BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 20:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Za duże spalanie w E46 323i
PostNapisane: 7 listopada 2009, 20:54 
Forumowicz

Cześć

Mam taki problem z moją E46 323i otóż, coś mi chyba poszło w samochodzie, ponieważ jeżdząc w mieście, nie przekraczając 3 tyś obrotów spalanie wygląda tak od 13 w górę, a czasami na postoju mając na komputerze przykładowo 12.6l spalanie samo rośnie 12.7l, 12.8l itd co to może być za przyczyna, komputer wariuje?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 21:08 
Pierwsze kroki

z kompem wszystko jest w porzadku - on przelicza spalone paliwo do dystansu jaki przebyles od jego resetu. im krotszy dystans tym wahania sa wieksze. jesli na przyklad zatankujesz, wyzerujesz kompa i wyjedziesz na ulice wprost w korek to wskazanie kompa dojdzie ci do ponad 30l/100. pozniej w miare powiekszajacego sie dystansu wartosci pokazywane przez kompa sa coraz blizsze prawdzie.
a co do spalania - jesli przy delikatnej jezdzie w miescie pali ci 12-13 to troche duzo, chociaz wszystko zalezy od tego co to za miasto i czy duzo stoisz w korkach. mi po miescie bez specjalnego cisniecia i nie stojac w korkach bierze ok 11-12.
jeszcze sprawa - czy to spalanie, o ktorym mowisz to odczyt kompa czy wartośc przeliczona przy tankowaniu. komp może oszukiwać jeśli nie jest skalibrowany.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 21:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Pasuje podpiąć kompa i moze bedzie jakis błąd a jesli nie to sprawdzic w live data bo byc moze przepływka juz powoli kona lub ktoras sonda lambda. A zauważyłes jakis spadek mocy ?

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 21:16 
Forumowicz

auto chodzi jak trzeba, żadnego spadku mocy, a co do odczytu spalania to odczytuje na podstawie komputera

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 22:22 
Pierwsze kroki

skoro fura chodzi jak trzeba, to moze sonda poszla.. dobrze byloby go podpiac do kompa..
a jesli odczytujesz z kompa to dwie kwestie:
po pierwsze na jakim dystansie, bo jesli to dystans rzedu kilkunastu czy kilkudziesieciu km to nie jest on miarodajny.. spalanie na kompie, ktore mozna brac pod uwage musi byc po min 100, 200, 300 km.. albo wiecej...
no i to o czym pisalem wczesniej - mozliwe ze tobie komp przeklamuje..
zatankuj sobie do pelna.. wyjezdzij ze 300 km i znow do pelna. przelicz ile ci spalil, a ile pokazal komp. wtedy zobaczysz czy ci nie oszukuje... jak oszukuje to musialbys jechac do aso na podregulowanie. albo na przyszlosc brac poprawke

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 23:09 
Częsty bywalec

pierwse co do spalania to przepływomierz powietrza
po drugie sonda lambda
dalej martwić sie mozna po wykluczeniu oby tych części..
termostat itp...
na zimnym silniku ssanie jest właczone i silnik spala bardzo bardzo więcej :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1