BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 20:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] sworzen wahacza przedniego
PostNapisane: 9 września 2009, 18:43 
Pierwsze kroki

Witam, mam pytanko odnośnie wymiany sworzni zewnętrznych w wahaczach przednich w e46.
Nie chcę kupować sworzni z allegro firmy Meyle, bo nie wiem jaka jest ich żywotność.. Sprawdzając produkty różnych firm w hurtowni okazało się, że sworznie firmy Optimal pasują do e46 i e36, wyglądają dokładnie jak te Meyle z allegro:
http://www.allegro.pl/item712640854_swo ... niony.html
Myśląc, że w obu modelach są takie same sworznie zamówiłem produkt SWAG'a od e36 i okazało się, że sworzeń SWAG'a z e36 wygląda inaczej niż ten Mayle ( też pasujący do e36 i e46), a dokładnie tak:
http://www.allegro.pl/item713253941_swo ... al_ss.html

Czy ktoś zakładał do wahacza e46 sworzeń z tą dolną metalową klamrą?? mierzyłem sworznie suwmiarką i wymiary są identyczne (ten SWAG'a nie ma pionowych nacięć na obwodzie, ale jest o 0,03mm szerszy). W ogóle ta klamra wgląda jak zwykły uchwyt do wkładanie i wyjmowania sworznia, ale dla pewności chciał bym się dowiedzieć czy ktoś już coś takiego robił. Dodam jeszcze, że wahacz jest tą pełną wersją, a nie tą z otworami i cały zawias jest M Technika.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=31&fg=05

Z góry dzięki za odp. :)

Ostatnio edytowano 10 września 2009, 06:46 przez vitalboy, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2009, 11:53 
Pierwsze kroki

skoro nie ma informacji na temat wpasowania tego sworznia z klamrą od dołu, to morze ktoś się orientuje jak jest z tymi wzmacnianymi sworzniami Mayle z allegro?? Pieniądze za sworznie to śmieszna cena, chodzi o prace i żeby nie rozwalać ich znowu za kilka miesięcy ;/ a całych wahaczy nie będę wymieniał, bo za tą kasę będę miał nowe sprzęgło :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2009, 13:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Po pierwsze o sworzniach i wachaczach na tym forum jest tyle napisane ze chyba nigdzie nie ma tyle informacji.po drugie uzyj opcjii szukaj.po trzecie walisz takie pytania jakby tu conajmniej 90% z nas byli by mechanikami. :kwasny: :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2009, 19:21 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Dobre...
Ja mam meyle z allegro znajomy mi przeprasował i spoko.
a jesli chodzi ci o dobrą jakość ( z tego postu tak wynika) to wymien całe wachacze lamfordera 7stówek sztuka i spokuj ...

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2009, 10:46 
Pierwsze kroki

Sorry, ale szukałem. Z forum się dowiedziałem, że da się je wymienić, ale moje pytanie było inne i ta kwestia nie była poruszana w żadnym temacie..
Sworznie zostały zakupione :) a całych wahaczy wymieniać nie będę, dopiero jak polecą wewnętrzne. Przy okazji została kaska na nowe sprzęgło ;]
Dzieki za odp.
Temat zamkniety ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1