W związku z tym, że kupiłem swoje pierwsze BMW i przystąpiłem do forum- Witam wszystkich Klubowiczów:)
Niestety pierwszą wiadomość rozpoczynam problemem, który dotknął moją bunię. Przeszukałem całe forum odnośnie mojego problemu, jednak nie znalazłem żadnych konkretów.
Sprawa dotyczy automatycznej skrzyni biegów. Moja 540i została sprowadzona z kanady i ma 4-biegowy automat. Spotkałem się z opiniami na forum że w v8 występowały tylko tiptroniki, a jednak nie. Konkretnie chodzi o to, że skrzynia przełącza się w tryb awaryjny. Wyświetla się komunikat "trans. program" i na zegarach znika podświetlenie biegu. Wtedy auto bardzo powoli reaguje na gaz, a obroty nie przekraczają 2500. W momencie kiedy wyłączę auto, zamknę i otworzę wszystkie drzwi z pilota kluczyka- wszystko wraca do normy. Opisany błąd pojawia się w momencie kiedy chcę energiczniej pojeździć a szczególnie przy wciśnięciu kickdown'a. Wówczas skrzynia redukuje bieg, auto żwawo przyśpiesza po czym czuć jakby obroty wkręcały się szybciej niż zwiększa się prędkość. I właśnie po chwili wyłącza się kontrolka biegu i auto się zamula.
Pytałem o to mechanika, u którego został wymieniony olej w skrzyni biegów i wspomniał że winowajcą jest jakiś elektrozawór. A podobno w tej skrzyni jest ich trzy.
W związku z tym mam trzy pytania:
1. W czym według Was może leżeć przyczyna problemu? Miał ktoś podobny przypadek?
2. Gdzie w Warszawie najlepiej zdiagnozować skrzynię? Myślałem o auto fus na ostrobramskiej.
3. Jaki orientacyjny może być koszt naprawy tej skrzyni?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam,
Seba
|