Odgrzewam.
Rok temu zakupilem oponki Goodyear Excellence, bylem z nich super zadowolony i polecalem je nawet tu na forum. Pod koniec zeszlego sezonu stalo sie troche glosno z przodu, ale pomyslalem ze to lozyska zaczynaja szumiec, wiec nie wpadlem na pomysl ze to moje tak bardzo ciche opony

.Pozniej nadeszla zima i zmienilem na zimowe, o problemie zaponialem bo po prostu juz bylo cicho. Do czasu gdy znow nie przyszlo mi zmienic na letnie.
Jakos w kwietniu zalozylem opony letnie tak samo jak byly rok temu i problem glosnego buczenia znow sie pojawil. Przy okazji zajechalem do wulkanizatora, ktory poinformowal mnie ze mam "wyzabkowane opony" z przodu. Podjal decyzje, ze przelozy opony przednie na tyl, a tylne da na przod. Przenioslo to "buczenie" opon z przodu na tyl, gdzie jest to o wiele mniej slyszalne. W miedzy czasie pojechalem na sprawdzenie amorkow(jakos niedlugo wymienionych przed kupnem opon), sprawdzenie geometrii i zawieszenia. Nie wykryto kompletnie nic.
Jezdzilem wiec tak do dzis. Jakis tydzien temu zauwazylem ze te opony z przodu zaczynaja sie odzywac. Zadzwonilem wiec do sprzedawcy opon i powiedzialem, ze te opony zabkuja i staja sie coraz glosniejsze. On mi na to ze na 99% Goodyear nie uzna reklamacji, ale mam prawo wiec mam je mu odeslac i on je przekaze dalej do Goodyaera.
Teraz rodza sie pytania. Czy odsylac, czy dac sobie spokoj i nie robic dodatkowych kosztow. Czy mozna "wyzabkowane opony" wyleczyc??? Czy kwalifikuja sie tylko do wymiany? Srednio usmiecha mi sie wydawanie co sezon 1300PLN na nowe opony

.
Aha, na stronie Goodyeara znalazlem to:
Kod:
W jaki sposób przeprowadzać zamianę opon na osiach?
Regularna i właściwie przeprowadzana zamiana opon na osiach zapewnia ich jednakowe zużycie. Opony całoroczne powinny być zamieniane według wzorca zmodyfikowanego X: - opony przenoszone na oś napędową zamienia się naprzeciwlegle; - opony przenoszone na oś swobodną pozostają po tej samej stronie pojazdu. Wyjątek stanowi zamiana opon z kierunkowym wzorem bieżnika, które podczas zamiany na osiach należy pozostawić po tej samej stronie pojazdu. W samochodach z napędem na cztery koła opony należy zamieniać według prostego wzorca X – wszystkie opony naprzeciwlegle. Zalecamy przeprowadzenie zamiany opon na osiach co najmniej raz na 10 tys. km. W samochodach z napędem na cztery koła zamianę na osiach powinno się wykonywać nawet co 6 tys. km. Sprawdź zalecenia producenta samochodu dotyczące przebiegów. Jeżeli nie ma żadnych zaleceń, zamianę na osiach przeprowadzaj co 10-12 tys km. Nierówne zużycie opon może być także skutkiem złego ustawienia kół lub problemów mechanicznych. Serwisy Opon Grupy Goodyear oferują usługi w zakresie diagnoz i napraw ogumienia.
Kod:
Zamiana opon na osiach
Mimo iż wiele osób radzi sobie z rotacją opon, to jednak najszybciej i najprościej jest powierzyć to zadanie serwisowi. Informacje na temat właściwej sekwencji i terminów zamiany opon można znaleźć w instrukcji obsługi samochodu. Jeśli nie ma w niej tych danych, najlepiej przekładać opony po przejechaniu ok. 8-10 tys. km
Czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam