BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Kurtyna, poduszka powietrzna, jak zalozyc?
PostNapisane: 21 grudnia 2009, 23:07 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
Witam,
mam takie pytanie co trzeba zrobic, zeby zalozyc kurtyne od strony pasazera? Auto bylo kiedys slizniete od boku o barierke na autobahnie, wszystko juz jest zrobione dawno, ale kurtyny juz tam niezalozono! Nie chce nic zepsuc, polamac, wiec pytam. Licze na to, ze jest tutaj ktos na forum co wie jak to zrobic! Domyslam sie, ze trzeba sciagnac plastik z przedniego slupka od szyby przedniej, tam gdzie kurtyna sie zaczyna. Probowalem, ale idzie ciezko, trzyma jakby tam gdzie znajduje sie maly plastik z napisem airbag! Co musze dokladnie zrobic, od czego zaczac, napewno odchylic podsufitke, plastiki ze slupka srodkowego, ale jak zeby nie polamac? Wyskakuje mi na komputerze blad, swieci sie poduszka na zegarach. Wyjezdzam zaraz po nowym roku za granice, prosze o pomoc, porade! :)

Ostatnio edytowano 21 listopada 2012, 21:49 przez Benedykt, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: KURTYNA PODUSZKA POWIETRZNA BMW E39 JAK ZALOZYC???
PostNapisane: 21 grudnia 2009, 23:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
pod kapselkiem (ten z napisem AIR BAG)
powinna być śrubka, reszta wciskana

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 23:16 
Forumowicz

dzieki :D

PostNapisane: 23 grudnia 2009, 16:36 
Forumowicz

Chcialbym poruszyc jeszcze raz ten temat, czy ktos moglby mi poradzic jak zalozyc kurtyne powietrzna od strony pasazera? Gadalem z dwoma gosciami, tylko kazdy mowi co innego. Mniej wiecej brzmi to tak, ze najpierw musze sciagnac plastik ten z napisem airbag od szyby przedniej, sciagnac uszczelke z drzwi. zeby odchylic podsufitke, poodkrecac raczki co sa przykrecone do dachu. Jeden mi mowi, ze mam rozkrecac cala deske rozdzielcza, a drugi, ze tylko od schowka i tam bedzie to jakos kolo nawieu do podlaczenia, czy jak! Moze jest tu ktos kto wie jak dokladnie to zrobic, bo na tej kurtynie jest jeszcze klika uchytow do przykrecania!

Ostatnio edytowano 21 listopada 2012, 21:52 przez Benedykt, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 grudnia 2009, 23:32 
Pierwsze kroki

Witam !! ja mam pełne doświadczenie w tym tylko w modelu e46 :) Wiec najpierw : zdemontuj osłonde srodkowego słupka oraz osłone pasa górną ta co dochodzi do podsufitki . Najpierw dolna czesc jest na zatrzaski a potem ta górna od pasa jasna jest na dwa kołki na dole widac je potem zsuwasz tą osłone na dół . Następnie idziesz na tył auta i jest tam ten trójkąt z lampką pod lampką będzie śrubka a po odkręceniu jej wyrywasz ten cały element jest na zatrzaski . Z przodu trzeba odkręcić osłone przeciw słoneczną oraz najlpiej srodkowe punkty mocnowania podsufitki jest z tyłu pod osłoną lampy stop i z przodu pod lampką (więcej odchylisz podsufitke co jest bardzo wazne przy montazu i demontazu ) no oczywiscie uchwyty pod rękę i słupek szyby są 3 śrubki pod napisem air bag najlepiej nozykiem go podwazyc od dołu zeby nie wyłamac . Następna czynność ściągamy schowek nie jest problemem jest na wkrety zawiasy są pod spodem schowka trzeba sie połozyc ja do tych celow wyciągnołem fotel potem sam będziesz widział gdzie reszta wkrętów . Jak potem sie przyjzysz jest kurtyna w bardzo nie wygodnym miejscu na jedną śrubę jak ją odkręcisz wypychasz nabój od poduchy i najlepiej ją dołem wyciągnąć górą nie dasz rady odetnij na górze starą kurtyne i po problemie nową ja montowałem przeciagając ją od dołu do góry jest przy tym troche zabawy ale da rade i potem montujesz na stelażu od dachu tam juz zero problemu widac jak jest montowane . W razie problemu pisz , pewnie na 100 % jest identycznie montowana jak w e46 ...

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 13:00 
Forumowicz

dzieki Ci gurek1 wezme sie za to w ktorys dzien swiat i sie do Ciebie odezwe co i jak!

PostNapisane: 27 grudnia 2009, 16:34 
Forumowicz

Wlasnie juz zalozylem ta kurtyne i powiem Ci gurek1, ze w e39 jest inaczej z ta kurtyna jak w e46 z tego co piszesz. Wiecej komplikacji, zajelo mi to wszystko dzis okolo 3 godzin na dworze, na mrozie. Trzeba rozkrecic cala deske rozdzielcza, podniesc gorna czesc do gory, nie ma innej opcji tak jak mi mowili ziomeczki co to demontuja na szrotach. Jest z tym duzo roboty, duzo srubek, zeby nie pogubic tego wszystkiego i skladac w odpowiedniej kolejnosci. ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1