BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 23:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Świeci kontrolka od poduchy...
PostNapisane: 16 maja 2009, 20:44 
Forumowicz

Moje BMW: 540iA, 535iA
Panowie rozbierałem moją niunie tj. wyciągałem przednie fotele, cały panel przy ręcznym i tylną podłogę do wysuszenia bo ten malutki gumowy koreczek z tyłu w podłodze nie wiedzieć czemu przepuszczał wodę i było pełno wody w aucie. Wszystko ładnie doprowadziłem do porządku i zabrałem się za skladanie autka, po złożeniu wszystko gra poza tym że zaświeca się kontrolka od poduchy po odpaleniu na chwilkę gaśnie i odrazu się pojawia i świeci już cały czas, sprawdziłem czy wszystko jest podpięte i jest więc niewiem co teraz, macie jakieś pomysły co mógłbym sprawdzić lub ewentualnie zrobić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 21:08 
Forumowicz

Może zapomniałeś wpiąć kabelek przy fotelu od strony środkowego tunelu. Albo zruszyłeś to połączenie na włączonym kluczyku. W fotelu jest mata zajętości miejsca, która współpracuje z układem Airbag.
Niestety bez podpięcia pod komputer nie usuniesz tego problemu, Carsoft wystarczy.

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 21:22 
Pierwsze kroki

Miałem podobny problem ale w e39, po odkurzaniu zapaliła mi się kontrolka poduszki, wymieniłem napinacz i ok. mnie wiem, jak w e46, ale w e39 pod siedzeniem jest kostka, i czasami stuknięcie (przy sprzątaniu) powoduje błąd świeci kontrolka poduszki, kasowanie nic nie da,spróbuj poruszać kablami a jak nie to poszukaj na forum, wstawianie diody, lub wymiana napinacza, powodem też może być uszkodzona mata. było to już opisywane. spróbuj poszukać może ten link ci pomoże
powodzenia.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... powietrzna

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 21:23 
Pierwsze kroki

Miałem podobny problem ale w e39, po odkurzaniu zapaliła mi się kontrolka poduszki, wymieniłem napinacz i ok. mnie wiem, jak w e46, ale w e39 pod siedzeniem jest kostka, i czasami stuknięcie (przy sprzątaniu) powoduje błąd świeci kontrolka poduszki, kasowanie nic nie da,spróbuj poruszać kablami a jak nie to poszukaj na forum, wstawianie diody, lub wymiana napinacza, powodem też może być uszkodzona mata. było to już opisywane. spróbuj poszukać może ten link ci pomoże
powodzenia.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... powietrzna

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 21:29 
Forumowicz

Kostki już posprawdzałem, tzn. wszystko jest podpięte, znalazłem już kilka postów na ten temat, mój problem teraz jest taki że mieszkam w Irlandii w bardzo małym miasteczku i tutaj nawet niema gdzie się pod kompa podpiąć :/ jedyny ratunek to autoryzowany serwis oddalony o 60 km i do tego drogi jak cholera...

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 21:56 
Forumowicz

A czy jest możliwe że komputer poprostu wpisał błąd po tym jak wyciągnąłem wszystko, odpaliłem i przejechałem kawałek bo musiałem przeparkować auto? że nic nie jest uszkodzone, tylko wystarczy reset?

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 22:05 
Forumowicz

czupur01 napisał(a):
A czy jest możliwe że komputer poprostu wpisał błąd po tym jak wyciągnąłem wszystko, odpaliłem i przejechałem kawałek bo musiałem przeparkować auto? że nic nie jest uszkodzone, tylko wystarczy reset?

Prawdopodobnie tak jest, że wszystko masz sprawne, ale system Airbag będzie dopiero działał, jak mu wykasujesz ten błąd. Ja przekręcisz zapłon i masz coś wypięte to błąd murowany.

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 22:27 
Forumowicz

Śliczne dzięki za odpowiedzi, teraz nic tylko wypada się spalić ze wstydu :wstyd: no jak to mówią za błędy się płaci... :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 23:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
Jakbys odlaczyl aku przed wyjeciem foteli byloby wszystko ok. Teraz musisz niestety pod kompa.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 10:46 
Zacna persona forum

zawsze gdy sie ingeruje w system airb-czy to zdjecie kierownicy czytez siedzen lub wymiana pasow- trzeba odlaczyc akumulator - tk to pozostaje ci podjechac do serwisu i wykasowac blad wskazania -pzdr

Tytuł: Re: [E46] Świeci kontrolka od poduchy...
PostNapisane: 17 grudnia 2009, 14:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
czupur01 napisał(a):
Panowie rozbierałem moją niunie tj. wyciągałem przednie fotele, cały panel przy ręcznym i tylną podłogę do wysuszenia bo ten malutki gumowy koreczek z tyłu w podłodze nie wiedzieć czemu przepuszczał wodę i było pełno wody w aucie. Wszystko ładnie doprowadziłem do porządku i zabrałem się za skladanie autka, po złożeniu wszystko gra poza tym że zaświeca się kontrolka od poduchy po odpaleniu na chwilkę gaśnie i odrazu się pojawia i świeci już cały czas, sprawdziłem czy wszystko jest podpięte i jest więc niewiem co teraz, macie jakieś pomysły co mógłbym sprawdzić lub ewentualnie zrobić?

Cześć kolego. Pisze w tym temacie. Po pierwsze, doszedłeś już do ładu z tym problemem ??

Włączyła mi się kontrolka od poduszki. Z tego co mi forumowicze podpowiadają to najprawdopodobniej będzie mata, więc tak jak u ciebie. Opiszesz mi proces jej zakupu / wymiany ?? Jestem niedoinformowany jeśli chodzi o ten temat i chciałbym się doradzić. Jak to wygląda, ile kosztuje, wymieniam sam czy nie da rady ?

Ps. Jakie mogą być jeszcze ewentualne przyczyny palenia się kontrolki ??

Dzięki z góry i czekam na odpowiedz

Pozdr.
binta

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 17:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 318i e36 e39 520i mp
no niestety jak sie wyciaga fotele to taka przyjemnosc kosztuje osiem dyszek u elektronika z kompem i podobno nic nie daje odlaczenie aku :piwo: :piwo:

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 18:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318 tds
nie przejmuj sie ze swieci,wszystko masz sprawne, to normalne ze tak jest po odpięciu (jak koledzy piszą) ja tak jezdze juz z 3 m-ce....kiedys sie wybiore na kompa i skasuje błęda... pozdro!

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 19:25 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Ja kupilem nie dawno auto i tez swieca poduszki .... nie wiem czy uszkodzona mata zajetosci przez pasazera ?

Czy moze to byc przez pas pasazera bo tez jakos tak slabo sie zwija ??

Co obstawiacie ?

Aha przypomnie ze wykasowalem blad i za okolo 2 godziny znow sie pojawil ...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1