BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 17:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Klimatyzacja
PostNapisane: 31 lipca 2009, 13:34 
Pierwsze kroki

Witam!! Mam pytanie dotyczace wentylatora klimatyzacji... Mianowicie chcialbym sie dowiedziec czy czujnik temperatury zew. (termometr) ma jakis wplyw na prace wentylatora klimy?? Ostatnio zgubilem ten czujnik 8(8(!!! Od tamtej pory wentylator klimy nie chodzi 8(8(!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2009, 13:43 
Forumowicz

Jeśli nie masz czujnika to klima nie wystaruje bo komputer pokazuje temperaturę ujemną.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2009, 14:53 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25TU
To jest tylko wskazanie dla kierowcy jak panuje temp. na zewnatrz. Wentylator korzysta z czujnika temp. cieczy chłodzacej.
Sprawdz czy na wtyczce jest + jesli jest to masz padniety wentylator,to mozesz potwierdzic diagnostyka komputerowa - mi wskazlo blad

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 11:03 
Pierwsze kroki

Hubal39 sprawdzilem to o czym pisales i okazuje sie ze nie ma plusa na kostce 8(8(!!! Co to moze byc??? Moze jakis czujnik???

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 21:23 
Forumowicz

Tak to padl ci bezpiecznik, jest on pod schowkiem w kokpicie - duzy czerwony 50A.Wykrec schowek i musisz go tam reka namierzyc :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2009, 09:32 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Hubal39 dobrze pisze :) czujnik temp.zewn.niema wpływu na prace wentylatora.Po załączeniu sprężarki klimy powinien włączyć się wentylator.Zacznij od tego bezpiecznika(jest za schowkiem) albo poszły rezystory z tyły wentylatora,niestety to b.częsta usterka w E39.Jest na ten temat sporo na forum,np.jak je sprawdzić ,poczytaj. Ja musiałem kupić wentylator,używany.Sprawdż czy wentylator lekko się obraca, może silnik się zatarł tak jak u mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 15:18 
Pierwsze kroki

Sluchajcie: nameczylem sie dzisiaj i sprawdzilem ten bezpiecznik - JEST CALY ... Co do wentylatora to wogole nie ma pradu na kostce 8(8(!!!! Ktos mi powiedzial ze to moze od czujnika cisnienia srodka!! Czy to mozliwe???

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 16:32 
Forumowicz

Wiem ze jak czujnik cisnienia jest padniety to nie zalancza sprezarki, bierze sygnal z czujnika temperatury cieczy - ten ktory sie znajduje w wezu u dolu chlodnicy.
Ale plus idzie z akumulatora, a sterowanie wentylatora jest masa z kompa :kwasny:
Sadze ze powinienes sprawdzic ten kabel plusowy, moze masz bunke po dzwonku i jest gdzies tracony??

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 13:14 
Pierwsze kroki

Problem rozwiazany 8)8)!!! Mialem racje :hyhy: :rotfl: !!! Wystarczylo zalozyc czujnik temperatury zew. (termometr - 90zl z przesylka) i wentylator chodzi jak ta lala :rotfl: :rotfl: !!!!!!!!! Dzieki wszystkim ktorzy probowali pomoc ...

Tytuł: panel klimatyzacji
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 11:31 
koledzy mam takie pytanko padł panel klimatronic i został wymieniony na inny z innym numerem i od innego rocznika po zamontowaniu okazało się że nie pracują wszystkie silniczki nastawy klap i nie startuje klimatyzacja przed wymianą wszystko pracowało poprawnie nagle panel przestał działać nic nie wyświetlał czy musi być zamontowany z takim samym numerem z tego co wiem to w innych markach ma to znaczenie z góry dziękuję za konkretne podpowiedzi

Tytuł: Re: [E39] Klimatyzacja
PostNapisane: 30 listopada 2009, 08:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
Witam i odgrzewam temat.

Czy po podlaczeniu termometru trzeba odlaczyc aku na chwile lub restartowac cos na kompie zeby termometr zadzialal?
Nie mialem u siebie termometru, wisialy tylko kabelki i na wyswietlaczu bylo -40.
Po zalozeniu termometru 3. dzien mam caly czas +50st.
Co robic?

PostNapisane: 30 listopada 2009, 10:43 
Pierwsze kroki

mi czujnik spadł na ziemie i zeszlifowało go do połowy, tak że pokazuje mi +50, może taki właśnie kupiłeś hehe

PostNapisane: 30 listopada 2009, 11:28 
Forumowicz

Tak musisz odpiac aku na kilka minut, trzeba to zrobic nawet jak sie czujnik odepnie na chwile :)

PostNapisane: 30 listopada 2009, 17:33 
Częsty bywalec

Witam ponownie,

zrobilem tak jak pisaliscie, tzn odlaczylem aku na jakies 10 min i lipa. Caly czas +50 st.
Czy mozliwe jest ze zle podlaczylem kabelki? Zmienic bieguny? A moze poprostu kupilem walniety czujnik? Jest jakas mozliwosc zeby go sprawdzic?

PostNapisane: 30 listopada 2009, 18:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 525 TDS
Witam . Macie moze koledzy schemat elektryczny klimatronika dwustrefowego e39 525 TDS 98r? chodzi mi o schemat od zaworów panelu łacznie zczujnikami wewnetrznymi. nie dochodzi mi napięcie na jeden elektrozawór i wieje strona pasażera cały czas na maxa gorące. nie wiem gdzie szukac winy . zawroy wymienine, panel sterujący klimatronika sprawdzony( zamontowałem inny) to samo było... potrzebuje sie doweidziec od drogę przewodów napieciowych od elektrozaworów do samego panel po czujniki. ile jest czujnikow w kabinie ? 2 czy 1? bo jeden jest w panelu klimy a jezeli jest do dwustrefowy klimatronik to wydaje mi sie ze powinny byc dwa.

PostNapisane: 2 grudnia 2009, 03:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Mogę podpowiedzieć, że w E-36 przewody od elektrozaworów idą do puszki bezpieczników, przez ścianę do środka samochodu i tam do wtyczki od nagrzewnicy a z niej do panelu klimatronika. Między wtyczką od elektrozaworu, a wtyczką przy nagrzewnicy nie ma nic po drodze, żadnej wtyczki ani przekaźnika. Sterowanie jest minusem, a kolory to żółto-brązowy i żółto-fioletowy, żółty to plus. W E-36 jest jeden czujnik w panelu(w sumie dziwne), dodatkowo są jeszcze dwa w nagrzewnicy po jednym na każdą strefę.

PostNapisane: 2 grudnia 2009, 14:57 
Częsty bywalec

Odswiezam i ponawiam pytania?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1