BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 23:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E53] Problem z benzyną
PostNapisane: 15 września 2014, 14:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X5
Kod silnika: M54
Witam, mam BMW e53 w gazie i problem jest dziwny. Pewnego dnia nie mogłem odpalić mająć 50km do końca zbiornika. Dolałem więc benzyny i było ok. Postanowiłem że bede utrzymywał poziom 90 km benzyny. Tydzien temu, jak były chłodniejsze dni, nie mogłem odpalić mając benzyny na 110 km!! Wymieniłem filtr benzyny. Problem jak ręką odjął. Wszystko ładnie śmigało przez jeden dzień. Następnego dnia chciałem uruchomić samochód i dupa! Problem powrócił ! Nie wiem co może być problemem. Na gazie chodzi bez najmniejszych problemów!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E53] Problem z benzyną
PostNapisane: 15 września 2014, 21:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Ciekaw co może być przyczyną ?

Jakbym zlał twoją benzynę która ma ci starczyć "aż" na 90km to pewnie połowę z niej dałbym radę wypić i by mi nic się nie stało.

Jak myślisz dlaczego by mi się nic nie stało ?

Odpowiem ci , dlatego że masz wodę w baku.

Zalej za 100 albo 200 (jak nie masz to pożycz od babci, dziadka, taty albo mamy, ktoś się na pewno zlituje ;) ) i zalej specyfik który wiąże wodę (do dostania na każdej stacji - pożycz trochę więcej niż na same paliwo) i spale te paliwo.

Twoje problemy powinny się skoczyć.

Ps. to że masz instalację LPG nie oznacz tego że w zbiorniku z benzyną mają wyrosnąć ci kaczeńce :P .

PostNapisane: 16 września 2014, 21:24 
Pierwsze kroki

Zawsze ciekawi mnie to czy ludzie którzy są ironiczni myślą że są tacy mądrzy czy udają. Otóż ja o swój bak dbam i raz na jakiś czas wlewam metanol i inne środki do czyszczenia.

Wracając do tematu. Odłączyłem wężyk od wyjścia paliwa i zamocowałem drugi i wrzuciłem go do butelki- POMPA działa- uff. W momencie podłączenia go do układu paliwowego pompa działa 2 sec i sie wyłącza!! Czujnik cisnienia? Zatkany układ?

PostNapisane: 16 września 2014, 22:21 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
najlepszym rozwiązaniem to będzie sprawdzić ciśnienie paliwa manometrem , bo być może pompa kończy żywot

PostNapisane: 17 września 2014, 12:16 
Pierwsze kroki

Błąd w INPIE

EWS3

statyczny

15 Power on reset

PostNapisane: 27 września 2014, 07:53 
Pierwsze kroki

Widzę że forum bardzo aktywne.

Dla następnych. BMW X5 w benzynie ma tylko 1 pompę i ta pompa ma mieć 3,5 bara. W przypadku gdy pompa działa, warto ją wyjąć i zobaczyć czy mocno sika. Jak delikatnie, to wymiana. Nawet jeżeli chodzi- to gdy wymienicie filtr, pompa ma nowe warunki i umiera do końca. A gdy falują obroty warto najpierw spojrzeć na rurki i kolanka od przepływki powietrza. Stare potrafią krachcieć. I nigdy nie wymieniajcie filtra paliwa bez podnośnika- duuużo roboty. Filtr znajduję się pod osłoną na podwoziu na wysokości kanapy.

ps. pompa paliwa znajduję się pod kanapą po prawej stronie. Należy rozkręcić osłonę w kształcie koła. Następnie za pomocą śrubokrętu i młotka odkręcić pierścień. Następnie delikatnie wyciągąć pompe. Przy wkładaniu najpierw włożyć uszczelkę na zbiornik paliwa a potem wkładać pompę.

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1