bronekkopanica napisał(a):
Od początku zaznaczę, ze jestem zielony w tej kwestii. Ja mam e39 530d z tiptronikiem i dzwoniłem do serwisu w sprawie wymiany oleju w skrzyni. Bardzo miły i zorientowany Pan powiedział ze w tym modelu oleju się nie wymienia bo producent tego nie przewiduje. Dodał jeszcze, ze w 90% przypadków taką operacją mozna tylko zaszkodzic - nagdorliwosc jest gorsza...
Otoz chodzi o to, ze nie wszyscy wlewają odpowiedni olej. Poza tym wiekszosc mechaników nie wie w jakiej pozycji musi byc skrzynia, aby wylac 100% starego oleju. Pozniej wlewając nowy jest go np o litr za duzo co zle wplywa na dzialanie skrzyni - potrzebne jest odpowiednie cisnienie do jej prawidlowej pracy. A na koniec Pan powiedzial, ze olej "dociera" się wraz z innymi elementami skrzyni, co rowniez eliminuje wymianę oleju.
Jednym slowem Pan z serwisu skutecznie mnie wyleczył z tej operacji. A to dobrze bo 1500zl piechota nie chodzi
zaznaczam jednak, ze pytalem tylko o moj konkretny model samochodu i skrzyni.
pozdrawiam!
ten mily pan nie ma pojecia o czym mówi. 1500 zł Twoim zdaniem piechotą nie chodzi.. a 5 000 zł na remont skrzyni tak?
A niby w jakiej pozycji ma byc skrzynia by spuscic z niej olej? Przeciez nikt nie wywroci samochodu na dach czy nie ustawi go pod nie wiadomo jakim kątem na podnosniku. Odkreca sie sruby spustowe z miski skrzyni i z konwertera i olej zlatuje, na koniec zdejmujesz miske skrzyni z filtrem i zlewasz reszte. Jaki to tajemniczy sposob ma ten madry pan z aso?
Wiadomo ze wlewajac zly olej mozna zaszkodzic, ale wlewajac dobry, mozesz uratowac skrzynie przed jej rozpadnieciem sie w drobny mak przy przebiegu 200 - 300 tys co sie dzieje w baaaaaaardzo wielu BMW w ktorych producent nie zaleca wymian oleju. Dziwnym trafem stare skrzynie zalane olejem Dextron II w ktorych BMW kaze go wymieniac co 60 000 km sie tak nie sypią jak nowsze

w ktorych rzekomo wymiana oleju jest zbedna.
Poziom oleju... niech pan z aso nie opowiada bajek, poziom mozna i trzeba po wymianie sprawdzic, nikt rozsadny nie wleje ani za malo ani za duzo oleju, tak samo jak poziom oleju w silniku sie sprawdza po wymianie, tak i w skrzyni trzeba go po prostu sprawdzic.
..::CZARNY::.. napisał(a):
bronekkopanica napisał(a):
Pan powiedział ze w tym modelu oleju się nie wymienia bo producent tego nie przewiduje.
Bo producent określa, że samochód ma wytrzymać ze 7 lat powiedzmy, a potem kupić trzeba nowy, bo bardziej się mu to opłaca, niż produkowanie nowych części zamiennych do starych aut.
a ja sadze ze chodzi o to że lepiej sprzedać nowy automat niż bawić się w wymianę oleju. BMW Was nie kocha, to Wy kochacie BMW
Moje e38 kupilem bezposrednio od pierwszego właściciela, miało 200 000km gdy je kupiłem, kilka tysięcy km wczesniej mialo wymienianą w ASO BMW skrzynie na nową, widziałem fakturę. Ciekawe dlaczego, prawda? Czyzby dlatego ze mily pan z ASO nie zalecał wymiany oleju? W koncu brudy i opiłki zatkaja filtr oleju skrzyni i skrzynia traci cisnienie oleju