BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 20:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Niecodzienny test na ukladzie chlodzenia M52 2,8l
PostNapisane: 11 października 2009, 16:58 
Pierwsze kroki

Wstęp
Zdiagnozowano na moim silniczku uszkodz. uszczelkę pod głowicą.
Okazało się, że sama głowica nie nadaje się do ponownego użycia -> "nowa" głowica + nowa uszczela. Pomimo to układ nadal działa jak z walniętą uszczelą. Mądre głowy wymieniając poszczególne elementy układu chłodzenia doszły do wniosku, że jedyną możliwością jest uszkodzony blok silnika.

Nie chcąc pogodzić się z tym faktem (portfel tym bardziej się nie zgadza) przystąpiłem do czytania forum(wcześniej nie nie mogłem - cała sprawa toczyła się z dala od cywilizacji), poszukując wskazówek: jak odpowietrzyć układ, jak to, jak siamto.

Układ jest zalany wodą

Etap I
Zalałem i odpowietrzyłem układ zgodnie z instrukcją robertbmw. Po uzyskaniu pionu na wskaźniku - kapanie spod zbiorniczka wyrównawczego(zespolony z chłodnicą) - wniosek taki, że po "wylaniu" całej wody z układu zacznie się autko przegrzewać.
Po raz kolejny odpowietrzyłem układ i jeszcze ze 3 razy - efekt zawsze ten sam.

Etap II
Wykręciłem odpowietrznik z nad termostatu(górny wąż) i nałożyłem na mocowanie odpowietrznika wąż 12/16 o długości ok 1,5m tak aby stworzyć dodatkowy zbiorniczek wyrównawczy, a jednocześnie widzieć co się dzieje w układzie. Zalałem przez nałożony wąż, odpowietrzyłem układ, zatkałem końcówkę węża od góry i przystąpiłem do "badania pacjenta".

Spostrzeżenia:
1. Visko jest nowe i pracuje poprawnie - raz wicher jest, raz nie ma, ale tylko na ciepłym.
2. Termostat jest nowy i wydaje się, że pracuje normalnie - dolny wąż robi się gorący.
3. Na wolnych obrotach widać jak bąbelki śmigają wężem do góry, ale poziom wody na wężu jest w miarę stały.
4. Podnosząc obroty stopniowo do góry można zaobserwować, że bąbelki znikają, a po zdjęciu nogi z gazu po 10s otrzymujemy bardzo intensywny wypływ bąbli przez krótki czas, a następnie sytuacja się stabilizuje.
5. Po jakimś czasie na wysokości poziomu wody na wężu zaobserwowałem nalot/osad koloru jasno brązowego.
6. Biały dym z rury wydechowej(o którym do tej pory nie wspomniałem) przestał się pokazywać po dłuższym rozgrzaniu silnika.

Pytania:
1. Czy te bąbelki to: CO, para, powietrze ??
2. Osad to olej czy też zwykły osad z układu, który po wymianie głowicy zrobił ledwie 100km.

Jeśli ktoś może podsunąć jeszcze jakiś sposób poza zalaniem układu glikolem lub jakimś innym BORYGO(zamierzam to jutro zrobić) to dawać.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 17:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 535i
Wydaje mi sie ze moze to byc blok.
Nalot na wezu to chyba nie dobry znak.
u mnie silnik 3,5l - kiedy odkrecilem termostat plyn byl idealnie czysty, termostat bez sladu rdzy czy czegokolwiek, w wezach czysciutko, bylem dobrze zdziwiony ze tak czysto a auto ma 200000 km, tak wiec niechce zapeszac ale ten brazowy kolor czy to nie jest olej ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1