BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 08:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530d problem z mocą i skrzynia automatyczną
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 19:48 
Pierwsze kroki

witam! Jestem nowym użytkownikiem forum. Od 2 tygodni posiadam bmw 530d z automatyczna skrzynią, przebieg 208 000km. Pierwszy tydzień eksploatacji przebiegł bez zarzutu przejechałem 1000 km , tzn bdb dynamika i płynna zmiana przełożeń. Jednak 2 dni temu zauważyłem problemy z płynną zmianą biegów przy dynamicznym przyspieszeniu. Samochód nie zawsze przyśpiesza płynnie, opóźnia zmianę biegu (obrotomierz zatrzymuje się przy ok. 3 500 tys obrotów, a skrzynia nie zawsze chce zmienić bieg na wyższy) a gaz jest do dechy. Przy spokojnej jeździe problemy nie występują. Przekładnia działa płynnie nie szarpie a silnik przy niższym zakresie obrotu przyspiesza prawidłowo. Żadne błędy się nie wyświetlają.

Czy ktoś z użytkowników tego modelu ma podobny problem?? czym on może być spowodowany?? czy moje obawy o skrzynie są słuszne??
Proszę o odpowiedź. pozdrawiam forumowiczów!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 07:47 
Forumowicz

Witaj! Najpierw podjedź na kompa niech ci sprawdzą czy nie ma błędów. Olej w skrzyni wymieniałeś ???

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 08:39 
Pierwsze kroki

możesz spróbować wymienić olej choć przypuszczam że problem objawiał sie już u poprzedniego użytkownika i był to jeden z powodów sprzedaży auta. Zadzwoń do człowieka i na spokojnie spróbuj sie dowiedzieć kiedy był wymieniany olej w skrzyni , nerwy w tej sytuacji i tak już na nic sie zdadzą ,a jak normalnie porozmawiasz to moze przyzna sie sie wymieniał miesiąc temu albo cos takiego , wtedy przyoszczędzis pareset zł i na próżno już nie bedziesz wymieniał oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 08:40 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedź. Olej w skrzyni jest oryginalny. Nie wymieniany ponieważ auto do 185 000 serwisowane w ASO BMW, a oni nie zalecają. Podane w poprzednim poście usterki nie występują ciągle, tzn raz przyśpiesza dynamicznie i zmienia biegi a czasem nie.
wczoraj rozpędziłem samochód od 70km/h do 180km/h bez problemu, powyżej 180 były problemy. Sytuacja powtarzała się sporadycznie przy niższych prędkościach tj 20-80km/h

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 08:42 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedź. Olej w skrzyni jest oryginalny. Nie wymieniany ponieważ auto do 185 000 serwisowane w ASO BMW, a oni nie zalecają. Podane w poprzednim poście usterki nie występują ciągle, tzn raz przyśpiesza dynamicznie i zmienia biegi a czasem nie.
wczoraj rozpędziłem samochód od 70km/h do 180km/h bez problemu, powyżej 180 były problemy. Sytuacja powtarzała się sporadycznie przy niższych prędkościach tj 20-80km/h

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 11:50 
Pierwsze kroki

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy lekkie chodź wyczuwalne szarpniecie (wahnięcie) samochodu przy zmianie dźwigni z D na R i odwrotnie jest normalne? tez nie zawsze występujące.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 12:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
blacha122 napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy lekkie chodź wyczuwalne szarpniecie (wahnięcie) samochodu przy zmianie dźwigni z D na R i odwrotnie jest normalne? tez nie zawsze występujące.

Normalne.

Olej wymien.Koniecznie. OLej to Texaco Texamatic 7045E.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 13:04 
Pierwsze kroki

Dzięki za rady.Trochę się uspokoiłem. Zastosuje się do zaleceń.

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2009, 19:10 
Pierwsze kroki

Mam jeszcze jedno pytanie.Czy mogę zaczekać z wymiana oleju ponieważ wyjeżdżam na 2 ms-c i samochód będzie używany bardzo sporadycznie. podane wcześniej usterki nie występują przy normalnej spokojnej jeździe.

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2009, 21:17 
Pierwsze kroki

witam ja mam podobne objawy jak i ty ale jeszcze podczas zatrzymania auto normalnie chodzi a jak ruszam to gaśnie i chcialem olej wymienić ale pewien znawca powiedział ze to moze jeszcze pogorszyc sprawe wiec siedze i mysle co tu zrobic dodam tylko ze jak jest ciepłe autko to mi te objawy występujom/.Może ktoś coś pomoże i mi.z góry DZIĘKI :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 09:57 
Pierwsze kroki

Ja też słyszałem że z tym olejem jest różnie. Ale przymierzam się do wymiany w jakimś porządnym serwisie skrzyń a do tego jakiś komp nie zaszkodzi. Man nadzieje że sobie nie zaszkodzę. a swoja droga te instrukcje BMW o nie wymienianiu oleju są jakieś dziwne. nic nie działa przecież wiecznie na jednym oleju przy takich obciążeniach.

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 12:40 
Zacna persona forum

zmieniajcie olej - bez obaw - w srodku jest filter i tez go trza wymienic -zalac dobrym olejem i wlasciwy stan - czy ktos widziasl taki olej ze skrzyni po 180000-200000 -pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 14:07 
Pierwsze kroki

Czy może ktoś podać gdzie można wymienić olej itd. chodzi mi oczywiście o jakiś renomowany serwis. najlepiej Bielsko Biała i okolice. z góry dziękuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1