BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E65] Regenreracja maglownicy 740d 2004rok
PostNapisane: 30 października 2009, 17:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Witam.Jak w temacie kolegi ojca siodemka była ostatnio na serwisie u Smorawinskiego w poznaniu i stwierdzono luz na maglownicy.Przy okazajii ze wymieniono wachacze itd itp na kwote ok 8000tysiecy zlotych . zaproponowano takze wymiane magla i tu UWAGA kwota wraz z wymiana samej maglownicy to koszt ok 10 000 tys złotych.Moje pytanko czy da sie taki magiel zregenerowac?Czy byc moze wiecie gdzie cos takieg wykonuja?A moze mozna gdzies taniej kupic nowke?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 17:38 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
dowiedz się tutaj http://maglownice.polskareklama.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 17:47 
Zacna persona forum

skąd te kosmiczne ceny :zdziwko: nowych maglownić nie ma tylko regenerowane i co do tych cen to mało z krzesła nie spadłem nie powiem trafiłeś na niezłych oszustów :]

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 17:49 
Częsty bywalec

Widzialem juz ta stronke.Ciekawe jest ze podaja koszt regenreracji maglownic z wpomaganiem i bez niego :szok: Przecierz w 740d z 2004r wpomaganie jest zawsze i bodajze jest to SERVOTRONIC. :wstyd: ale to nie tylko do 7er bo 3er e46 tez maja tak napisane.heh

Tytuł: Re: Regenreracja maglownicy 740d 2004rok
PostNapisane: 30 października 2009, 17:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
kamillo_19 napisał(a):
Witam.Jak w temacie kolegi ojca siodemka była ostatnio na serwisie u Smorawinskiego w poznaniu i stwierdzono luz na maglownicy.Przy okazajii ze wymieniono wachacze itd itp na kwote ok 8000tysiecy zlotych . zaproponowano takze wymiane magla i tu UWAGA kwota wraz z wymiana samej maglownicy to koszt ok 10 000 tys złotych.Moje pytanko czy da sie taki magiel zregenerowac?Czy byc moze wiecie gdzie cos takieg wykonuja?A moze mozna gdzies taniej kupic nowke?

Nowa maglownica ZF czyli ta sama która idzie na pierwszy montaż do 740d w IC bez zniżek 7 tyś zł po zniżkach pewnie około 5. W ASO dokładnie ten sam magiel 8257.16 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 18:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Na czymś muszą odrobić w tym brzydkim modelu :kwasny: W ASO to sie robi tylko naprawy z OC, firmowe auta i jak ktoś nie liczy kosztów. Poza tym wcale dobrze wszystkiego nie robią, ale cóż, taki jest urok dzisiejszych serwisów... Ja tam kupuje tylko najmniejszą drobnice i to co musi być nowe typu uszczelki a reszta to inne sklepy. Mi za to Olszowiec (też Poznań), chciał na siłe wymienić olej w automacie w E30 i za sam olej wołał 540zł a to było ze 6 lat temu.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

PostNapisane: 30 października 2009, 18:19 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bobby_Valentino napisał(a):
Nowa maglownica ZF czyli ta sama która idzie na pierwszy montaż do 740d w IC bez zniżek 7 tyś zł po zniżkach pewnie około 5. W ASO dokładnie ten sam magiel 8257.16 zł.

Nie nowa tylko fabrycznie regenerowana.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 października 2009, 18:20 
Zacna persona forum

TomekB napisał(a):

tak tez pisalem w poscie wyzej ale jak widac niektórzy uważają ze nie musza czytac wszysktiego ze zrozumieniem :]

PostNapisane: 30 października 2009, 18:38 

TomekB napisał(a):

Tak twoja wypowiedź Tomaszu znacząco pomogła w temacie :) Niema to jak ucieszyć się z tego że ktoś podał nie dość precyzyjną wypowiedź wśród entuzjastów marki. Teraz kolega Kamila nie wyjdzie na idiotę kiedy poprosi w sklepie o nową przekładnię kierowniczą do jego siódemki bo przecież IC nie od dziś na zapleczu ma także części używane i można sprzedawcę wprowadzić w błąd ! A tak ku radości forumowych speców poprosi o fabrycznie regenerowaną przekładnię i zabłyśnie :)

Już słyszę ten kawał przekazywany z ust do ust przez pracowników IC jak facet przyszedł kupić NOWA przekładnię do 740d - uahhahahahaha :rotfl: Boki zwijać !

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 18:39 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Boki zrywać :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 18:43 
Nie nowa, ani używana, tylko żadna, bo w E65 nie ma maglownicy buahahahhaha :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

- dowcip miesiąca :luka: :chytry: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 18:46 

Fryderyk napisał(a):
Nie nowa, ani używana, tylko żadna, bo w E65 nie ma maglownicy buahahahhaha :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

- dowcip miesiąca :luka: :chytry: :rotfl:

I od tego trzeba by zacząć ! :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 21:12 
Częsty bywalec

Olelele Panowie ale dyskusja rozgorzała hehh :rotfl: :rotfl: Deczko nie na temat ale gra. :ok:

A tak na serio to znalazlem cos takiego z jakas wadą link:
http://moto.allegro.pl/item796726290_pr ... w_e65.html

Facet prowadzi sklep w Bydgoszczy czasami tez cos od niego biore ma tez swój warsztat.Teraz pytanie co to za magiel?jakis 2 gatunek czy jak ze uchwyt jest nadpekniety?

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 21:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
jedno pytanie: czy naprawdę ten magiel jest tak zryty, że warto się wogóle w to bawić ??
swego czasu mój ojciec w 740d zastanaiwał się nad wymianą magla - zwątpił jak usłyszał cenę (ale mechanicy sami poradzili zostawić tak jak jest)... i choć lekki luz był (no ale zupełnie znośny) to zrobił tak ponad 60tys. i wcale z maglem z czasem się nie pogarszało :]

więc jeśli autem zupełnie przyzwoicie się jeździ i ktoś nie jest tak czuły na 2cm luz na kierownicy to uważam, że gra nie warta świeczki :)

Tytuł: Re: [E65] Regenreracja maglownicy 740d 2004rok
PostNapisane: 17 listopada 2009, 01:55 
Pierwsze kroki

Luzy na maglu w E65 to sprawa nie do uniknięcia na naszych drogach.

Kwestia "co zrobić" zależy tutaj od tego, czy te luzy przeszkadzają, czy nie. Jeśli przeszkadzają, to wiadomo, trzeba robić.

Problem jednak polega na tym, że często "specjaliści" podchodzą do tematu typowo jak ASO: o, coś stuka w silniku - wymieniamy silnik. Coś stuka na maglu - wymieniamy magiel. U mnie też stukało, dałem magiel do regeneracji, stukało dalej. Nic poważnego, nic irytującego, ale podczas wolnej jazdy po dziurach sporych było to uciążliwe.

Specjaliści dopiero za ktorymś razem z kolei, po odpięciu magla od przekładni, doszli że stuka kolumna kierownicza. W E60 już kilka osób ją wymieniało (jeden element), w E65 mamy dwa elementy (koszt ok 1600 po zniżkach bodajże za obie części).

Tak więc zanim bedziesz brał sie za kupowanie magli, które wyszły z fabryki ZF jako odpad, zaproponuj tacie czy znajomemu taty czy komu tam masz okazje, by sprawdził sobie kolumne kierowniczą i zaczął naprawę od kosztu w okolicach 2000 PLN. Już kilka osób narzekających na stuki z magla po tym zabiegu jeździ z uśmiechem po dziurach :)

PostNapisane: 20 listopada 2009, 00:37 
Witam!!!
Regeneracja maglownicy to takie mocne słowo, którym epatuje wiele firm. Jeśli jednak piszesz ZODIAC że dałeś magiel do regeneracji i dalej są luzy to znaczy, że dałeś do naprawy i nie naprawiono tego chciałeś. Być może "regenerator" nie wiedział jak usunąć luzy, być może nie zmieściłby się w uzgodnionej cenie, bo masz za duże uszkodzenia.
Długotrwała jazda z luzami powoduje wybijanie zebów, zwłaszcza w środkowej pozycji, nic tu nie poradzi wymiana prowadnic i dokręcenie napinacza.

Kamillo_19 proponuję, przy okazji kolejnej wizyty u Smorawińskiego, zajrzenie do warsztatu w Poznaniu przy ul. Bukowskiej (http://www.auto-wspomaganie.pl) :ok:

PostNapisane: 20 listopada 2009, 01:07 
Częsty bywalec

Dzieki Panowie za wszelkie rady.Auto narazie smiga jak smigalo.I pewnie tak pojezdzi jeszcze troche :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1