czy są w porządku.

Za sprawdzenie mechaniczne biorą około 300 zl podlączenie do kompa 350 zł a tak naprawdę to nic nie zrobili, a przede wszystkim nic dokładnie nie sprawdzili.

Elektronika w porządku może byc ok komputer wykazał ale co do sprawdzenia podzuszek to nie po to płace 300 zł aby podniesli samochód i tylko popatrzyli, gdyż równie dobrze mogłem podjechać po pierwszego lepszego zakadu mechaniczneo i zapłacilbym za to 20 zł, aby usłyszec to samo. jestem przekonany ze jest to wina jednej lub dwóch poduszek jeżeli są w porządku to zapewne poluzowane są mocowania ich, ale bez jaj ja nie jestem od tego aby udzielać im informacji

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 10:14 
Częsty bywalec

kedzior001 napisał(a):
wina jednej lub dwóch poduszek jeżeli są w porządku to zapewne poluzowane są mocowania ich, ale bez jaj ja nie jestem od tego aby udzielać im informacji

dokladnie tez tak uwazam ... nie rozumiem po co jedziesz do ASO na sprawdzenie tych poduszek ... kazdy szanujacy sie mechanik jest wstanie to zdiagnozowac i wymienic na nowe .. za 25 % ceny tego co w ASO ) jedyne co kup porzadne poduchy, zadne buble... nie jest to zadna skomplikowana robota ... powiedzialbym ze to podstawowy zabieg mechaniczny ... wiec po co ASO ? no chyba ze te poduszki dzisiaj zrobia ci w gratisie na poczet tego co juz zaplaciles ... ale jak pisalem wyzej na 99% to poduchy.

co do wymiany tej tulej przy drazku zmiany biegow rowniez udalbym sie to poleconego mechanika na wymiane ... to tez jest standardowa naprawa ...

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2009, 18:09 
Zacna persona forum

po mojej interwencji dopiero sprawdzili poduszki, i okazało się ze są zerwane. koszt poduszek 400 zł wymiana 960 zł.

Co do dynamiki, po przeprogramowaniu kompa, przeczyszczeniu przepływomierza auto zaczeło przyśpieszczać z dolnych obrotów. Prawde mowiąc jak nie ten samochód.
Zalałem również do niego modyfikator+ autko spala mi w trasie 5,6 na 100 km.

Zauważyłem ze jadąc 60 km/h na piątym biegu po wciśnięciu gazu auto zaczyna się zbierac gdzie przed tem to było niemożliwe.

Wymienili również tulejką na drazku od skrzuni biegów, tulejka 40 zł wymiana 300 zł

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2009, 19:32 
Częsty bywalec

kedzior001 napisał(a):
po mojej interwencji dopiero sprawdzili poduszki, i okazało się ze są zerwane. koszt poduszek 400 zł wymiana 960 zł.

Co do dynamiki, po przeprogramowaniu kompa, przeczyszczeniu przepływomierza auto zaczeło przyśpieszczać z dolnych obrotów. Prawde mowiąc jak nie ten samochód.
Zalałem również do niego modyfikator+ autko spala mi w trasie 5,6 na 100 km.

Zauważyłem ze jadąc 60 km/h na piątym biegu po wciśnięciu gazu auto zaczyna się zbierac gdzie przed tem to było niemożliwe.

Wymienili również tulejką na drazku od skrzuni biegów, tulejka 40 zł wymiana 300 zł

po tych cenach to musi byc ASO ... boze cos ty zrobil :) ze tulejka do wymiany to wiedziales ... ze poduchy to sie dowiedziales :) t a to ze musiales ich przycisnac zeby sprawdzili to normalne tylko czemu w ASO ? masz fajne autko / fajny motor ... jesli cos sie krzaczy .. naprawde posluchaj uzytkownikow/pasjonatow marki ... zadno nie mamy racji ..czasem jestesmy blisko ... i na 85 % sie nie mylimy :)

1350 zl za poduszki pod motor to ulaboga :) i ulaboga raz 1000 :) boze za to juz bym felgi ladne przegladal :) powiem ci ze 2 krotnie przeplaciles jak nie 3 krotnie .. z osobiscie znam mechanikow ktorzy zrobili by to tak dodrze jak nie lepiej dokladniej i starannie bo by sie tak nie spieszyli jak to w ASO robia na sztuke byle szybko byle nastepny klient :P
Towj wybor :)
Ciesze sie ze pomoglem :) baw sie :) i nie szastaj kasa tam gdzie nie trzeba :D

co do modyfikatora+ kto ci udzielil super rady zeby go lac ? uwazaj .. z tym ostroznie trzeba.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2009, 23:15 
Zacna persona forum

modyfikator zalalem wcześniej do swojej 330 w związku z tym ze wrazenia na + to postanowilem zalać go również do rodziców ale jest ok, chodzi lepiej a problemów nie ma przez to zadnych.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 16:45 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Jesteś NIESAMOWITY Kedzior001. Podziwiam Cie.. :hurra:

Ale szczerze mowiac to marver ma 100% racji.

Ale fele...

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 22:14 
Zacna persona forum

wiem ale nie miałem wyboru

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 07:59 
Częsty bywalec

Jasiu 1979 napisał(a):
Ale szczerze mowiac to marver ma 100% racji.

dziekuje kolego :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1