BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 22:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z ASC
PostNapisane: 28 września 2009, 20:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 525i 2004
Kod silnika: M54
Wiatam wszystkich,wiem ze ten temat byl juz nie raz
poruszany,ale prosze o wyrozumialosc.
Swieca sie kontrolki ABS i ASC,wiec pojechałem na komputer,ale koles nie mogl sie polaczyc ze sterownikiem,wiec powiedzial ze prawdopodobnie jest on do wymiany,pojechalem do domu rozkrecilem owe pudelko i skrecilem spowrotem,no i teraz nie dziala mi predkosciomierz,wskaznik spalania,a zanim to uczynilem wszystkie wskazniki normalnie pracowaly,i sam juz nie wiem czy to teraz czujnik tylnego kola czy ten sterownik,wiec zanim pojade spowrotem pod komp,moze ktos z forumowiczow podpowie,czy teraz juz i jedno i drugie do wymiany?

Ostatnio edytowano 28 września 2009, 21:07 przez kamil78, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2009, 21:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
A łożysko ktoregoś koła nie bylo ostatnio wymieniane? Zdarza sie w e39 ze czujniki ABS zle odczytuja pierscien z tańszych lozysk i dlatego nawala elektronika. Ogolnie stawiam na czujnik, lozysko lub jakies kable czujnikow. A tego mechanika mozna latwo sprawdzic jadac teraz do innego i jak sie połączy to tamten jest...

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 11:26 
Pierwsze kroki

Miałem a własciwie jeszcze mam to samo. Prawdopodobnie sterownik do regeneracji (250 zł) jesli w ogole uda sie to zrobic. Przy tych objawach (brak komunikacji) moze sie okazac ze trzeba kupic nowy sterownik.
Swoja drogą te czeste i upierdliwe problemy z pompami i sterownikami abs to wg mnie plama dla BMW i Boscha. Aha - taki nowy sprzet kosztuje ok 3500 zł i podobno ciagle jest robiony z błedem tzn za jakis czas padnie.

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 11:27 
Pierwsze kroki

Miałem a własciwie jeszcze mam to samo. Prawdopodobnie sterownik do regeneracji (250 zł) jesli w ogole uda sie to zrobic. Przy tych objawach (brak komunikacji) moze sie okazac ze trzeba kupic nowy sterownik.
Swoja drogą te czeste i upierdliwe problemy z pompami i sterownikami abs to wg mnie plama dla BMW i Boscha. Aha - taki nowy sprzet kosztuje ok 3500 zł i podobno ciagle jest robiony z błedem tzn za jakis czas padnie.

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2009, 20:14 
Pierwsze kroki

A z jakiego roku ta BMKa? Mam podobną i też miałem podobne problemy...

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 07:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520
Kod silnika: M52B20
mialem ten sam problem.wymienilem dwa tylne czujniki i zaczal dzialac predkosciomierz,spalanie i wycieraczki odzyskaly predkosc.niestety nie cieszylem sie zbyt dlugo.po odpaleniu silnika abs i asc gasnie ale podczas hamowania pod koniec pompa strasznie zgrzyta.po oklolo 20 minutach jazdy po miescie zapalaja sie znow kontrolki.angielski mechanik stwierdzil ze to cos z przednimi czujnikami.ma ktos jakis pomysl?

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 12:20 
Poszukaj zanim zapytasz

witam ja takze mam problem z abs asc prędkościomierz mi nie działa no i nie zlicza kilometrow :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 12:20 
Poszukaj zanim zapytasz

witam ja takze mam problem z abs asc prędkościomierz mi nie działa no i nie zlicza kilometrow :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 12:40 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Padł czujnik na którymś z kół.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... ht=#597663
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Może tu znajdziesz rozwiązanie swojego problem.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 21:15 
Pierwsze kroki

marians napisał(a):
A z jakiego roku ta BMKa? Mam podobną i też miałem podobne problemy...
Rok 2000.wrzesień

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 07:50 
Forumowicz

Obstawiam sterownik na 100%. Prędkość i wszystko co z nia związane bierze się z tylnego lewego koła. W twoim przypadku wszystko działało dopuki nie rozebrałeś sterownika, tzn ABS i ASC się świeciły ale prędkościomierz działał, znakiem tego według mnie dorobiłeś prawdopodobnie już uszkodzony sterownik na amen. W środku są bardzo delikatne druciki. Są jak włoski i nie są lutowane tylko zgrzewane, to dodatkowy kłopot przy naprawie. Są ludzie, którzy z tym dają sobie już radę i regenerują uszkodzone sterowniki. W przypadku wymiany na drugi z innego auta zmuszony będziesz przeprowadzić adaptacje do swojego, bo w przeciwnym razie nie ruszy.

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 20:56 
Pierwsze kroki

Danek24 napisał(a):
Obstawiam sterownik na 100%. Prędkość i wszystko co z nia związane bierze się z tylnego lewego koła. W twoim przypadku wszystko działało dopuki nie rozebrałeś sterownika, tzn ABS i ASC się świeciły ale prędkościomierz działał, znakiem tego według mnie dorobiłeś prawdopodobnie już uszkodzony sterownik na amen. W środku są bardzo delikatne druciki. Są jak włoski i nie są lutowane tylko zgrzewane, to dodatkowy kłopot przy naprawie. Są ludzie, którzy z tym dają sobie już radę i regenerują uszkodzone sterowniki. W przypadku wymiany na drugi z innego auta zmuszony będziesz przeprowadzić adaptacje do swojego, bo w przeciwnym razie nie ruszy.

bede jechal na dniach na diagnoze tym razem juz profesjonalnie ma byc to zrobione,a co do tego sterownika to dziwne rzeczy sie dzieja, dzis np.wrocil predkosciomierz i spalanie rowniez,a ABS i ASC nadal swieca:))

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 07:35 
Forumowicz

bede jechal na dniach na diagnoze tym razem juz profesjonalnie ma byc to zrobione,a co do tego sterownika to dziwne rzeczy sie dzieja, dzis np.wrocil predkosciomierz i spalanie rowniez,a ABS i ASC nadal swieca:))[/quote]

Wszystkie znaki na niebie niestety wskazują na sterownik. Poszukaj ludzi którzy regenerują sterowniki bo nowy to faktycznie kosmiczne koszty. Myślę że po naprawie powinno wszystko wrócić do normy.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 20:56 
Pierwsze kroki

Wiec jestem po kolejnej diagnozie i kolejne pieniadze wydane na marne jak narazie:) nadal nie wiadomo co jest przyczyna tegoz błedu,diagnostyk zaproponowal mi sprawdzenie wszystkich kabli,przewodow itd,, ze moze jest gdzies przerwa itp,,a ze jest to Irlandia kosztowało by to jakies 500e,tak wiec postanowilem jechac jutro do serwisu BMW gdzie juz pomogli mi z innym problemem

W serwisie po diagnozie powiedziano mi ze najprawdopodobniej sterownik ABS ,oraz modul Airbag bo tez swiecil,modul juz zamowilem a sterownika szukac bede w Pl,tutaj kosztuje jedynie 1100e:)

Wymienilem sterownik ABS, i po problemie:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1