BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] problem z czujniekiem temp.zewn. -40 st.c.
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 08:22 
Pierwsze kroki

witam.
moim problemem jest utrzymująca sie na wywietlaczu temepartura -40 stopni. sprawdziłem już czujnik temp. i jest sprawny. pomiar przejścia miedzy przewodami od czujnika wykazuje zwarcie. na przewodach nie pokazuje sie zadne napięcie przy wyłączonej stacyjce jak i załączonej. kolor przewodów to fioletowo niebieski i brązowy. brązowy jest zmostkowany z resztą przewodów pod maską natomiast fioletowo niebieski biegnie do kabiny pod kolumną kierownicy w okolice tablicy bezpieczników i schowka pasażera. następnie dochodzi do sprawnego przekaznika i następnie znika w gumowej przejściowce miedzy kabiną a ........?
przekażnik jest w 100% sprawny tylko w jakim celu zamontowany jest przekażnik w obwodzie czujnika temp.? na całej dlugości przewodu którą udało mi sie wykryć kabelek zwiera do masy rezystncja równą 1. pewnie gdybym posiadał lepszy miernik było by to dużo mniej. totalnie zwarcie. bardzo prosze o instrukcje co mam zrobić z tym problemem ewentualnie gdzie znajde koniec tego nieszczesnego kabla?

Ostatnio edytowano 18 kwietnia 2009, 08:23 przez terses, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 09:21 
Pierwsze kroki

przylaczam sie do prosby - szczegolnie ze w moim przypadku czujnik jest wyrwany i nie moge nigdzie znalezc wiazki do niego idacej. dlatego najlepiej chyba bedzie poprowadzic nowa. teraz pytanie - skad?

wczesniej bylo

E36 316i Coupe '98

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 09:24 
Pierwsze kroki

przylaczam sie do prosby - szczegolnie ze w moim przypadku czujnik jest wyrwany i nie moge nigdzie znalezc wiazki do niego idacej. dlatego najlepiej chyba bedzie poprowadzic nowa. teraz pytanie - skad?

wczesniej bylo

E36 316i Coupe '98

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 11:37 
Pierwsze kroki

podejrzewam ze troszke poczekamy bo ilość informacji na ten temat w internecie jest ekstremalnie skromna.
dołączam prośbę o schemat elektryczny do e46 1999 318i na którym figurowałby obwód z czujnikiem temperatury zewnętrznej
:padam:

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 11:39 
Pierwsze kroki

podejrzewam ze troszke poczekamy bo ilość informacji na ten temat w internecie jest ekstremalnie skromna.
dołączam prośbę o schemat elektryczny do e46 1999 318i na którym figurowałby obwód z czujnikiem temperatury zewnętrznej
:padam:

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 14:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Kurcze,a u mnie pokazuje +50. Co to oznacza? Podobny problem czy coś innego?

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 15:31 
Pierwsze kroki

wookash napisał(a):
Kurcze,a u mnie pokazuje +50. Co to oznacza? Podobny problem czy coś innego?

to ten sam problem. być moze mamy identyczne rozwiązanie ale w tym musi nam ktoś pomóc. niestety jak widzę nikt się nie zainteresował..... :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 10:03 
Pierwsze kroki

ja u siebie problem juz rozwiazalem - wpialem sie w wiazke kabli na wysokoscie nadkola (ta gruba wiazka oklejona taasma) i wszystko juz dziala tak jak powinno byc (co prawda narazie prowizorka bo nie mam jak przymocowac czujnika puki nie wymienie plastiku w kturym powinien sie znajdowac)

wczesniej bylo

E36 316i Coupe '98

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 13:36 
Pierwsze kroki

gratuluje sukcesu. chcialbym aby moja awaria tez sie tak zakonczyla ale bez pomocy sie nie obędzie.
ponawiam pytanie
gdzie umiejscowiony jest sterownik do którego podpiety jest kabel zewnętrznego czujnika temperatury?

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 19:09 
Pierwsze kroki

z tego co wiem to te przewody od czujnika temperatury zewnetrznej ida do licznika i tam wszystko jest. jesli masz nowy czujnik to go podepnij pod licznik. sprawdz jakie przewody ida do czujnika w nadkolu (jakie kolory) i te same powinny wchodzic w ktoras kostke w liczniku. podlacz to na krotko i zobacz co sie stanie. jesli pokaze Ci wlasciwa temperature to masz rozwiazanie - ciagnij nowa wiazke od licznika bo stara gdzies jest uszkodzona. jesli nie pomoze tzn masz jakies uszkodzenie elektroniczne i najlepiej bedzie jesli sprawdzilbys licznik u kogos kto ma na pewno dobry ten czujnik.

wczesniej bylo

E36 316i Coupe '98

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1