BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 21:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46]330d dsc tylko dławi silnik,a kół osobno nie wyhamowuje
PostNapisane: 8 lutego 2010, 14:24 
Specjalista

Moje BMW: 314d e46
Witam,

Auto jeździło na łysych oponach po lodzie i skręcając na skrzyżowaniach dając w palnik w zakręty 90 stopni działało idealnie, czyli auto jechało jak po szynach, żadna kontra kierownicy nie była potrzebna.

Pewnego razu Chciałem się pobawić bez dsc więc jak w intrukcji wyłączyłem dsc trzymajac 10sekund przycisk, kontrolka zaświeciłą się na stałe. Wyłączyłem i włączyłem stacyjkę. Znowu zrobiłem to samo i znowu się zapaliła na stałe.

Po zabawie wyłączyłem silnik i włączyłem jak w instrukcji. Niestety od tamtej pory dsc nie działa hamulcami w ogóle. Jedyne co się dzieje to tylko dłąwi silnik przy starcie natomiast koła potrafią zabuksować, czego nie było wcześniej przy w 100% działającym DSC. Czyli auto zachowuje się jakby działała tylko kontrola trakcji na pompie paliwa, natomiast stabilizacja jazdy jakby była odłączona. Auto jest podsterowne i dupa ucieka niezależnie czy sucho, czy mokro czy lód.

Zawieszenie sprawdzone, pompy poszczególne hamulców również, podpięty pod dwa różne programy mówi, ze dsc działa i wszystko inne też. Nie ma żadnych błędów.

Pytanie tylko do osoby, która ma jakieś pojęcie, żeby komputerem lub z przycisku od DSC uaktywnić to dsc, żeby działąło w 100%, czyli żeby po śliskiej nawierzchni znowu czuło sie dohamowywanie hamulcami poszczególnych kół i żeby kontry kierownicą nie były potrzebne tak jak to działąło kiedyś.

O ile przy jeżdzie do 150 nie ma większoego problemu z kontrami, to kilka razy przy 180 miałem dość pracochłonna robotę po szybkiej zmianie biegów na piątkę i średnio mi się uśmiecha taka zabawa, gdy nie jestem w nastroju do zabawy.

www.twojeautozniemiec.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]330d dsc tylko dławi silnik,a kół osobno nie wyhamowuje
PostNapisane: 8 lutego 2010, 16:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d touring
Kod silnika: M57
Zacznijmy od tego, że DSC da się wyłączyć w 2 trybach. Naciskając raz krótko DSC zaświeci się na środku tylko wykrzyknik w trójkącie. Nie działa wtedy kontrola trakcji przy ruszaniu a ABS działa normalnie.
Jak potrzymasz dłużej przycisk DSC to zaświeci sie ww wykrzyknik i oprócz niego drugi wykrzyknik w "nawiasach" czyli Wyłączasz wtedy CZĘŚCIOWO prócz trakcji również ABS. Nie reaguje on wtedy tak szybko i agresywnie jak zawsze.
Jeśli chcesz to wyłączyć to potrzymaj chwilę dłużej DSC i powinny zgasnąć wszystkie ostrzeżenia a auto powinno wrócić do poprzedniego bezpiecznego trybu reagowania na poślizgi.

Nie ma możliwości wyłączenia całkowitego ABSu. Kontrolę trakcji da się.

PostNapisane: 8 lutego 2010, 19:07 
Specjalista

W tym sęk. Po wyłączeniu silnika w tedy i włączeniu po kilku sekundach lampki zgasły. W tej chwili również, po odpaleniu auta nie ma żadnych wykrzykników ani te kontrolki się nie świecą. Czyli teoretycznie powinno być w trybie super bezpiecznym. Zaświecają się normalnie jak naciskam na chwilę przycisk dsc i gasną jak go ponownie naciskam. Komp nie wykrył błędów. Kozystam z dwóch programów, w których sprawdziłęm, zę wszystko jest ok, ale nie mam pojęcia jak zdiagnozować lub odpalić 100% działąnie abs, lub sprawdzić czemu nie załąncza absu na absolutnie żadnym kole przy wpadaniu w poślizg wchodząc zakręt z jakąś tam prędkością.

Rozumiem, że kontrola trakcji działa połowicznie, a abs podczas dodawania gazu zachowuje sie jakby był odłączony w 100%. Przy zwykłym hamowaniu abs działa, także czujniki abs są ok.

Dodam, zę męczę się z tym już od dłuższego czasu i doszedłem nawet do momentu, że udało mi się raz tak coś przełączyć przyciskiem DSC, że w ogóle nie dało się kontroli wyłączyć, czyli wręcz kontrolki nie chciały się zaświecić. Naciskając dsc kontrolka się świeciła tylko w czasie, gdy naciskałem dsc, a niezależnie czy nacisnąłem go raz na ułamek sekundy, czy 20 na sekund, to w momencie zabrania palca z dsc przycisku kontrolka gasła. Udało mi się to tylko raz i nie zwróciłem uwagi w jaki sposób tego dokonałem.

Reasumując, jeśli chcę aby abs działał w wersji super hiper bezpiecznej (nie zawsze ja jeżdżę tym autem), czyli komputerowa 100% kontrola przy stacie i stabilizacji toru jazdy gdy wciskam gaz to co powinienem??? Nacisnąć przycisk dsc na wyłączonym/włączonym silniku przy kluczyku w stacyjce w pozycji 1 / 2 w jakiejś tam kombinacji, ale nie mam pojęcia w jakiej, żeby było OK.

www.twojeautozniemiec.pl

PostNapisane: 8 lutego 2010, 19:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe,e46 coupe
a byles juz w aso z tym problemem? bo z tego co piszesz sprawdzasz tylko wyczyt ze swojego kompa i nic ci do glowy nie przychodzi

PostNapisane: 8 lutego 2010, 19:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
moze kompa zresetuj...???odpinajac kleme na kilka minut.... :niepewny:

PostNapisane: 8 lutego 2010, 19:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 m3
Kod silnika: S65
Garaż: było e92 M3 https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=171247
Następnym razem jak chcesz się pobawić to krótkie wciśnięcie DSC wystarcza, kontrola trakcji daje sygnał do ABS że jest poślizg i wtedy ABS się włączają na poszczególne koła. Czyli wyłączenie trakcji w zupełności wystarcza do jazdy bokiem ;], ale teraz to już pewnie to wiesz...

PostNapisane: 8 lutego 2010, 19:59 
Specjalista

Zgadza się, pomysłów już brak.
Serwis zaprosił mnie na podpięcie do kompa (te same dwa programy, które mam u siebie) i zabezpieczenie 350 pln za te same sprawdzenia czujników/sprzętu kompem i za te same odczyty.

Odpiąłem tydzień temu klemę na 24h. Nadal to samo.

Tak wiem, człowiek uczy się na własnych błędach.

www.twojeautozniemiec.pl

PostNapisane: 8 lutego 2010, 20:30 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d touring
Jak się świecą kontrolki od DSC to przy włączonym silniku potrzymaj ok 6-7 sekund przycisk DSC i w momencie jak go puscisz powinny zgasnąć. Nie ma większego znaczenia czy zrobisz to podczas jazdy czy na postoju.

I coś mi jeszcze przyszło do głowy. Czy wiesz że od ABSu jest osobny komputer który wybierasz z listy jak podpinasz się do komputera?
Jak oba twoje programy (czyli pewnie carsoft i inpa) nie mogą się połączyć ze sterownikiem ABS to może oznaczać że jest on uwalony i to by tłumaczyło brak różnych jego funkcji podczas jazdy.

Ostatnio edytowano 8 lutego 2010, 20:52 przez Paulik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 lutego 2010, 20:35 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
A może heble popaliłeś i nie działają już tak jak dawniej? Jedź tam gdzie robią przeglądy. Za taki nieoficjalny przegląd u mnie biorą na dobrą flachę, więc za same heble zostawisz pewnie ćwiartkę :D

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 8 lutego 2010, 21:00 
Naczelny killer

Paulik napisał(a):
I coś mi jeszcze przyszło do głowy. Czy wiesz że od ABSu jest osobny komputer który wybierasz z listy jak podpinasz się do komputera?
Jak oba twoje programy (czyli pewnie carsoft i inpa) nie mogą się połączyć ze sterownikiem ABS to może oznaczać że jest on uwalony i to by tłumaczyło brak różnych jego funkcji podczas jazdy.

Sprawdzone INPA i DIS. W obu przypadkach auto czyste i nie wykazuje bledow. Odczyty z czujnikow na kolach oraz skretnych sa. To prawdziwa zagadka enigmy, bo DSC to system, ktory sprawdza wszystko 50 razy zanim sie odpali czy aby na pewno dziala i przy najmniejszej nawet niesprawnosci od razu sie pluje i wylacza calkowicie. A tutaj niby wszystko cacy a Piotrek twierdzi, ze nie dziala. Ja oczywsicie wierze, ze nie dziala, tylko pytanie dlaczego? Kyokushin tez sie podpinal do tego auta i tez nie stwierdzil z tego co mi wiadomo zadnych bledow. :(

PostNapisane: 9 lutego 2010, 01:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
mroova81 napisał(a):
A może heble popaliłeś i nie działają już tak jak dawniej?

Bardzo dobre stwierdzenie , bo jeśli kolega pisze
piotrgagarin napisał(a):
O ile przy jeżdzie do 150 nie ma większoego problemu z kontrami, to kilka razy przy 180 miałem dość pracochłonna robotę po szybkiej zmianie biegów na piątkę i średnio mi się uśmiecha taka zabawa, gdy nie jestem w nastroju do zabawy.

to jest to bardzo możliwe.Zresztą podczas takiej zimy jak teraz mamy i znając nasz stan dróg to chyba troche za grubo w palnik idziesz.i to 318 w tourigu :kwasny: No chyba że latasz po naszych pieknych autostradach :rotfl: :rotfl: albo na autostradach u sasiadow.

PostNapisane: 9 lutego 2010, 01:21 
Specjalista

powiedzmy, że to 330d ze zdrowymi 184KM zamykającymi 250km/h, a problemy się zaczeły od jesieni z tym dsc, przy śniegu na ulicach auto grzeje się w garażu

www.twojeautozniemiec.pl

PostNapisane: 10 lutego 2010, 14:43 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Cytuj:
O ile przy jeżdzie do 150 nie ma większoego problemu z kontrami

:rotfl:
Chętnie zobaczę jak zapinasz boka przy 150km/h... ;)

A tak na poważniem to dlaczego wyłączałeś i włączałeś stacyjkę po wyłączeniu DCS?

Jeżeli nie świeci się kontrolka od trakcji to znaczy, że wszystko z układem jest ok.
W momencie kiedy ostro hamujesz na śliskim, albo zadziała DSC to spod maski słychać charakterystyczne "szmery, trzeszczenie" które wydobywa się z pompy ABS (otwierając maskę po lewej stronie w rogu). Jeżeli słyszysz te dzwięki podczas ostrego hamowania, albo wpadania w poślizg to znaczy, że układ pracuje jak należy. Wtedy powinienej sprawdzić kloce, tarcze, opony...

PostNapisane: 10 lutego 2010, 15:26 
Specjalista

Wszystko założone na wiosnę to samo co było wczesniej załozone w Niemieckim serwisie przy poprzedniej inspekcji:
Przód Klocki ATE, tarcze Brembo komplet nowy
Tył Klocki ATE, okładziny ATE, tarcze Brembo komplet nowy

Ostro nie hamuję, kilka razy koła wpadały w poślizg przy hamowaniu, ale w tedy normalnie czuje sie pulsownaie w pedale hamulca. Natomiast przy wpadaniu w poślizg przy zmianie biegów raczej musiałem ogarniać auto niż słuchać co jest pod maską. :luka:

www.twojeautozniemiec.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1