BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 11:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nagrzewa się tunel środkowy
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 15:47 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że czasami auto nagrzewa mi się mocno od spodu. A dokładniej tunel środkowy w środku auta. Nie dzieje się to zawsze, raczej od czasu do czasu w jeździe miejskiej.
Wydech jest napewno szczelny, ale zastanawiam się czyżby skrzynia się aż tak nagrzewała? Co prawda lekko mi się poci przy uszczelniaciu od strony wału napędowego, ale wycieków nie ma.
Co może być przyczyną?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 17:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 2002r.
Kod silnika: M47N 150KM
a masz wszystkie osłony termiczne na całej długości wydechu ?

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 09:39 
Forumowicz

Tak mam wszystkie osłony termiczne. Wydaję mi się, że to skrzynia się grzeje. Tzn wiadomo, że trochę musi się grzać, ale ostatnio miałem dźwignie zmiany biegów ciepłą pod skórzanym mieszkiem... I trochę mnie to zaskoczyło, nie wiem co o tym myśleć. Może olej wymienić?

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 13:08 
Pierwsze kroki

witam. Powiem tak : sprawdz sobie czy grzanie sie konsoli srodkowej nie jest spowodowane nagrzewnica. A konkretnie: mialem podobny problem - grzala mi sie konsola srodkowa,lewarek od skrzyni automatycznej i cala skrzynia,myslalem ze cos jest nie tak,ze to olej sie przegrzewa itp itd ,a okazalo sie ze to byl problem blachostka. Mialem zepsute elektrozawory ktore steruja ogrzewaniem i gdy wlaczalem ogrzewanie na zimne max to na szybe dawalo mi gorace,na nogi gorace a na twarz dawalo zimne ,jednym slowem jedna wielka ruletka.Zawory sie zawiesily i robily co chcialy. W moim przypadku gdy wlaczalem na twarz i bylo zimne to w miedzy czasie na ogrzewanie tylu ktore przechodzi przez konsole srodkowa lecialo max gorace powitrze z silnika ktore grzalo mi cala skrzynie i elektryka swirowala,nawet potrafily wyskakiwac bledy . Radze Ci sprawdzic dokladnie czy ogrzewanie dziala Ci tak jak powinno i czy to one nie jest powodem Twojej usterki.Sprawdz tez elektrozawory od ogrzewania.
Pozdrawiam !

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 13:09 
Pierwsze kroki

witam. Powiem tak : sprawdz sobie czy grzanie sie konsoli srodkowej nie jest spowodowane nagrzewnica. A konkretnie: mialem podobny problem - grzala mi sie konsola srodkowa,lewarek od skrzyni automatycznej i cala skrzynia,myslalem ze cos jest nie tak,ze to olej sie przegrzewa itp itd ,a okazalo sie ze to byl problem blachostka. Mialem zepsute elektrozawory ktore steruja ogrzewaniem i gdy wlaczalem ogrzewanie na zimne max to na szybe dawalo mi gorace,na nogi gorace a na twarz dawalo zimne ,jednym slowem jedna wielka ruletka.Zawory sie zawiesily i robily co chcialy. W moim przypadku gdy wlaczalem na twarz i bylo zimne to w miedzy czasie na ogrzewanie tylu ktore przechodzi przez konsole srodkowa lecialo max gorace powitrze z silnika ktore grzalo mi cala skrzynie i elektryka swirowala,nawet potrafily wyskakiwac bledy . Radze Ci sprawdzic dokladnie czy ogrzewanie dziala Ci tak jak powinno i czy to one nie jest powodem Twojej usterki.Sprawdz tez elektrozawory od ogrzewania.
Pozdrawiam !

Tytuł: Re: Nagrzewa się tunel środkowy
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 13:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Pitz napisał(a):
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że czasami auto nagrzewa mi się mocno od spodu. A dokładniej tunel środkowy w środku auta. Nie dzieje się to zawsze, raczej od czasu do czasu w jeździe miejskiej.
Wydech jest napewno szczelny, ale zastanawiam się czyżby skrzynia się aż tak nagrzewała? Co prawda lekko mi się poci przy uszczelniaciu od strony wału napędowego, ale wycieków nie ma.
Co może być przyczyną?

Tunel nagrzewa się od wydechu a nie skrzyni. U mnie co prawda w E28 ale jest to samo - drążek po dłuższym postoju w korku się nagrzewa... Tyle że u mnie niema żadnych wygłuszeń od środka na tunelu, czasem po ostrej jeździe się nie można do niego nawet dotknąć tak się nagrzewa :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 14:54 
Forumowicz

e39530da napisał(a):
sprawdz sobie czy grzanie sie konsoli srodkowej nie jest spowodowane nagrzewnica. A konkretnie: mialem podobny problem - grzala mi sie konsola srodkowa,lewarek od skrzyni automatycznej i cala skrzynia,myslalem ze cos jest nie tak,ze to olej sie przegrzewa itp itd ,a okazalo sie ze to byl problem blachostka

Temat z elektrozaworem nagrzewnicy też już przerabiałem, bo też grzał jak chciał wymieniłem i wszystko ok.
Bobby ma chyba rację, że to wydech, akurat w tym miejscu idą dwie rury od katów, a ten objaw zauważam najcześciej po długiej jeździe w korkach.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 14:59 
Częsty bywalec

W miejscu nagrzewanie rury wydechu sa oryginalne?

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 15:36 
Forumowicz

Tak, kolektory, katy i rury są ori, tylko tłumik końcowy zmieniony.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 17:58 
Forumowicz

mi w e36 też nagrzewa się drążek ale podejrzewam że to raczej z winy skrzyni bo po wyjechaniu z miasta i przejechaniu ok 10 kilometrów drążek nadal był ciepły

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 23:00 
Zacna persona forum

jezdzij - zima nawet milo

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1