Witam, podłączę się pod temat, w wakacje wymieniałem przednie amortyzatory, miałem założone oryginalne SACHS BMW, seryjne, nie sportowe ani utwardzane, wszystko było okej, niestety jeden się pocił i postanowiłem wymienić, kupiłem odpowiednik seryjnego zawieszenia E39 (520i) 1996 rok - niemieckie Meyle (olejowo-gazowe), amortyzatory wyglądały bardzo porządnie, po przyłożeniu ich do wyjętych SACHSów rzeczywiście wszystko było okej, taka sama długość wpustu w zwrotnicę, taka sama długość cylindra, te same wymiary po rozciągnięciu i wciśnięciu tłoczyska, były troszeczkę twardsze, ale jakby nie patrzeć były nowe...założyłem je, wpuściłem w zwrotnicę tak jak należało, wycięcie talerza ustawiłem identycznie jak przy wyjętych SACHS. Wymieniłem przy tym osłony, odboje (FEBI)...Auto poszło na dół, stało trochę wysoko, dałem je do znajomego z ASO, ustawił geometrię i zbieżność po wymianie, sprawdził czy są dobrze założone, wszystko wyszło cacy, co do wysokości powiedział, że zawias się ułoży i trochę opadnie. Fakt, pod nadkole wchodziło 5 palców, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów wchodziły już tylko 4 (ale palce mam duże

). Wkurzało mnie, że auto stoi z przodu jak samolot (patrz zdjęcia), ale jeżdżę tak od lipca, nic nie stuka, auto dobrze wybiera nierówności zarówno przy większych jak i mniejszych prędkościach, jednak ten niesmak jak patrzę na przednie koła pozostaje. Postanowiłem trochę obniżyć przód, myślałem nad jakimiś dobrymi sprężynami, co możecie polecić? Czy przy obniżeniu -20/0 ewentualnie -30/0 auto może się dziwnie zachowywać na drodze? Czy bardzo straci na tym komfort? Jak to się będzie miało do trwałości zawiasu (razem z wahaczami etc.) na polskich drogach? Czy amortyzatory Meyle (jakby nie patrzec nie jest to seryjny SACHS) + nieseryjne sprężyny na przedniej osi, a pełna seria na tylnej osi nie będzie źle wpływać na prowadzenie auta? Jak widać po zdjęciach przód stoi naprawdę wysoko, więc o krawężniki, progi etc... się nie boję, chciałbym powrócić do wysokości z przed wymiany amortyzatorów, wtedy jeździło się dobrze. Chodzi mi tylko o zabieg stylistyczny.
PS podobne tematy są, ale nie doszukałem się konkretnych opinii...
Pozdrawiam
Brevka
zdjęcia przed wymianą amortyzatorów

zdjęcia po wymianie amortyzatorów