BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Przednia szyba się kopci w okolicach komory!
PostNapisane: 15 stycznia 2010, 00:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Mam dość dziwny problem, dziś podczas postoju zaczęło mi strasznie śmierdzieć w aucie jakby ktoś palił opony w piecu, dopiero jak zajechałem do garażu to zauważyłem, że coś się kopci w dolnym prawym narożniku szyby przedniej. Jest już ciemno więc nie miałem okazji zajrzeć bliżej ale coś się tam żarzy przy odpalonym silniku i jak widać na fotce przepala się przez szybę i spala uszczelnienie. Czy wie ktoś co to może być? Sprawa jest dość pilna bo tego auta z miejsca nie ruszę dopóki problemu nie rozwiążę. Odkąd widziałem jak spłonęła kumpla beemka mam fobię na punkcie takich usterek :przestraszony:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] Przednia szyba się kopci w okolicach komory!
PostNapisane: 15 stycznia 2010, 00:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330CI
Kod silnika: M54 B30
Na razie radzę odłączyć akumulator :!: :!: :!:
Jutro zdejmuj osłony podszybia i szukaj.Na pewno będzie widać co się topi. może się jakiś kabel przetarł hmmm.. bardzo dziwna sprawa.

Obrazek

Moje 330CI - viewtopic.php?t=51439

Moje K6 - viewtopic.php?f=60&t=73717

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 00:25 
Częsty bywalec

W sumie dość oczywiste ale o tym nie pomyślałem. Lecę odłączyć aku i postaram się zbadać problem.

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 00:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
dokładnie, po zdjęciu podszybia się okaże . . . może od podgrzewania przedniej szyby przewód...

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 01:13 
Częsty bywalec

Ma kolega rację - z lepszym oświetleniem zauważyłem problem. Pali się przy płytce od ogrzewania przedniej szyby. Ledwo ją było widać w świetle a co dopiero po ciemku kiedy zauważyłem że się coś kopci. Dobrze że to wyszło bo mam gwizdy spod przedniej szyby więc teraz wiem żeby wymienić całe uszczelnienie. Skoro woda tam wlazła to wiatr tym bardziej się łapie.

Gdyby ktoś miał podobny problem, to od ogrzewania szyb są trzy bezpieczniki - 8, 29 i 31. Od przedniej szyby jest 31. Po jego wyciągnięciu problemu już nie ma. Ale dlaczego bezpiecznik się nie przepalił...?

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 01:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330CI
Kod silnika: M54 B30
od razu przyszło mi na myśl te podgrzewanie szyby. a czemu bezpiecznika nie pali to nie wiem, w sumie powinno bo to w końcu bezpiecznik.

Obrazek

Moje 330CI - viewtopic.php?t=51439

Moje K6 - viewtopic.php?f=60&t=73717

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 09:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Tak jak piszesz, zapewne jest to wina przewodow od pogrzewanej szyby. Innych kabli nie ma w tej okolicy.

Masz kilka opcji do sprawdzenia/zrobienia.
Moze byc walniety przekaznik - np caly czas grzeje szybe i sie cos przegrzalo stad dymienie.
Dostep do wtyczki od pogrzewania szyby masz po sciagnieciu prawego slupka od strony kabiny. Mozesz odpiac wtyczke i podlaczyc przekaznik, zobaczysz czy nadal sie dymi. Jezeli tak tzn ze zwarcie jest w instalacji miedzy przekaznikiem a gniazdem. Jezeli nie bedzie dymu, wepnij spowrotem wtyczke od szyby i obserwuj czy pojawi sie dym. Jezeli tak tzn ze zwarcie na szybie lub na wtyczce od szyby.

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 12:34 
Częsty bywalec

To miejsce się rozgrzewa i zaczyna palić dosłownie kilka sekund po odpaleniu silnika.
Postaram się dziś zrobić lepsze zdjęcie. Wydaje mi się że zwarcie jest w samym miejscu z którego dymi, jest tam punkt który rzazy się na żółto. Pewnie nie obejdzie się bez ściągnięcia szyby bo dostęp do tego punktu jest dość utrudniony.

Poza tym po co ogrzewanie przedniej szyby w tym miejscu? Czy to ma zapobiec przymarzaniu wycieraczek?

Dzięki za radę, ściągnę ten słupek i zobaczę co tam się da zdziałać.

Jeszcze jedno pytanie, czy ktos wie gdzie na RealOEM znajdę ten plastik/gumę która jest między komorą silnika a szybą? Chodzi o cały ten postrzępiony/spalony element na zdjęciu z pierwszego posta. Wczoraj szukałem dość długo i nic nie znalazłem, a wypadałoby to zamówić w serwisie o ile nie kosztuje kilkaset zł.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1