BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] tarcze hamulcowe, czy warto je kupić (link)?
PostNapisane: 1 października 2009, 23:27 
Pierwsze kroki

Witam!!! Moja bunia potrzebuje nowych tarcz hamulcowych. I tu dylemat bo znalazłem na allegro fanie wyglądające i podobno lepiej hamujące tarcze jakieś firmy ATM
http://moto.allegro.pl/item747837267_hi ... ja_gt.html
coś takiego. Tu pytanie czy warto je kupić, i co to za firma!! Za podpowiedzi zgóry dzięki. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 2 października 2009, 06:43 przez kielas870800, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 02:01 
Forumowicz

Moje BMW: 328 & 318is
Kod silnika: M52B28& m42b18
to jest szit... nigdy w życiu tego nie kupuj. 2 razy mocniej zahamujesz, to albo pękną, albo się pokrzywią, i będziesz miał bicie na przedniej osi przy hamowaniu,a co za tym idzie, zrobią Ci się luzy... "odprowadzenie wody i brudu z przestrzeni między tarczą a klockiem hamulcowym" no tak, nie dość że materiał tarczy jest słaby, to jeszcze został nawiercony... Nigdy nie żałuj pieniędzy na hamulce. Po za tym to ma hamować, nie wyglądać. A jeżeli już jesteś fanem "wyglądu" to nie szukaj taniego gówna, bo to już jest skojarzone z "wiejskim tuningiem"

Tu masz ładnowyglądające, i wyjebiściehamujące tarcze zimmera

http://allegro.pl/item738007304_tarcze_ ... m3_z3.html

Ja osobiście śmigam na zimmermann. Jestem z nich strasznie zadowolony. I co tu dużo gadać? bunia hamuje bardzo fajnie.

http://allegro.pl/item736427592_tarcze_ ... rmann.html

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 06:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
kielas870800, a ja Ci polecam tarcze firmy Brembo - jezdze na takich od czerwca i jestem zadowolony - do nowych tarcz bedziesz potrzebowal nowych klocuszkow - wiec do tarcz Brembo polecam klocuszki firmy FERRODO, ja mam Ferrodo fdb1300 ( fdb1300 sa dedykowane do e46, do e36 sa fdb725 jednak u mnie w e36 fdb1300 sprawuja sie super, sa grubsze i maja wieksza powieszchnie styku z tarcza) hamuje sie na tym zestawie super, klocki sa w miare miekkie, no ale zeby miec dobe hamulce to klocki musza byc miekkie ..... no i zadnych piskow, zadnych bic .... elegancko i za pol ceny w porownaniu do zimmermana .... w sklepie wydasz na taki komplet okolo 500-600 zl, na allegro znajdziesz za 350-400

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 08:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
Cytuj:
kielas870800, a ja Ci polecam tarcze firmy Brembo - jezdze na takich od czerwca i jestem zadowolony - do nowych tarcz bedziesz potrzebowal nowych klocuszkow - wiec do tarcz Brembo polecam klocuszki firmy FERRODO, ja mam Ferrodo fdb1300 ( fdb1300 sa dedykowane do e46, do e36 sa fdb725 jednak u mnie w e36 fdb1300 sprawuja sie super, sa grubsze i maja wieksza powieszchnie styku z tarcza) hamuje sie na tym zestawie super, klocki sa w miare miekkie, no ale zeby miec dobe hamulce to klocki musza byc miekkie ..... no i zadnych piskow, zadnych bic .... elegancko i za pol ceny w porownaniu do zimmermana .... w sklepie wydasz na taki komplet okolo 500-600 zl, na allegro znajdziesz za 350-400

Popieram kolegę, ja również od 3mcy na tarczach brembo tylko klocki TRW i taki zestaw rónież mogę zarekomendować. Nie oszczędzaj na hamulcach!! ;)

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 08:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Myślę, że kolega Orbes powiedział wszystko nt. tych tarcz. MIKODA to polska firma i raczej nie cieszy się dobrą opinią wśród profesjonalnych produktów. A to, że fajnie wygląda, bo jest nawiercana... Osobiście założyłem Zimmermann wraz z klockami tej firmy.

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 08:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
wiele osob tez narzeka na zimmermanna ze sie gna i bija!
Tak naprawde ciezko znalesc zloty srodek. Duzo osob jest zadowolone z BREMBO ORO, ja osobiscie nie moge powiedziec zlego slowa o zestawie ATE POWERDISC wraz z klockami tej firmy, gdyz jezdze na tym we wszystkich moich autach - oprocz 328i tutaj jest Zimmermann, ale zaczyna sie bicie na kierownic musze tylko sprawdzic czy to napewno wina tarcz.

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 08:39 
Zacna persona forum

Kune napisał(a):

dokladnie, duzo sie czyta wlasnie o tym, ze zimmermany mimo swojej wysokiej ceny rowniez sa reklamowane, w intercarsie panowie opowiadali, ze znaja przypadek, iz swiezo po zalozeniu mialy juz bicie .... wiec sobie darowalem wydanie kasy i mozliwosci wywalenia ich w bloto ... bo skoro sie placi wysoka sume za cos, to powinno to byc dopracowane - jak widac w niektorych przypadkach nie jest ... wiec jak juz wyzej pisalem kupilem zestaw BREMBO + FERRODO .... tutaj nawet jakby cos bylo nie tak, to by nie bolalo tak bardzo, bo zestaw kosztuje sporo mniej ....

a odnosnie tarcz MIKODA znam ludzi, ktorzy sa zadowoleni, i wcale to nie sa kierowcy lanosow czy kia .... wrecz przeciwnie - BMW .... chwala sobie i mowia, ze nastepne tez beda z tej firmy .... wiec zdania sa podzielone ....

glowny problem tkwi w sposobie samego uzywania hamulca .... wiele osob nie umie uzywac go w sposob prawidlowy - wszedzie gdzie mozliwe to wciskanie hamulca, lub nawet jazda w korku z lekko wcisnietym hamulcem .... a przeciez mozna wczesniej pusic gaz, pozowli wytracic predkosc, uzywac biegow do hamowania no i przede wszystkim nauczyc sie przewidywac .... nie ma sie co dziwic, ze tarcze, ktore sa swiezo zalozone i od razu dostana po "4 literach" beda pracowaly prawidlowo, trzeba dac im troche czasu, uzywac z glowa i starac sie unikac gwaltownego hamowania ....

no ale to wszystko kazdy sam sobie powinien przemyslec ... w koncu jak kogos stac na nastepne nowki i nie ma co robic z kasa to moze zmieniac tarcz co wiosne i jesien ....

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 14:57 
Forumowicz

Moje BMW: 328 & 318is
Kod silnika: M52B28& m42b18
marcellchen napisał(a):
Kune napisał(a):

dokladnie, duzo sie czyta wlasnie o tym, ze zimmermany mimo swojej wysokiej ceny rowniez sa reklamowane, w intercarsie panowie opowiadali, ze znaja przypadek, iz swiezo po zalozeniu mialy juz bicie .... wiec sobie darowalem wydanie kasy i mozliwosci wywalenia ich w bloto ... bo skoro sie placi wysoka sume za cos, to powinno to byc dopracowane - jak widac w niektorych przypadkach nie jest ... wiec jak juz wyzej pisalem kupilem zestaw BREMBO + FERRODO .... tutaj nawet jakby cos bylo nie tak, to by nie bolalo tak bardzo, bo zestaw kosztuje sporo mniej ....

a odnosnie tarcz MIKODA znam ludzi, ktorzy sa zadowoleni, i wcale to nie sa kierowcy lanosow czy kia .... wrecz przeciwnie - BMW .... chwala sobie i mowia, ze nastepne tez beda z tej firmy .... wiec zdania sa podzielone ....

glowny problem tkwi w sposobie samego uzywania hamulca .... wiele osob nie umie uzywac go w sposob prawidlowy - wszedzie gdzie mozliwe to wciskanie hamulca, lub nawet jazda w korku z lekko wcisnietym hamulcem .... a przeciez mozna wczesniej pusic gaz, pozowli wytracic predkosc, uzywac biegow do hamowania no i przede wszystkim nauczyc sie przewidywac .... nie ma sie co dziwic, ze tarcze, ktore sa swiezo zalozone i od razu dostana po "4 literach" beda pracowaly prawidlowo, trzeba dac im troche czasu, uzywac z glowa i starac sie unikac gwaltownego hamowania ....

no ale to wszystko kazdy sam sobie powinien przemyslec ... w koncu jak kogos stac na nastepne nowki i nie ma co robic z kasa to moze zmieniac tarcz co wiosne i jesien ....

to zależy od właściciela bmw. Skoro woli mieć Tylko ładne tarcze, to w porządku.

Lecz jak już coś brać, to brać porządne. I lepiej hamuje, i dłużej wystarczy.

Podam przykład:

Lepiej buty z tesco za 20 zł, które psuja się po pierwszym dniu chodzenia

Czy jakieś oryginalne za 200zł, w których przechodzimy dwa lata?

NA HAMULCE NIGDY NIE OSZCZĘDZAJ!!!!!

Polecane hamulce:

ATE

BREMBO

Zimmer

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 15:18 
Zacna persona forum

orbes, odnosnie butow to od roku czasu zaprzestalem kupowac buty takich marek jak nike, addidas czy puma ... za to kupilem skorzane polbuty w .... no wlasnie w DEICHMANie za 89 zl w promocji, przecenione z 178 .... nigdy nie mialem wygodniejszych butow .. zadne nike, zadne adidas ... te sa bezmarkowe, wygladaja fajnie, i co najwazniejsz w ogole nie czuc ze je mam na nogach .... markowe obowie nike albo adidasa albo sie rozklejalo, albo skora wygladala jakby byla sztuczna ... i co najwazniejsze, jestem osoba ktora dba o obowie i czysci odpowiednimi srodkami bo wyznaje zasade ze po dloniach i obowiu poznasz czlowieka

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 15:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Cytuj:
te sa bezmarkowe, wygladaja fajnie, i co najwazniejsz w ogole nie czuc ze je mam na nogach ....

tak ,bo to czuja wszyscy dookola :rotfl:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 15:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Tarcze i klocki to dla mine tylko Textar i Jurid. Od wielu lat nigdy nie zawiodły. Zimmermann nigdy nie mialem ale tez nigdy nie kupie tak jak Meyle i Bosch. Mikoda to juz totalne dno i nadaja sie do pieca.

Jedno jest pewne - w tym temacie nie należy byc chytrym bo to pozorna oszczednosc ale tez nie ma co przesadzac jak z tymi Zimm-ami za tysiaka. Textara kupuje po 110-120/szt do e36 zalezy jaki motor. Na allegro nie oplaca sie kupowac hamulcy - wcale nie jest tanio...

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 16:18 
Częsty bywalec

BetaBoy napisał(a):
Tarcze i klocki to dla mine tylko Textar i Jurid. Od wielu lat nigdy nie zawiodły. Zimmermann nigdy nie mialem ale tez nigdy nie kupie tak jak Meyle i Bosch. Mikoda to juz totalne dno i nadaja sie do pieca.

Jedno jest pewne - w tym temacie nie należy byc chytrym bo to pozorna oszczednosc ale tez nie ma co przesadzac jak z tymi Zimm-ami za tysiaka. Textara kupuje po 110-120/szt do e36 zalezy jaki motor. Na allegro nie oplaca sie kupowac hamulcy - wcale nie jest tanio...

Ok, tylko wytlumacz mi dlaczego nie kupisz? Bo skoro ich nigdy nie miales to skad pewnosc ze sa do bani? Tak samo jak Mikoda?

Negowac mozna wszystko:
- BREMBO - pełno podróbek
- ATE - gną się
- TRW - ja mialem klocki na tyle i po 15 000 (!!!) km ich juz nie bylo!
- Ferrodo piszcza
itd.
ale to wszystko zaslyszane opinie (oprocz tej o TRW).

Ja osobiscie nie moge odradzic BOSCH poniewaz uzytkuje juz w niepierwszym aucie, obecnie jezdza na ex Punto II Sporting i Golfie V TDI - jest GIT!
Wiec dlaczego Bosch = lipa?

Akurat jesli chodzi o Zimmermanna to jest na internecie wiele zdjec popekanych tarcz, tak samo jak EBC.

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 16:21 
Zacna persona forum

zaraz sie okaze ze wszystko to jedno wielkie :cenzura: i najlepiej kupywac ceramiczne :]

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 16:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Mikode mialem kiedys w fordzie i - bez komentarza...
Z Meyle mam doswiadczenia w innych czesciach i ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia.
Bosch i Zimmermann ma cene podobna co Textar, wiec po co zmieniac i testować?

Kune, to co napisalem to jest subiektywna ocena dlatego nie widze powodu, zeby ją komentować i uogólniać ;)

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 16:37 
Częsty bywalec

BetaBoy napisał(a):
Mikode mialem kiedys w fordzie i - bez komentarza...
Z Meyle mam doswiadczenia w innych czesciach i ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia.
Bosch i Zimmermann ma cene podobna co Textar, wiec po co zmieniac i testować?

Kune, to co napisalem to jest subiektywna ocena dlatego nie widze powodu, zeby ją komentować i uogólniać ;)

Zimmermann ma ceny jak TEXTAR? Chyba jak TAROX?

Nie chodzi o komentowanie i uogolnianie, tylko o rzeczowa dyskusje :)

Ja uważam ze do cywilnego auta BOSCH to calkiem rozsadny wybor, bo nie sprawia problemow.

A jak ktos naprawde nie wie co juz zrobic, to najlepiej jechac do ASO i kupic sobie komplet tarcz i hamulcow - NAPEWNO BEDA TAKIE JAK POWINNY. Z tym ze ja mialem np. w 320d ATE POWER DISC.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 19:24 
Pierwsze kroki

Witam. Niedługo planuję wymianę tarcz i klocków hamulcowych w mojej buni i mam pytanie o taki komplet http://allegro.pl/item749841901.html. Czy tarcze są odpowiednie i czy klocki pasują do tarcz. Z góry dziękuję za odpowiedź. :padam: :padam: :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 19:26 
Pierwsze kroki

sorki za zły adres. chodzi mi o tę aukcję http://moto.allegro.pl/item749841901_ta ... w_e36.html

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 19:37 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
kielas870800, kolega z innego forum chwali je sobie, niedawno miał taki sam dylemat jak Ty i się skusił.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 19:50 
Forumowicz

kielas870800 , ja założyłem na tył i jest ok. Ale na przód miałem trochę wątpliwości...

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 20:02 
Forumowicz

ja kupiłem w zeszłym roku tarcze ATE i chyba klocki TRW.. Ogólnie zestaw wyszedł ok350- 400 zł nie przytoczę ceny bo robiłem wtedy zawieszenie przód i wyszło za części ok 1 tysiaka ,a robota moja.. Klocki zaczęły piszczeć po jakimś czasie wtedy ściągłem koła,zaciski i odtłuściłem tarcze oraz klocki papierem ściernym lekko potraktowałem.Myślę że to wina nowych tarcz które pokryte są srebrną farbą aby nie rdzewiały w opakowaniu. minął rok i jest super.. wczoraj zakładałem zimówki i sprawdziłem stan tarcz i klocków.. wszystko ok.. Klocki zużyte w 30-40% dosyć twarde polecam .. Jak zamierzasz robić przód to nie żałuj i zrób tył ..BMW zadbane potrafi być wdzięcznym autem ;) Ate to chyba oryginały bo zdemontowane też były tej firmy..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1