BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 10:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Diesel + zima =?
PostNapisane: 17 grudnia 2009, 18:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 touring
Kod silnika: M47
W ten piekny snizeno-mrozny poranek dzisiejszego dnia udalem sie do swojego auta zaparkowanego pod blokiem,aby go uruchomic i ruszyc w droge.Niestety tego ostatniego nie udalo mi sie zrobic bo auto odmowilo posluszenstwa,po wielu probach krecenia rozrusznikiem padl tez akumulator.Auto wstawilem wlasnie do mechanika na kanal w cieplutkim garazu aby bylo mu cieplo,prawdopodobnie ropa zamarzla.Nigdy nie mialem diesla wiec jest to moja pierwsza zima w "dieslu"nie wiedzialem ze trzeba dolewac jakiegos specyfiku do ropy zeby niezamarzala,myslalem ze robia to za nas stacje paliw,pomyliłem sie.Kolega pracuje na stacji paliw i powiedzial ze dopiero dwa dni temu zaczeli cos dolewac a tak do tej pory na BP byla letnia ropa,,,(super pomyslalem sobie)a ja tankowalem tydzien temu czyli jeszcze letnia.Moje pytanko czy ktos cos takiego mial(moze dzis)i jak sobie radzicie z dieslami w zimie jakie specyfiki lejecie do baku w zimie i czy wogole lejecie,,,,pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Diesel + zima =?
PostNapisane: 17 grudnia 2009, 18:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318 tds
witam! ja naprzykład nic nie leje do ropki,autko stoi na dworze w nocy jest nawet 15 stopni mrozu i odpala normalnie mino iz tez mam prawdopodobnie letnią ropke... ale jakis miesiąc temu miałem tak ze,w baku było mało paliwa i mi sie zapowietrzył...tez kręciłem az padł akumulator...dolałem ropki i na kable (po paru prubach) zapalił... moze to byc przyczyną.. pozdro!

Tytuł: Re: Diesel + zima =?
PostNapisane: 17 grudnia 2009, 18:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520d
Ja dzisiaj miałem podobną sytuację tyle że bawarka zapaliła na dotyk ale za chwile zaczeła się zamułka :kwasny:
Wszystko ustąpiło po paru minutach i przejechanych ok 2 km zaczeła sie normalnie wkręcać na obroty :P
Zakupiłem odrazu też filtr paliwa i jutro go wymienię , ale że paliwo letnie bez dodatków to nie pomyślałem :| W sumie to też tankowałem ponad tydzień temu i do wczoraj wszystko było :ok:

Obrazek,Obrazek

Tytuł: Re: [Exx] Diesel + zima =?
PostNapisane: 17 grudnia 2009, 19:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 touring
Paliwa jest 1/3 zbiornika takze nie sadze zeby w tym tkwil problem,do wczoraj bylo idealnie,od tego mrozu dzisiejszego sie cos zwalilo.Paliwo zawsze leje na shellu v-pover z syntetycznym GTL czyli to najdrozsze(czy najlepsze ?tak sadzilem do dzisiaj)ale spokojnie moze to cos innego jutro sie okaze.

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 19:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
u mojego ojca w golfie III 1.9 diesel jeszcze ropa nigdy nie zamarzła, a już przeżył trochę tych mrozów :hyhy: nie wierzę, żeby przy -15°C zamarzał olej napędowy :chytry: pewnie masz coś innego zwalonego chyba, że na stacji dolewali coś innego do tego paliwa... a raczej rozcieńczali :luka:
ale na shellu się jeszcze nie spotkałem z takimi rzeczami, ale w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe :cisza:

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 19:32 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Są ściśle określone terminy i jakość oleju napędowego sprzedawanego na stacjach paliw.
Poczytajcie: http://www.motofakty.pl/artykul/depresator.html
Ja żadnych depresatorów nigdy nie używałem i nie używam, ale:
- tankuję zawsze na stacji Statoil (nie na jakimś Tesco czy Leclercu),
- leję zawsze do pełna (maksymalnie obniżone skraplanie pary wodnej w zbiorniku),
- przed zimą zaglądam i zazwyczaj czyszczę wnętrze filtra paliwa (w silniku m47 jest taka możliwość), a tak mi wychodzi, że zazwyczaj wymiana wypada na wiosnę,
- jak jest większy mróz to świece żarowe odpalam nawet trzy razy przed rozruchem (mechanik mi to poradził kiedyś, że to zdrowo dla silnika).
I nigdy nie mam problemu z rozruchem zimą. Jednyne co mogę sobie zarzucić to to, że mam oryginalny 10 letni akumulator i nie jest już tak sprawny jak nowy ale kręci i odpala.
Dziś rano ok. 13 stopni na minusie (auto zawsze stoi pod chmurką koło bloku) i odpalił bez problemu - fakt pierwsze 5 sekund pracy silnika nie były wzorowe. :hyhy:
Dzisiaj (19.12.2009) już nie odpalił :zalamany: za to akumulator został zwolniony z pracy :D założony jest już nowy Bosch S5.

Ostatnio edytowano 19 grudnia 2009, 16:35 przez Vanduch, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 19:44 
Forumowicz

proponuję zawsze tankować do pełna wtedy jest mniejsze skraplanie sie w baku,oraz dolewać do ON środek przeciw zamarzaniu,buteleczka która starcza na 600litrów kosztuje ok 15zł,ja do leje do swojego dieselka i jest wszystko ok,w jakość ON na stacji też bym tak bardzo nie wierzył przykład z życia wzięty rok temu wracając z niemiec zatankowałem audi a3 1.9tdi do pełna na BP ropką Ultimate,autko przez noc stało pod domem(było ok-15 stopni)i rano nie odpaliło(parafina się wytrąciła)

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 19:49 

A żeby mieć pewność co jest tam na spodzie w zbiorniku to trzeba by do niego fizycznie zajrzeć i ewentualnie wypłukać - wymyć od środka...
Chodziło mi to po głowie, ale czy gra jest warta świeczki? Jak na razie wszystko jest :ok:
Kolega się śmieje ze mnie już, że szukam "dziury w całym" ;)
Ale jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć :P

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 20:00 
Forumowicz

kolego odkręcenie zbiornika paliwa to nie jest wielka filozofia do tego ok 3-4litry ON na przepłukanie całego zbiornika i masz spokuj,a zapewniam że na dnie zbiornika zbiera się dużo syfu.Jeśli masz tylko dostęp do garażu z kanałem i troszkę wolnego czasu to warto wyjąć i przepłukać bo niewiadono kiedy ostanio był płukany(czyszczony)z syfu który znajduje się na jego dnie,oczywiście jeszcze przy filtrze ropy(na jego dole)masz taki jakby kranik odkręć go a zpłynie ci skroplona i zasyfiona ON która może ci przy dużym mrozie zatkać filtr paliwa

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 20:17 

RafalGliwiceBMW, w silniku m47 nie ma właśnie takiego kraniku i trzeba filtr odkręcać i wyjmować wkład, ale jest to bardzo prosta czynność, jedyne co w tym trudnego to wyssanie (ja kupuję do tego strzykawkę 100ml) paliwa które znajduje się w filtrze.
Ja lubie porobić coś przy autku więc taka robótka to sama przyjemność :hurra:

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 20:53 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
To nie ma przy dieslach podgrzewaczy paliwa? chyba coś takiego jest montowane przed filtrem i parafina nie powinna go zatkać

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 21:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
no właśnie. mi się wydaje że jest u mnie przy lewym kielichu. wątpię żeby u mnie ktoś czyścił zbiornik ale jak narazie to nie mam kłopotów z porannym rozruchem,a szczerze mówiąc to leje polską ropę bez patrzenia się czy to jest Shell,BP, Statoil czy Auchan. Jeździ to jeździ.

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 21:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
marekb napisał(a):
To nie ma przy dieslach podgrzewaczy paliwa? chyba coś takiego jest montowane przed filtrem i parafina nie powinna go zatkać

nie we wszystkich, a jak jest to też raczej pożytku z niego nie ma... przynajmniej w służbówce tak miałem

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 21:39 

marekb, W M47 jest podgrzewacz ale jak auto stoi całą noc w 15 stopniowym mrozie to co ci da podgrzewacz jak będzie w filtrze woda?

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 22:09 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Vanduch napisał(a):
marekb, W M47 jest podgrzewacz ale jak auto stoi całą noc w 15 stopniowym mrozie to co ci da podgrzewacz jak będzie w filtrze woda?

zgoda co do wody,dlatego o filtr paliwa zwłaszcza przed zimą należy zadbać. W starszych dieslach można było zrobić odwadnianie filtra,nie wiem jak jest przy CR?
Ale chodzi mi o parafinę,która zatyka filtr i podgrzewacze powinny temu zapobiegać. Znajomy miał Mondeo rocznik chyba 2004 , parkował pod chmurką,tankował na Statoilu i nawet poniżej -20 odpalał bez problemu,musiał mieć podgrzewacz..
to byl tylko Ford, tym bardziej w silnikach BMW są takie rzeczy :) Na waszym miejscu gdybym miał diesla to zainteresowalbym się przed zimą stanem filtra(czy się go odwadnia czy nie) lub wymienilbym oraz czy macie podgrzewacz i czy działa? jeśli nowoczesny silnik nie odpala przy zaledwie -10 to w wyniku waszych zaniedbań :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1