BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 sierpnia 2025, 14:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] EML i nie trzyma obrotów
PostNapisane: 5 stycznia 2010, 19:37 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E60 530iA
Witam,

Kilka dni temu odpaliłem auto i zacząłem je czyścić ze śniegu w tym czasie chodziło sobie elegancko na benzynie po czym jak chciałem ruszyć to mi zgasło, przy następnych odpalaniach nie trzymało obrotów i ciągle gasł. Pomyślałem, że to może przez gaz bo chyba miałem włączony, a mi teraz w zimie sam tak dobrze nie przeskakuje tylko gaśnie, a silnik musi się mocniej rozgrzać niż myśli ten czujnik gazu gdy przełącza. Po jakichś 2h przyszedłem i odpaliłem auto bez problemu na benzynie z wyłączonym gazem - więc pomyślałem, że to jakaś jednorazowa zwiecha.

Natomiast dzisiaj wpadłem w zaspę śnieżną i nie mogłem wyjechać, więc próbowałem kilkukrotnie na różnych obrotach ruszyć, przeważnie z małych leciałem na duże i mnie jakoś rozbujali i przejechałem przez to, ale po chwili zaświeciła się lampka EML i od kontroli trakcji, a obrotów w ogóle nie trzyma i ciągle gaśnie. Jak zgaśnie i odpalę to z lampkami jest wszystko ok, po jakimś czasie.. kilka minut znowu się zapalają, gaz jest wyłączony więc raczej tu nie ma jego ingerencji. W czym może być problem, wolnych obrotów w ogóle nie trzyma.. może silnik krokowy trzeba przeczyścić, ale czy wtedy świeciłoby EML i lampka od kontroli trakcji?

BMW e46 '98 2.0i

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] EML i nie trzyma obrotów
PostNapisane: 5 stycznia 2010, 19:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Najlepiej jak podlaczysz sie pod kompa to bedziesz wiedzial wiecej. EML to sterowanie silnikiem i gdy sie zaswieci to komp przechodzi w tryb awaryjny i odcina 30% mocy.

PostNapisane: 5 stycznia 2010, 22:42 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
guzior, a gdzie wyczytałeś że tryb awaryjny odbiera 30% mocy?? ;)

Jeżeli zapaliła się kontrolka trakcji i EML to bardzo możliwe że usterką jest TPS/czujnik położenia przepustnicy.
Poza tym mądrym stwierdzeniem :rotfl: guzior miał rację, podłącz auto pod komputer, a dowiesz się co go boli.

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 02:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Czytalem kiedys o tym na ktoryms forum ze kiedy autko pracuje w trybie awaryjnym to jest ograniczenie w mocy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1