p1etro napisał(a):
odebrałem auto od mechanika, ale ręce mi już opadają.
Auto odpala trzyma obroty, ale turbo nie ciągnie jak powinno.
Czuć ewidentny spadek mocy.
Inpa wskazuje przepływomierz.
Po skasowaniu błędów i jeździe próblnej mam błąd:
control unit injection pump,
Pytanie takiej kategorii czy inpa jest wiarygodnym programem do diagnostyki jeżeli chodzi np o przepływomierz i inne parametry silnika?
W silniku M47 nie sprawdzisz w INPA ile zasysa Ci przepływka.... Awarię przepływki można poznać w następujący sposób:
Na pierwszych 3 biegach gaz w podłogę i ekonomizer powinień dojść na każdym biegu do końca skali.....
W przeciwnym razie przepływka mierzy tylko skrajne wartości, ECU "obcina" dawkę paliwa i auto słabo jedzie.....
Z którego rocznika masz swoją 320d? Z tego co wiem to występowały w tym aucie wadliwe przepływki Bosha...Z końcówką numeru 314.
Należy w tym wypadku wymienić ją na poprawiony z numerem nie pamiętam dokładnie ale chyba 527....
Po wymianie przepływki należy również zaadoptować nową przepływkę DISEM dopiero wtedy będzie auto jechało naprawdę dobrze:)
Można jeszcze ewentualnie spróbować zrobić dziurkę w przepływce, tutorial do znalezienia na forum, być może coś sie poprawi, a jeśli nie to można ją zalepić.....
W m47 brak mocy może być również spowodowany zabrudzonymi zaworkami egr i turbiny, należy je rozebrać i wyczyścić.....
Może zasysać też lewe powietrze poprzez przetarty wężyk któregoś z tych zaworów....
Powodzenia!