BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 3.0 d kolektor pytanie odnosnie węzyków?pomocy..
PostNapisane: 21 listopada 2009, 16:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39/E46
witam ponownie..
Panowie mechanicy zmieniali mi ostatnio przewód paliwowy miedzy trojnikiem a pompą ..smierdziało strasznie ropą i miałem wilgotny silnik pompe i podłoge..(waliło jak zropowozu) przyczyną faktycznie był chyba sparciały orginalny przewód gumowo-plastikowy..
podczas wymiany zdejmowali kolektor ssący który wiem ze kiedys był juz zmieniany..podczas demontazu okazało się że przewód jest ucienty od takiego podcisnieniowego silniczka który steruje takimi'łopatkami' gardzielami w kolektorze podcisnieniowo..ucienty przewód pasował akurat (po przecieciu do zaslepionego przewodu) w górnej częsci tegoż ze kolektora, zlikwidowalismy zaslepienie podłączylismy owy silniczek z przewodem na górnej częsci kolektora ale dziwi mnie ze druga część przewodu jest zaślepiona wie ktoś może gdzie ów zaslepiony przewód powinien iść?? ma ktoś moze schemat przewodów ciśnieniowych?? przepatrzylismy ze od turbo i edgru;) niby wszystkie namiejscu, a moze mam załozony kolektor od nietego motoru załąnczam zdjecie ucienty zaślepiony przewód oznaczony czerwoną strzałką[img][IMG]http://images48.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/229/4e8d70041e74882amed.jpg[/img][/img] a to drugie [img][IMG]http://images47.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/229/6ed06c1e180e54bemed.jpg[/img][/img] prosze o pomoc zerknijcie podmaske i moze sie znajdzie odpowiedz kto co kombinował...czy moze odłączyć tą pompke co steruje tymi lapatkami w kolektorze

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E 39 3.0 d kolektor pytanie odnosnie węzyków?pomocy..
PostNapisane: 21 listopada 2009, 16:49 
Pierwsze kroki

Obrazek

PostNapisane: 21 listopada 2009, 16:50 
Pierwsze kroki

[url][URL=http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_]Obrazek[/url][/url]

PostNapisane: 21 listopada 2009, 16:53 
Pierwsze kroki

przepraszam ale mam prbolem zdodawaniem zdjęć świeżak jestem;)

PostNapisane: 22 listopada 2009, 00:49 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Ktoś kto odciął podciśnienie od układu sterowania klapkami zawirowań wiedział co robi!!!!

Dokładnie przeczytaj od "dechy do dechy" ten post .......... wszystko stanie się jasne!

viewtopic.php?f=25&t=55225

PostNapisane: 22 listopada 2009, 19:40 
Pierwsze kroki

no to dzieki za odpowiedz..przeczytałem dokłatnie twój post i...muszę powiedzieć ze u mnie własnie po podłączeniu tych dziwnych płytek samochód zaczą lepiej jezdzić wkręca się od najniższych obrotów jezdze swoją e39 juz prawie 3 lata i na nowo odkrywam samochód:) jest żwawszy i jakis szybszy:)..aczkolwiek skoro kiedys ktos je odłączył i były ciagle w pozycji otwartej to jutro odłącze ten przewód i zaslepie tak jak było...przypuszczam ze takie zastosownanie zrobili chłopacy z serwisu w wawie na ojcowskiej podczs zmiany kolektora...
a nasuwa mi sie pytanie z twojego postu
"Na dzień dzisiejszy jestem po kolejnej trasie około 2000km. Na szczęście po niemieckich autostradach autko spisało się rewelacyjnie . Bez większych problemów osiągnąłem 230km/h na więcej zabrakło mi jaj (: zresztą żona sytuacje skwitowała tekstem :
„ciebie chyba po.....o” Następnym razem sprawdzę ile pociśnie na max..
Spalanie według kompa 5,3l jeszcze nie liczyłem jak wychodzi z tankowania ale tak na szybko ponad 7l jak nic!!!! (moja prędkość wąchała się między 160 –190km/h)"

ja mam silnik 3 litrowy i rozpedzam do 235km/h!! i jak jade predkosciami 160-190 to mam spalanie rzedu 8,5-9 litra no fakt ze autostrada rózni się od... ..dróg:) czy spalanie i predkosć silnika o 1 litr pojemnosci wiekszej są powodem do nie pokoju przebieg 200000 niespełna

PostNapisane: 22 listopada 2009, 20:48 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
230km/h trochę przesadziłem ale było licznikowe 226km/h i sporo z górki-piękne proste idące ku dołowi odcinki niemieckich autostrad. Na prostej (bez wzniesień czy opadania) seryjne E46 z 150 konnym dieslem , bakiem paliwa i kierowcą rozpędza się do 215-218 km/h licznikowo.

W twoim przypadku zadziałał jak sądzę ogranicznik prędkości.
Co do spalania w trasie wiele zależy od trasy,kierowcy i techniki jazdy.Jeśli będziesz jechał w trasie agresywnie zawsze spalisz więcej niż na tempomacie.
Twoje spalanie jest w normie.

Pozdrawiam Krzysiek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1