BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 22:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Po wymianie sprzęgła problem pozostał, HELP
PostNapisane: 4 września 2009, 20:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Drodzy koledzy jestem użytkownikiem E46 2002 330D 184KM i kilka dni temu zauważyłem, że moje BMW na 4-tym biegu ciągnie na sprzęgle(gdy podchodziło do 1800 obrotów a ja miałem znacznie wciśnięty gaz wchodziło na wyższe obroty ale nie jechało szybciej, dopiero jak schodziło znów na 1800 to zaczynało jechać w normalny sposób) Wymieniłem dziś sprzęgło ale problem ku mojemu zdziwieniu pozostał. Czy może mi ktoś z Was podpowiedzieć co to może być?
pozdrowienia

Ostatnio edytowano 7 września 2009, 06:59 przez Borderr, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 21:01 
Koło dwu masowe może być...

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 01:23 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.5tds E36 1.8is
Kod silnika: M50B25
Lub wysprzęglik coś szwankuje i robi tak jak by było lekko sprzęgło wciśnięte. Odkręć lekko odpowietrznik na nim żeby pedał troche zszedł. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 08:15 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzięki za poradę, dziś podjadę i powiem żeby sprawdzili wusprzęgnik, a jak to nie pomoże to koło dwumasowe? Te koło można sprawdzić tylko wymieniając je na nowe czy po rozebraniu powinno być cos na nim widać koledzy?

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 13:07 
Mechanik powinien od razu ocenić stan koła zamachowego, bez wyciągania go. Jeżeli na kole zamachowym znajdują się niebieskie/fioletowe przebarwienia, pęknięcia powierzchni ciernej (wyniki ekstremalnego obciążenia termicznego), ślady porysowania na powierzchni ciernej (spowodowane skrajnym zużyciem okładziny tarczy sprzęgła), resztki okładziny sprzęgła na zewnętrznych krawędziach, wycieki smaru, wzajemne ocieranie sie mas itp. to koło dwu masowe nadaje się tylko do wymiany. Mechanik powinien również zmierzyć stożkowość masy wtórnej. Natomiast ciemne odbarwienia, oraz złotawe/żółte naloty na powierzchni ciernej nie kwalifikują koła dwu masowego do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 07:06 
Poszukaj zanim zapytasz

W tym tygodniu, sprawdze koło dwumasowe i dam znać czy to było to. Dzieki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 13:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Obejchałem wszystkich mechaników w okololicy, większość twierdzi, że to nie może być ani wusprzędlik ani koło dwumasowe ale na czwartek jestem umowiony z moim mechanikiem i ma sprawdzić każdą część po kolei. Dam znać jeśli uda mi się ustalić przyczynę.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 19:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
a ten twoj mechanik to gdzie i gdzie jeździsz ... bo chyba naszych bydgoskich magików odwiedzasz a nie prawdziwych mechaników :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1