BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 16:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Jakie letnie opony do E46 2001r 318i 143KM 205 55 R16
PostNapisane: 14 października 2009, 21:04 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Szanowna Administracjo, szczególnie interesuje mnie kwestia opon michelin energy saver w kontekście poniższego, dlatego uprzejmie proszę o nieusuwanie tego tematu i pozwolenie na rozwinięcie się dyskusji. Niestety na forum nie była poruszana kwestia w/w. Dziękuję.

Witam wszystkich, noszę się z zamiarem kupna letnich opon do mojego samochodu. Rozmiar to tak jak w temacie 205 55 R16, pojazd to E46 z końca 2001 o mocy 143KM. Co sądzicie o tych oponach: http://www.opony.com/opony/56078_michel ... saver.html . Czy to dobry wybór? Może polecicie coś innego? Chętnie wysłucham rad. Dodatkowo pragnę poinformować, jeżdżę raczej spokojnie, głównie po mieście, sporadycznie przekraczam prędkość 180km/h, samochód jest garażowany.

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 21:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
opony bardzo dobre :ok:

jeśli chodzi o indeks prędkości - to kup jak najwyższy (opona jest wykonana w innej, lepszej technologi)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 21:09 
Forumowicz

Dziękuję za odpowiedź. Co rozumiesz jako 'wykonana w innej lepszej technologii' ? Czy ma to przełożenie na jej cechy takie jak głośność, ścieralność, przyczepność? Które z tych współczynników są podwyższane, a które obniżane wraz ze zwiększeniem indeksu?

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 21:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
wyższy indeks prędkości = lepsze materiały, lepsza technologia. Wiadomo, że coś kosztem czegoś. Na + głośność (niska) oraz przyczepność (wysoka), na mały minus szybsza ścieralność

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 22:02 
Pierwsze kroki

a ja polecam michelin energy zwykłe;) lepsza przyczepnosc niz energy saver;)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 10:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Było e46,e36 compact
Kod silnika: Było M47N, M43TUB19
Kup TOYO Proxes CF1 a zapomnisz co to ABS i poślizgi.
Mówię zupełnie serio- opona trzyma się jak przyklejona- przy hamowaniu nawet ostrym na mokrym prawie nie zdarza mi się żeby ABS zadziałał (uprzedzam komentarze- mam SPRAWNY ABS).
W swojej cenie nie mają konkurencji- zresztą po prostu można je kupić w ciemno- są znakomite i do tego MADE IN JAPAN (naprawdę).

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 13:01 
Forumowicz

Do przedmówcy. Ale czy ja na pewno potrzebuję opony tego typu biorąc pod uwagę fakt, że jeżdżę raczej spokojnie? Czy aby wskazane przez Ciebie ogumienie nie charakteryzuje się ponadnormalną ścieralnością oraz hałasem?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 16:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
Michelin to napewno uznana marka ale Energy Saver to raczej budżetowy model. Dlatego poza halasem i niska scieralnoscia nie spodziewalbym sie ponadprzecietnych wlasciwosci.
Toyo powinno dobrze kleic, nie jezdzilem akurat na CF1, ale jezdzilem na T1R - bdb opona jesli chodzi o przyczepnosci, troche gorzej z halasem i trwaloscia. Ale wiadomo, jesli opona jest miekka i dobrze klei to nie mozna sie spodziewac ze wytrzyma 150kkm.

W jakiej cenie masz te opony? Ile chcesz wydac? Moze da sie cos atrakcyjniejszego znalesc? Bo rozumie ze interesuja Cie nowe opony?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 17:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 CR 150KM
Jesli chodzi o Michelin Energy Saver, to ani nie jest to opona w klasie budżetowej ani szybko zużywajaca się. Jest to opona typu green czyli energooszczedna. Dłuższa żywotność, mniejsze opory, niższe spalanie ale kosztem przyczepności w klasie HP. Kolega ma takie i jest zadowolony w przednionapędówce ale w rozmiarze 195. W wiekszych rozmiarach rewelacji nie ma . Coś za coś.
Ja wybrałbym coś innego.
Tutaj link niemieckiego testu ADAC.
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/S ... ageID=8772

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 17:35 
Częsty bywalec

rafnej napisał(a):
Jesli chodzi o Michelin Energy Saver, to ani nie jest to opona w klasie budżetowej ani szybko zużywajaca się. Jest to opona typu green czyli energooszczedna. Dłuższa żywotność, mniejsze opory, niższe spalanie ale kosztem przyczepności w klasie HP. Kolega ma takie i jest zadowolony w przednionapędówce ale w rozmiarze 195. W wiekszych rozmiarach rewelacji nie ma . Coś za coś.
Ja wybrałbym coś innego.
Tutaj link niemieckiego testu ADAC.
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/S ... ageID=8772

No to czym rozni sie od opony budżetowej? Napisales prawie dokladnie to co ja, tylko rozlozyles na wiecej czynnikow.
Teraz jest taka moda ze jak nie ma wynikow to jest ekologia. EcoContact by Conti to tez najtansze/najnizszy model opon i niby ekologiczne...

TO poprostu zwykle opony.
Nie wiem jak jezdzisz, ale ja bym szukal czegos z klasy UHP!

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 22:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Było e46,e36 compact
Kod silnika: Było M47N, M43TUB19
rufjan, Posłuchaj, opony i ich przyczepność to Twoje bezpieczeństwo i życie. Jak chcesz oszczędzać to zawsze możesz kupić jakieś tanie opony made in garaż. Tyle że to będą łyżwy nie opony.
Jeśli zakładasz, że na oponie przejedziesz np 150 tys km to raczej niemożliwe- ja zmieniam opony jak bieżnik jest w okolicach 4mm- tak nawet zaleca samo BMW- fabryka wie co dobre.
Dziś oszczędzisz załóżmy 300zł, ale zadaj sobie pytanie- na ile cenisz własne bezpieczeństwo na drodze??? Mam nadzieję ze nie te 300zł właśnie. A jeśli np wozisz w aucie swoje dziecko- jakie opony wybrałbyś do auta, tak żeby zapewnić mu bezpieczeństwo, jak najtańsze czy możliwie najlepsze w danym przedziale cenowym?
Wybór należy do Ciebie. Ja polecam Ci Toyo i wiem, że to dobry wybór- poszukaj opinii w necie. Choć jak dla mnie to takie opinie są nic nie warte- trzeba się przejechać i spróbować- nie będziesz chciał innych opon.
Oczywiście zrobisz jak uważasz.

PS ja też jeżdżę spokojnie i głównie po mieście- ale na oponach i zawieszeniu nie oszczędzam.
Po prostu mam tylko jedno życie i cenię go więcej niż te kilkaset złotych, które muszę wydać więcej na opony.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 10:10 
Forumowicz

pala127, w zupełności się z Tobą zgadzam, na komplet opon chcę wydać do 1600PLN, te Micheliny są po 392PLN sztuka na opony.com, więc wydawały mi się być odpowiednimi. Tak więc, czy moglibyście zaproponować inne ogumienie we wskazanym przeze mnie przedziale cenowym? Oczywiście jeśli zaistniałaby wyższa konieczność margines można podnieść w górę :).

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 11:13 
Częsty bywalec

Ja polecam opony UHP czyli szczegolnie w kolejenosci:
Michelin Pilot SPORT - bezapelacyjny TOP TOP - bardzo drogie, bardzo dobre, ale nie widze ich w tym rozmiarze.
Bridgestone Potenza RE050A - poczytaj oponie - jedne z najlepszych opon. Ujezdzam takie w FWD 170PS i jest rewelacja na suchym/mokrym/w zakretach. Moim zdaniem jedne z najlepszych cywilnych opon, dla mnie lepsze niz P Zero Nero. Wiele osob w mocnych RWD ujezdza je na codzień.
Pirelli P Zero Nero / Rosso - swietne opony na suche i mokre drogi. Pewne prowadzenie i kontrola.
Toyo T1R tez jest bdb, ale mogac sobie pozwolic na opony powyzej, nie bawilbym sie w Toyo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1