BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] zawieszajacy sie plywak w zbiorniku wyrownawczym
PostNapisane: 18 stycznia 2010, 19:54 
Pierwsze kroki

Witam!
Jako, że w wyszukiwarce nie znalazłem podobnego problemu chciałem zapytać:
Od jakiegos tygodnia pływak w zbiorniczku wyrównawczym jakby się zawieszał. Objawia się to tym, że rano zapalam, pali się kontrolka chłodnicy, po przejechaniu jakichś 3 km kontrolka gasnie. Z kolei na postoju, przy zminym silniku, gdy odkęce korek początkowo pływak jest w dole, a po chwili zaczyna sie powolutku wynurzać, tak po milimetrze, aż wypłynie po poziomu korka, czyli stan jest ok. Tylko dlaczego tak wolno się wynurza? Kiedys jak czasem sprawdzałem to wynurzał sie szybko, a teraz się zmulił. Do tej pory nigdy nie miałem problemów z układem chłodzenia (1,5 roku), przez ten czas, kiedyś dolałem mu z litr płynu i nigdy problemów nie było. na bagnecie żadnej mazi nie mam. płynu raczej mi nie ubywa. co może być przyczyna zmulenia pływaka?
I jeszcze jedno pytanie. Gdy pierwszy raz tydzień temu zapaliła sie kontrolka, za wiele nie sprawdzałem i dolałem mu pół litra. po kilku dniach jeszcze z pół lita ( po tym jak się zapaliła) - a pytanie jest takie - czy jeśli miałem dobry poziom i dolałem 2 razy po pół litra płynu to mogło to wpłynąć negatywnie?
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] zawieszajacy sie plywak w zbiorniku wyrownawczym
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 10:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
Plyn chlodniczy pod wplywem temperatury zwieksza swoja objetosc... jak przelales ponad max plynu to poprostu zawor ci naddatek wywali i tyle..

Co do plywaka jak odpalisz / wolno podchodzi ... bo wolniej sie nagrzewa i wolniej zwieksza swoja objetosc z racji tego ze na zewnatrz mamy sybir.
na zimnym silniku powinnes miec plynu chodniczego tak na 1/2 ( miedzy max a min ) ale blizej minimum :)
Problem powinien ustapic...

Polecam tez sprawdzic w jakims warsztacie ( chyba ze masz sprzet ) jaka tak naprawde jest temp zamarzania twojego plynu .. jesli juz jest tam 2 lata mogł sie skonczyc ... ja zalalem petrygoQ orlenu niby -22 a po sprawdzeniu mial -20 ( nowy plyn !!) ..ten twoj moze sie juz klasyfikowac do wymiany przy wiekszych mrozach moze geściejszy sie robic lub jakis taki kiślowaty :P

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 18:45 
Pierwsze kroki

pisałem, że pływak bardzo wolno idzie do góry ale na wyłaczonym silniku.
dziś doszła kolejna obserwacja:
rano jak zwykle paliła sie kontrolka, dojechałem do pracy i nie zgasła. po kilku godzinach poszedłem do samochodu, przekręciłem stacyjkę - kontrolka nadal sie pali. nie zapalając silnika odkręciłem nakrętkę zbiorniczka wyrównawczego. Usłyszałem ciche bul-bul i powolutku pływak zaczął się wynurzać. powolutku wynurzył sie do wysokości gwintu - czyli stan znów ok. oczywiście po pracy kontrolka juz sie nie zapaliła. Ale zdziwiło mnie, dlaczego rano, po wyłaczeniu silnika pływak pozostał tak nisko (pewnie koło 10cm) i nie wypływał sam. Czy w układzie tworzy się jakies podciśnienie, które nie pozwala mu wypłynąć samoczynnie, dopiero po odkręceniu nakrętki dostaje powietrza i wypływa? dodam, że po tym jak juz pływak wypłynąl to nawet gdy z ciekawości wpychałem go palcem w dół wypływał momentalnie. dziwne to...
powie ktoś coś mądrego na ten temat?
pozdrawiam
p.s.
samochod normalnie chodzi, nagrzewa się szybko jak zawsze, nie przegrzewa i nigdy nie był przegrzany. poza "wolnym pływakiem" - żadnych objawów

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 09:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
Kiedys spotkalem sie z takim tematem... dawno temu ale jednak ...problemem moze byc kilka rzeczy.

Pierwsza sprawa ze zawor wyrownujace cisnienie jest zapchany i zbiera sie podcisnienie w ukladzie
lub
Zawor ktory po nagrzaniu plynu włącza "duzy obieg" cos nawala i zbiera sie cisnienie w ukladzie
lub
Osad lub inne jakies nieczystosci zatykaja jakas tam czesc chlodnicy
lub cos w tym stylu zwiazane z przepustowoscia ukladu chlodzacego.

Ciezko takie rzeczy stwierdzic ..szpec to zrobi za nie duze pieniadze , natomiast mechanik piatej kategori zacznie wyszystko wymieniac i wpedzi cie w koszta.

Sprawdz czy po jezdzi chlodnica jest zimna czy ciepla ... po calej powierzchni, czy wszystkie przewody sa twarde i cieple ... czy wyjscie z chlodnicy jest zimne czy cieple ... czy nie ma nigdzie sladow po wyschnietym plynie.

Niestety nie znam jednoznacznej odpowiedzi na rozwiaznie twojego problemu a niechcialbym wprowadzac cie w błąd ... wiem ze kolega ktory mial to samo ..walczyl dlugo az nie trafil do osoby ktora na ukladach chlodzenia BMW zna sie na bum/cyk/cyk.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1