BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 08:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Pytanie odnośnie turbiny
PostNapisane: 3 stycznia 2010, 13:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: 320D
Mam pytanie, jak już wspominałem w innych postach (nadal szukam rozwiązania) mam lekki problem że auto nie ciągnie cały czas RÓWNO tylko powiedzmy - sinusoidalnie czyli: gaz w podłodze - ciągnie,troszke słabnie znów ciągnie itd. Nie czuć tego bardzo ale jednak. (Po zdjęciu kabla z przepływki jest słabsze ale ciągnie równo)
- Moje pytanie czy turbina (bo sie nieznam) w tym aucie BMW E46 320D 99r. ma zwykłą turbinę czy ze zmienną geometrią łopatek? Bo prawdopodobnie przepływke mam sprawną więc zastanawiam się nad turbo...

Dodam że z autem właściwie niemam problemów typu: kopci na czarno, falujące obroty czy inne. Tylko to ciągnięcie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d Pytanie odnośnie turbiny
PostNapisane: 9 stycznia 2010, 10:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 & Passat B5
Mialem to samo w passacie b5 na pompowtryskach ten silnik 116km i okazalo sie ze turbina sie wieszala a wiadomo sam diesel bez turbo to lipa straszna skonczlo sie na regeneracji

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 10:56 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Coupe Z3 3.0i
Kod silnika: m50b32,M54B30
Możliwe,że przycinają się łopatki od regulacji przepływu w turbinie.Można to zrobić samemu jak ma się trochę pojęcia.
Nie jest to żadna regeneracja tylko wystarczy rozkręcić turbo i wyczyścić osad na łopatkach regulatora.
Czy się przycina można łatwo sprawdzić.Odkręć siłownik podciśnieiniowy od regulacji turbo i poruszaj nim góra-dół.
Dźwigienka która wychodzi z turbiny powinna chodzić lekko bez zacięć.
Jak masz kompa to pojeździj trochę i zobacz jakie jest ciśnienie doładowania podczas jazdy jak go muli.

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 12:09 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
W twoim aucie (w wszystkich 320przed liftem 136PS) jest turbina z wastegate
czyli zobacz :

Jeśli się nie domyka auto silnik nie ma mocy.

Zmienna geometria wygląda tak :

Wastegate raczej rzadko się zacina częściej pada mieszek i sztanga...

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 16:45 
Witam ostatnio zakupiłem e46 2.0 d i juz zaczeły się problemy. Gdy zapalam samochód na zimnym silniku bardzo kopci i nie ma wogóle siły kręci się do 3 tys. i nie włącza się turbina jak juz jest cieply to po paru odpalaniach wszystko jest dobrze. Ale na zimnym silniku wogole nie ma mocy i skacze na obrotach proszę pomóżcie ;)

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 17:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: 320D
dzięki za rady Panowie, czy sam mogę wyjąć turbinę i ją ew rozkręcić? (wyczyścić, posmarować czy lepiej się za to niebrać?)

Sprawdze tą dźwignię do turbo jeszcze, bo wymieniłem wszystkie rurki podciśnienia teraz i zaworki czyściłem. EGR też czysty. Poprawa jest na niskich biegach - 1,2,3 na 4 i 5 jak dam gaz w podłogę nadal czuć dziury... dlatego stawiam na coś z turbo... ale to tylko moje domniemania. Do mechanika niedaje bo już byłem na kompach i z pytłem u wielu, jak widzę dobrzy mechanicy wyjechali. zostali partacze bez szkoły nawet. Dlatego wole sam dochodzić co jest nie tak...

PostNapisane: 16 stycznia 2010, 23:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 528i
Kod silnika: M52
A ja znow mam taki problem ze jezeli chce wyprzedzac i mam wrzucony 3 bieg i gwaltownie przyspieszam to auto mi fajnie ciagnie do 2,5 tys obrotow a pozniej jednym slowem "umiera" a gdy odpuszcze gaz i wcisne ponownie idzie jak burza. Jak mozecie mi pomoc w jakis sposob to dzieki z gory :)

PostNapisane: 16 stycznia 2010, 23:39 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Ja mam identyczne oznaki. Ale wymienialem przeplywke i przez tydzien auto chodzilo jak rakieta , pozniej znowu na 3 i wyzej pojawia sie dziura gdzies ok 2500. Moze tak jak bylo wyzej napisane cos wyczyscili na krotka mete :kwasny:

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 10:51 
Pierwsze kroki

No ja juz nie wiem w jaki sposob to naprawic i gdzie i co to w ogole moze byc :/ a to jest dosc bardzo wkurzajace przy wyprzedzaniu bo auto nie ma powera ;/

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 12:41 
Specjalista

Myslalem jeszcze nad wymiana zaworu EGR , troche bylo juz postow o utracie mocy i w duzej ich czesci wlasnie o tym sie mowi. Pozyjemy zobaczymy po sesji podjade do serwisu BMW gdzie robili przeplywke moze cos powiedza. Zawsze jednak warto zapytac wczesniej na forum bo oni to by pewnie pol auta wymienili z checia ;)

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 12:48 
Pierwsze kroki

He no dokladnie na serwisie to od razu ci wymienia to i tamto ;p To jakbys juz wiedzial co to jest a wczesniej bym nie mial tego zrobionego to daj mi znac co to moglo byc ok :) A ja jak bym wczesniej doszedl to tego co to za przyczyna jest to tez dam znac :) No wlasnie tez duzo czytalem nad tym zaworem EGR moze i to jest przyczyna :/ Jutro jeszcze podjade gdzies do mechanika i zobaczymy co mi powie.

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 12:53 
Specjalista

Ja to bede wiedzial pewnie w drugiej polowie lutego , bo teraz niestety duzo nauki i malo jazdy wiec to mi tak bardzo nie przeszkadza , ale jak temat bedzie nadal aktualny to napisze tu co i jak. pozdrawiam

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 17:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Aman, jawa85, Zróbcie porządek z swoimi EGR-ami dużo pracy z tym nie ma.Później proponuje sprawdzic (wymienić wyczyścić) elektrozaworki, następnie sprawdzić wszystkie wężyki od podcisnienia (wystarczy mała dziurak i beda takie objawy jak macie), sprwdzic cały układ turbo pod kątem nieszczelności, wyczyścić lub wymienić czujnik ciesnienia w kolektorze.To na początek.

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 18:37 
Specjalista

kamillo_19 napisał(a):
Aman, jawa85, Zróbcie porządek z swoimi EGR-ami dużo pracy z tym nie ma.Później proponuje sprawdzic (wymienić wyczyścić) elektrozaworki, następnie sprawdzić wszystkie wężyki od podcisnienia (wystarczy mała dziurak i beda takie objawy jak macie), sprwdzic cały układ turbo pod kątem nieszczelności, wyczyścić lub wymienić czujnik ciesnienia w kolektorze.To na początek.

Wszystkim sie zajme jak bede mial wolny czas, tylko zastanawia mnie dlaczego po wyjechaniu z seriwsu auto chodzilo jak przeciag a po tygodniu zaczelo sie tak robic, nawet jak by cos czyscili to przez tydzien chyba by sie nie zabrudzilo spowrotem. Sek w tym ze oni za duzo nie chca mowic , bo jak sie pytalem to tylko przeplywka do wymiany i jedyne co powiedzial przez telefon to "pracujemy nad moca" a jak mialem przyjechac po odbior to " teraz chodzi jak bog przykazal". Napewno robili cos oprocz wymiany przeplywomierza , moze maja jakies sekrety i nie chca sie tym dzielic ;) Wczsniej BMW nie chcialo w ogole przyspieszac teraz i tak o niebo lepiej jest.

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 21:42 
Pierwsze kroki

kamillo_19 wielkie dzieki za jakies naprowadzenie. Z wezykami od cisnienia jest wszystko ok bo sprawdzal mi mechanik ale reszte to napewno bede musial ogarnac :P W najblizszym czasie odstawie auto do mechanika i dam znac jak po czyszczeniu i po wymianie bedzie sie sprawowalo :)

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 22:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Aman napisał(a):
Z wezykami od cisnienia jest wszystko ok bo sprawdzal mi mechanik

Mechanikowi to sie UFO. :rotfl: Jestem ciekaw czy sprawdził centralke pod kolektorem, wężyk od gruszki rolety chłodnicy......Wystarczy naprawde mała dziurka i już jest problem z mocą.Aha i sprawdził bym też katalizator...

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 22:28 
Pierwsze kroki

To tys jest mechanik ja :D Nie no w tym tyg postaram sie oddac auto do mechanika i zobaczymy co z tego wyniknie :) Mam nadzieje ze to zrobi i ze to bedzie to co pisales wyzej :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1