BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Elektryczny zamek tylnej klapy kombi
PostNapisane: 24 maja 2009, 18:18 
Pierwsze kroki

Witam panowie i panie.
W mojej "Biemdablju" nie domyka mi sie bagaznik do konca, z tego co wyczytałem problem tkwi w elektrycznym zamku umieszczonym w tylnej klapie bagaznika. Zawodzi głównie taka mała czarna plastikowa puszka - siłownik firmy VDO.
Czy ktoś juz z was to rozbierał, duzo z tym jest roboty?

Ostatnio edytowano 24 maja 2009, 21:39 przez kotoloten, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2009, 21:56 
Forumowicz

Moje BMW: 728i Sport
Ja miałem podobnie gdy chciałem zamknąć klapę w moim sedanie to nie dało sie i była otwarta cały czas :/ Otworzyłem to czarne pudełeczko o którym mówisz a jest to Silniczek od centralnego zamka w bagażniku. Okazało sie że tam jest taka część plastikowa która zamyka i otwiera zamek i ta część pękła **Częsty problem w e39** :( Wymieniłem całe to pudełeczko i luzik :)

Ps. Otwórz i zobacz idaj mi znać ;)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2009, 23:58 
Pierwsze kroki

Panowie juz nie długo zamieszczę instrukcję dla potomnych co i jak zrobić aby pozbyc sie tego problemu. Mysle ze w ciagu 2 tyg sobie poradze ze znalezieniem odpowiedniej czesci i zamontuje. Oczywiscie dam znac na forum jak przebiegała wymiana, i bedzie dorkladna instrukcja zde zdjeciamzi.

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 07:00 
Forumowicz

Moje BMW: e60 535d
Kod silnika: M57
heh takie to skomplikowane nie jest jest żeby tak szczegółowo opisywać.Intuicyjnie odkręcasz pare sróbek, jeden przewód i po sprawie..

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 11:01 
Forumowicz

Moje BMW: 728i Sport
Jedź na szrot albo sprawdź na allegro czy ktoś nie rozbiera jakiejś e39 na części ;) Pozdrawiam

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 12:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
Musisz kupić siłownik dociągający klapę tylną. Zaufany forumowicz ma akurat owy do sprzedania http://allegro.pl/item643937870_silowni ... kombi.html :P

W celu dokładniejszych info napisz do niego na PW. Jego login to -Cobi :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 21:35 
Pierwsze kroki

Sebuś rozebrałem to wszystko i juz wiem o co chodzi, dziękuje za namiary na siłownik ale to nie ten. Ten z linka to siłownik który umieszczony jest przy tylnym zderzaku. Zacinał mi sie - WD 40 pomogło - sam siłownik był sprawny. Rozebrałem tez tylna klapę bo mam problemy z jej otwieraniem. Przy otwieraniu słychać tylko zgrzyt - klapa podnosiła się tylko jakieś 3 mm (czyli uchylanie i domykanie działało) ale siłownik w klapie nie wyzwalał zamka, musiałem go ręcznie od środka pociągnąć za "sznurek" abym mógł otworzyć klapę. Obecnie szukam siłownik zamka ale z klapy bagaźnika a nie ze zderzaka.

Może ktoś z was posiada takie cudo?

Tytuł: Re:
PostNapisane: 12 stycznia 2010, 17:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520d
Kod silnika: M47
kotoloten napisał(a):
Panowie juz nie długo zamieszczę instrukcję dla potomnych co i jak zrobić aby pozbyc sie tego problemu. Mysle ze w ciagu 2 tyg sobie poradze ze znalezieniem odpowiedniej czesci i zamontuje. Oczywiscie dam znac na forum jak przebiegała wymiana, i bedzie dorkladna instrukcja zde zdjeciamzi.

Pozdr.

Kolego opisałes gdzieś naprawę takiego zamka :(
Mam taki problem że nie dociąga kalapy . Zamek dolny - przy zderzaku chodzi przy otwieraniu, obojętnie czy z przycisku w środku ,pilota czy w klapie zamek podnosi klapę. Problem jest w momencie gdy zamykam ,klapa sie zatrzaskuje i jest zamkneta ale nie dociąga jej do końca tak jak to było do tej pory :kwasny: .

Gdzie szukać przyczyny w dolnej cześć czy w klapie ?

Obrazek,Obrazek

Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: 13 stycznia 2010, 09:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520d
Kod silnika: M47
hgs78 napisał(a):
kotoloten napisał(a):

Pozdr.

Kolego opisałes gdzieś naprawę takiego zamka :(
Mam taki problem że nie dociąga kalapy . Zamek dolny - przy zderzaku chodzi przy otwieraniu, obojętnie czy z przycisku w środku ,pilota czy w klapie zamek podnosi klapę. Problem jest w momencie gdy zamykam ,klapa sie zatrzaskuje i jest zamkneta ale nie dociąga jej do końca tak jak to było do tej pory :kwasny: .

Gdzie szukać przyczyny w dolnej cześć czy w klapie ?

Panowie i co nikt nie miał podobnego problemu ? Najkrócej chodzi o to jakie element jest odpowiedzialny za obrót zamka w momencie zatrzasniecia sie na nim klapy ?
Może coś sie ułamało lub wytarło ?
Denerwujaca sprawa bo klapa ma luz i uderza podczas jazdy .

Obrazek,Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1