BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 23:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Świst wiatraka chłodnicy
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 16:49 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
Witam. Zauważyłem ze wiatrak chłodnicy (Visco czy jakos tak :P) świszczy przy mocno rozgrzanym silniku, czyli zapewne na najwyższych obrotach. Czy to znaczy, że wiatrak nadaje sie do wymiany czy można wymienić same łożyska albo cos ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 17:00 
Zacna persona forum

skad wiesz ze to wiatrak moze ci pasek klinowy piszczy :hyhy: tylko zeby nie bylo ze sie czepiam :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 18:55 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N
Jak wiatrak świszczy na wysokich obrotach przy mocno rozgrzanym silniku to znaczy,że wszystko w porządku.Sprzęgło wiskotyczne działa poprawnie,oczywiście pod warunkiem,że to świst wiatraka,a nie czegoś innego

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 19:46 
Forumowicz

Fakt, że może być to pasek, ale w takim razie dlaczego na dobrze rozgrzanym silniku, a nie zawsze? obroty paska sie chyba nie zmieniają?

Wiem, że dobrze, ale to nie jest typowy świst poprawnie pracującego wiatraka, tylko własnie cos w stylu "piszczenia" czy "świszczenia". Trudno opisać ten dźwięk. Jest w zasadzie podobny do piszczącego paska klinowego, tylko w takim razie niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego pojawia się np po chwili jazdy po mieście w ciepły dzień, a nie zaraz po odpaleniu?

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 20:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Sprawdż czy osłona wiatraka nie jest luźna i czy nigdzie wiatrak nie ociera. ( czym cieplej tym inaczej moze zachowywać się plastik.)

Takie odgłosy nie zawsze mozna precyzyjnie wysłuchac.
Może równiez piszczeć, alternator, pasek, pompa wody...

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 20:17 
Zacna persona forum

MichuBa napisał(a):
Fakt, że może być to pasek, ale w takim razie dlaczego na dobrze rozgrzanym silniku, a nie zawsze? obroty paska sie chyba nie zmieniają?
otoz pasek jest bardziej obciazony na cieplym silniku i stad te piski tlyko na cieplym (o ile to pasek)

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 23:28 
Forumowicz

Fakt faktem były wymieniane wszystkie paski jakiś miesiac temu więc to możliwe. Odgłos pochodzi ewidentnie z frontu samochodu, ale tam znajdują się i paski i chłodnica wiec dalej nie wiele to daje :P Można w jakiś sposób wybadać czy to paski czy po prostu trzeba wymienić ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 00:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
MichuBa napisał(a):
Fakt faktem były wymieniane wszystkie paski jakiś miesiac temu więc to możliwe. Odgłos pochodzi ewidentnie z frontu samochodu, ale tam znajdują się i paski i chłodnica wiec dalej nie wiele to daje :P Można w jakiś sposób wybadać czy to paski czy po prostu trzeba wymienić ?
można wystarczy w momencie kiedy ''świszczy'' zgasic silnik do łopatki wentylatora przywiązac nitkę żeby wentylator zatrzymac i odpalic silnik jeśli hałas będzie narastał wraz ze wzrostem obrotów to może oznaczac uszkodzone łożysko w visco.Jeśli nie będzie podejrzanych dżwięków to znaczy że visco działa poprawnie i zaczyna stawiac większy opór dlatego pasek ''świszczy''

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 02:00 
Forumowicz

Ok'a wypróbuje. A da sie wymieniż łozysko w Visco czy cały wiatrak?

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 15:51 
Pierwsze kroki

a ja przy takich "swistach" wymienilem napinacz paska rozrzadu bo tak mi doradzono i co sie okazalo to nie bylo to przyczyna tego swiszczenia (choc dobrze ze wymienilem bo byly lekkie luzy) tylko wlasnie visco ktore ma zlamana jedna z lopatek i wkur..a mnie strasznie dlatego szukam azeby wymienic.ma ktos na sprzedaz ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1