BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 23:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] problem prawdopodobnie z vanosem
PostNapisane: 12 maja 2009, 07:40 
Pierwsze kroki

Problemem jest dźwięk, który pojawia się na zimnym silniku przy pulsacyjnym dodawaniu gazu (jak się silnik rozgrzeje to wszystko ustaje) Byłem w ASO i powiedzieli mi 4 różne opcje awarii. Muszę podjechać jeszcze do innego i porównać opinie.

Kto miał taki sam przypadek proszę o pomoc.

TAKI DŹWIĘK - http://www.youtube.com/watch?v=8qKglygq ... re=related

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 08:35 
Pierwsze kroki

Jeśli można się dowiedzieć to jaki jest tego koszt i jakie części są potrzebne ??? Najlepiej jak byś napisał które numerki z rysunków ze strony www.realoem.com

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 08:36 
Pierwsze kroki

chyba że tam nie ma na rys.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 12:42 
Pierwsze kroki

Pytanie odnośnie tego tematu i vanosa, wciaż nie mam pewnej diagnozy a problem od dłuzszego czasu wystepuje.
Mianowicie, czy jest mozliwe, ze vanos zaczyna wydawac podobne dzwieki, aczkolwiek cichsze, nie podczas rozgrzewania silnika lecz po szybszej jezdzie, np kilka szybszych startow lub jazda z wieksza predkoscia np autostrada?? (tu wazna sprawa, nie po kazdym szybszym starcie, potrzeba 2-3 aby dzwiek wystapił)
Dzwiek wystepuje do 3 minut po tym jak silnik dostanie troche wiecej w kosc, po czym znika i wszystko wraca do normy. Własnie nie moge dojsc do tego czy to vanos czy cos innego pod wpływem wiekszej temperatury wpada w wibracje ... Olej zmieniony niedawno, wszystko inne w normie, przyspieszenie, moc itd ok.
I pytanie do Dzikus-a, skad brałes ten zestaw naprawczy, duzo z tym jest roboty zeby wymienic? Trzeba spuszczac olej z silnika? Mniej wiecej dobry mechanik ktory tego podejrzewam ze nie robił wczesniej da sobie z tym rade?

Moje objawy zupełnie nie pasuja do tych opisanych na stronie beisan, pomimo ze dzwiek wydaje sie byc podobny.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
CRC napisał(a):
nie podczas rozgrzewania silnika lecz po szybszej jezdzie, np kilka szybszych startow lub jazda z wieksza predkoscia np autostrada?? (tu wazna sprawa, nie po kazdym szybszym starcie, potrzeba 2-3 aby dzwiek wystapił)
Dzwiek wystepuje do 3 minut po tym jak silnik dostanie troche wiecej w kosc, po czym znika i wszystko wraca do normy

a na jaki olej zmieniłes? bo objawy wskazuja ze jak sie olej zagrzeje to traci swoje wlasciwosci, a po przestudzeniu wraca do normy, moze trafiles na kiepskiej jakosci partie oleju

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:32 
Pierwsze kroki

Olej jest raczej jednym z lepszych, Motul 5W-40 z LL04, zreszta przed wymianą to o czym pisałem tez wystepowało, a wczesniej był Shel tez 5W40
Wiem ze ma to na pewno jakis zwiazek z temperatura ale nie wiem jaki. Olej raczej wykluczam. Silnik zaczyna pracowac jak by głosniej, takie własnie wibracjje wystepuja, jak by plastik wibrował, trudno to opisac, mnie sie własnie kojarzy z dzwiekiem vanosa.
Ewentualnie jeszcze moze byc to odma oleju, tez czytałem ze czasami powoduje rozne dzwieki, powodow moze byc tysiac i dalej nie doszedłem do tego o co w tym chodzi, wiec pytam czy przy objawach jakie opisałem, mozliwa jest takze niesprawnosc vanosa, dodam ze na kompie nie ma błedow.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Co do kolegi u którego jest problem przy większym obciążeniu to raczej będzie objaw słabego smarowania górnych parti ( pewnie szklanek ).
Mam tak często jak na zlocie pojeżdżę trochę bokiem i spalę ciut gumę.
Po takiej jeździe warto zrobić rundkę spokojnej jazdy i powinno być ok.

Do kolegi zakładającego temat.
Mozliwe że to tylko osłona wałka wpada w rezonans ( temat przerabiany na innym forum i choć bez jednoznacznej odpowiedzi to większość stawiała na tą osłonę ).

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:46 
Pierwsze kroki

Tylko dlaczego na zimnym wpada w rezonans ??? jak się zagrzeje to chodzi jak laleczka.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:56 
Pierwsze kroki

Tez mi przeszło przez mysl ze to cos ze smarowaniem, ale skoro nie jest to wina oleju to co? Pompa oleju? Napedzana jest z paska wieloklinowego/wielorowkowego, czy jak on sie tam nazywa?
Ewentualnie co zrobic zeby to smarowanie poprawic? Czyszczenie/wymiana odmy oleju ?
Bo mam go do zmiany piszczy coraz bardziej własnie zwłaszcza jak sie nagrzeje mocno, słychac zwłaszcza przy niskich obrotach:) Moze to bys ze soba powiązane ?
Jutro jestem i tak umowiony na jego wymiane rano, to zobaczymy czy cos to zmieni w tym temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 16:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
maliniak86 napisał(a):
Tylko dlaczego na zimnym wpada w rezonans ??? jak się zagrzeje to chodzi jak laleczka.

Jak bym wiedział dlaczego to użytkownicy motoru z tą osłoną pewnie by mnie ozłocili :)
Ale nie wiem.

Dzieje się to ponoć w pewnym przedziale temperatury silnika: jak jest zimny i kończy się mniej więcej po przekroczeniu niebieskiego pola przez strzałkę na wskaźniku.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 06:46 
Pierwsze kroki

U mnie słychać ten dziwny dźwięk w zakresie temperatury od zera prawie aż do momentu jak jest wskaźnik trochę poniżej środka.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 07:03 
Pierwsze kroki

Jak coś to kompletny nowy vanos w ASO kosztuje 2.200 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 20:21 
Pierwsze kroki

Dzieki wielkie, bede do niego pisał, dzis ostatecznie zdiagnozowałem ze to vanos u mnie wydaje dzwieki o ktorych pisałem, aczkolwiek kumulowały sie one z wywalonymi rolkami od pasków wielorowkowych, teraz jest duzo ciszej, ale jak ktos ma wprawne ucho (ja mam) to usłyszy ze vanos delikatnie zaczyna sie odzywac w przedziale około 2k rpm, w momencie rozgrzewania silnika, a wiec podczas szybszej jazdy pewnie takze on jest winowajca dziwnych odgłosow. Teraz jest o wiele ciszej, ale i tak przy nastepnej wymianie oleju bede robił z vanosem.

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 08:10 
Pierwsze kroki

Jak by coś to w ASO nie przewidują wymiany samych oringów, proponują od razu wymianę kompletnego VANOSA. Wg serwisu nie da rady kupić żadnych zestawów naprawczych itp.

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 14:02 
Pierwsze kroki

najlepiej wymienić pół silnika za kupe kasy zamiast oringi za pare groszy.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 22:14 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25TU
Ma ktos aktualny namiar na ten zestaw naprawczy, 2 x vanos?

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 07:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
http://allegro.pl/item712894811_napraw_ ... 4_m56.html

dzikus, ja oraz kilka innych osob kupilo od niego i wszystko dziala jak nalezy ;)

pzdro

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 10:15 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25TU
przemek_byd, Juz kupilem :) dzieki bardzo za pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 14:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
zestaw naprawczy uszczelek kupicie na

www.beisansystems.com
podwojny vanos to 60 usd plus 13 usd przesylka
pojedynczy to 30 usd plus 13 usd przesylka

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 14:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Ja też już zakupiłem. Przy okazji wymiana uszczelki pokrywy zaworów. O czym trzeba pamiętać i na co zwrócić szczególną uwagę przy zdejmowaniu pokrywy zaworów?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1