BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 10:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320D Kontrolka ciśnienia oleju, głośna praca po odpale
PostNapisane: 2 sierpnia 2009, 15:16 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Witam, jestem od tygodnia posiadaczem e46 320d, jako ze to moje pierwsze BMW, mam kilka pytań. Dodam tylko ze auto ma przejechane ok 220 tys. km.

Pierwsze: kontrolka oleju (czerwona)

Na zimnym silniku po uruchomieniu silnika swieci sie przez ok 2-4s, towarzyszy temu dosc glosna praca silnika. Kontrolka gaśnie, silnik zaczyna pracować cicho. Poczytalem kilka tematow i wychodzi na to ze tak ma wiekszosc. Ale czy aby na pewno? Nie jest to zadna usterka? Miałem kilka innych Diesli marki Audi i zadne z nich nie mialo takich objawow.

Kolejny problem zwiazany z kontrolka oleju - czasem mrugnie na czerwono w czasie jazdy. Czasem jest to ulamek sekundy, czasem 2-3 sekundy. Nie ma znaczenia czy jest to ostra jazda, czy delikatna, czy wysokie obroty czy niskie, silnik zimy czy cieply. Nie da sie tego do niczego podpiac. Wyglada to troche jakby czujnik nie laczyl lub problem w zegarach. Spotkal sie ktos kiedys z taka usterka?

Czekam z niecieprliwoscia na odpowiedz.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2009, 16:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 535d
w najlepszym wypadku moze szwankowac czujnik cisnienia oleju a w najgorszym wypadku moze to sygnalizowac remont dolu silnika.... no chyba ze masz silnik zalany jakims lipnym olejem... jesli kontrolka ci mruga na biegu jalowym to albo pompa daje za niskie cisnienie albo cos z panewkami.. jesli dzieje ci sie to w czasie jazdy to mzoe czujnik nawalac... proponowalbym zmierzyc cisnienie oleju bedziesz spokojny....

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2009, 19:04 
Forumowicz

U mnie po odpaleniu 320d 150km od razu gaśnie tak więc u Ciebie może być problem z pompą oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2009, 09:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
I co rozwiązałeś problem ? Ja mam taki sam objaw i dowiedziałem się że to może być zawór zwrotny który znajduje się pod filtrem oleju i utrzymuje ciśnienie w ukladzie... jeżeli jest niesprawny cały olej spływa i zanim pompa ciśnienie wytworzy to taki jest objaw... u mnie nawet po 15 minutach od zgaszenia silnika tak jest. Jutro jadę do mechaniora zobaczymy, niech sprawdzi.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, 10:52 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Niestety u mnie problem nadal nie rozwiazany, ale to co piszesz wydaje sie byc rozsadne. Masz juz konkretne informacje co do tej usterki? Chetnie dowiedzialbym sie o co chodzi...

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 14:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Taka sytuacje nie uszkadza silnika wypowiedzieli się fachowcy i to kilku, kazali mi jeździć i się nie przejmować... może pomóc wymiana zaworka zwrotnego w obudowie filtra ale nie koniecznie... Jeździć i się nie przejmować, a po odpaleniu nie gazować dopóki szklanki nie przestaną "grać". Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1