BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 22:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] zapieczona śruba mimośrodowa z tulejką
PostNapisane: 29 grudnia 2009, 14:46 
Forumowicz

Moje BMW: Było 540i, 320Ci
Niedawno podjechałem ustawic zbieznosc.
Po chwili okazało się, że nie da się tego zrobic do konca (ustawic kątów) gdyż są zapieczone śruby mimośrodowe z tulejami dolnymi wahacza. Mechanik poradził wymianę tulejek i śrub gdyż w przeciwnym wypadku nie będzie możliwe ustawienie zbieżnosci do końca.
Podjechałem do innego mechanika, zruszył tą śrubę i twierdził, że teraz się uda.
Udałem się na pomiar zbieżności drugi raz. Stwierdzono, że nic to nie dało bo tulejka została zerwana. I nie pomoże nic oprócz wymiany, nie da się tego obejśc.
Co gorsza z tego co się dowiadywałem nie można dostac samych tulejek, trzeba wymieniac wahacz w całości :/
Co myślicie na ten temat? Pojechac gdzie indziej na ustawianie? Odpuścic sobie czy zbierac na całe wahacze? A może te tuleje są jednak dostępne...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] zapieczona śruba mimośrodowa z tulejką
PostNapisane: 2 stycznia 2010, 15:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 528iA '97 TOURING
Kod silnika: M52B28
Kolego ja też słyszałem, że nie ma samych tulei. Ale jak oglądałem wahacz, to raczej da się je wybić lub wycisnąć, tylko chyba jest problem z zakupem tulei. Wahacz to około 1200zł i tylko w serwisie. U mnie te tuleje są jeszcze ok ale zaczynam martwić się na zapas. Jak coś będziesz wiedział to napisz.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1